Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Orient Expressz, a nosztalgia luxusa
2005. augusztus 05.

Hogy mi a legfontosabb tényező napjainkban? A gyorsaság. Érvényes ez az élet szinte minden területére, az üzleti világra, és természetesen a közlekedésre is. Gyorsulunk földön, vízen, levegőben, még az űrben is. Esetleg néha mégis szeretnénk megállni és visszanézni a múltba? Sokak számára magát a nosztalgiát jelentik a letűnt korok közlekedési eszközei: egy veterán autó vagy akár a korszak emblematikus jelképévé vált Orient Expressz.

1883. október 4-én Párizsból a messzi Romániába indult egy vonat, amely két- korabeli mércével hatalmas - rendkívül fényűző hálókocsiból, főúri kényelemmel berendezett étkezőből és dohányzószalonból, valamint egy személyzeti kocsiból állt. Ez volt az Orient Expressz. A belga Georges Nagelmackers nemhiába volt büszke"teremtményére": a Venice Simplon Orient Expressz felszereltsége minden európai vonatét felülmúlta, vendégköre pedig a társadalom krémje- gazdagok, híres emberek, arisztokraták, befolyásos politikusok és közéleti személyiségek- közül került ki. Így érdemelte ki az Orient Expressz a "királyok vonata, vonatok királya" elnevezést.

A vonaton az étkező számított a társasági élet központjának, ahol pezsgőt és kaviárt szolgáltak fel a fehér kesztyűs pincérek. Aki valamire is tartotta magát, mindenképp felkereste az étkezőkocsit, vagy elszívott egy szivart az erre fenntartott kupéban egy pohár finom konyak társaságában. Ehhez a képhez társultak később azok a legendák, amelyeket Agatha Christie híres krimije, a Gyilkosság az Orient Expresszen meg is erősített: a szűk folyosójú kocsik sötét fülkéi rejtélyek, cselszövések, csalások és megcsalatások színhelyévé váltak.

A múlt azonban nem tűnt el végleg, bár az 1976-ig menetrendszerűen közlekedő vonat ma eredeti útvonalát évente már csak egyszer, ősszel teszi meg. Az európai kontinensen az eredeti Wagon-Lits kocsikból álló szerelvény hat napon át szállítja a legkülönfélébb utasokat Párizsból Budapesten, Bukaresten és Isztambulon át. Az utasok kényelmét egy- és kétszemélyes fülkék, lakosztályok, 40 fős személyzet biztosítja, francia szakácsokkal, olasz pincérekkel, valamint angol és francia kísérőkkel. A vendégek élvezhetik az elsuhanó tájakat, ünnepelhetnek vagy akár nászútra is mehetnek a romantikus hangulatú Orient Expresszen. Tavalyi, kétnapos itt tartózkodása alatt egyébként több ezren voltak kíváncsiak rá, úgyhogy most már magyar utasokra is számítanak, bár az ötezer eurós teljes jegyár kissé borsosnak tűnik.

forrás: www.napigazdasag.hu