Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Bemutatták a World Trade Center utódának terveit
2005. július 06.

A legmagasabb fokú biztonsági előírásoknak is eleget tesz a World Trade Center lerombolt ikertornyai helyébe épülő Freedom Tower - írta a NAPI Gazdaság.

Egyszerűbb és biztonságosabb lesz a Freedom Tower - derült ki a 2001. szeptember 11-én lerombolt World Trade Center (WTC) helyére szánt felhőkarcoló átdolgozott terveinek bemutatásakor. David Childs főépítész a korábbi paralelogramma alakú alaprajzot kör formájúra cserélte, az új épület így sokkal inkább emlékeztet az ikertornyokra. A tényleges, 415 méteres magasság az egykori tornyokéval egyezik meg, de a Szabadság-szobor fáklyájára emlékeztető, éjszakánként megvilágított csúcs, amelyben folytatódik, a korábban tervezett 541 méteres magasságban ér véget.

Az eredeti terveket azért kellett megváltoztatni, mert az épületet nem találták elég biztonságosnak a gépkocsiba rejtett bombákkal szemben. Az új változat azonban már a legszigorúbb előírásoknak is megfelel: Childs, akit a tulajdonos-építtető Larry Silverstein a nemzetközi tervpályázaton győztes Daniel Lebeskind német építész helyett bízott meg a feladattal, kijelentette: a Freedom Tower a világ legbiztonságosabb felhőkarcolója lesz.

Az épület, amelyet a robbantásos merényletek ellen egy méter vastag, csillogó fémfüggönnyel erősített betonkerítés fog védeni, a szakemberek szerint biztonság terén vetekedni fog a Pentagonnal. A betonalap a huszadik emeletig ér, innentől műanyaglapokkal megerősített üveg lesz a borítás. A lépcsőházakat, a lifteket, a kommunikációs rendszert és a központi vízelosztót egy méter vastag vasbeton fal fogja védeni, a tűzoltók számára pedig külön lépcső lesz fenntartva. A Freedom Tower a tervek szerint 2010-re épül fel.
Forrás: Napi Gazdaság