Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Délkelet-Ázsia - WTO
2005. január 10.

A WTO álláspontja a délkelet-ázsiai eseményekkel kapcsolatban
Az Indiai Óceánon történt katasztrófának nem kellene elriasztania a turistákat a régióból- véli a Turisztikai Világszervezet (WTO). Francesco Frangialli főtitkár figyelmeztetett rá, hogy "dupla csapást" jelenthet, ha a térségről szóló nem megfelelő tájékoztatás hatására a turisták elkerülik a régiót. Egyúttal felszólította a kormányokat, hogy kezeljék az utazási figyelmeztetéseket gondosan és felelősségteljesen, és a helyzet normalizálódása után vonják vissza azokat. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a korábbi vészhelyzetek bebizonyították, hogy a turizmus a vártnál sokkal gyorsabban képes helyreállni. A WTO piacokért és promócióért felelős vezetője Augusto Huescar hozzátette, hogy a cunami által sújtott területek csupán töredékét jelentik az érintett országok tengerparti részeinek. Thaiföldön Bangkok és Chiangmai, Indiában Goa és Indonéziában Bali például nem szenvedett károkat. A WTO statisztikái szerint a szökőár által érintett, a világ turistaforgalmának 4 százalékát adó 12 ázsiai és afrikai országba két éve összesen 31 millió turista érkezett, 23 milliárd dollárt költve, míg Ázsia egésze az elmúlt év első 8 hónapjában 37 százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el.

A Külügyminisztérium közleménye alapján a Maldív-szigetekre történő utazási korlátozásmegszűnt, így az utasok számára ismét lehetővé vált a térségben való biztonságos nyaralás.
Újraindították maldív-szigeteki chartereiket az olasz tour operatorok
Miközben január 5-én Olaszországban is félárbocra eresztették az Európai Unió és az ország nemzeti zászlóját a középületeken, és 3 perces csenddel adóztak a tragédia áldozatainak a gyász és az együttérzés jeléül, az olasz tour operatorok - felhasználva az olasz Külügyminisztérium Maldív-szigetekre vonatkozó korlátozó intézkedéseinek feloldását- január 8-tól újraindították a szigetcsoportra tervezett charterjáratok egy részét (a programozott heti 12 helyett 2-3 járat). Az Olasz Tour Operatorok Szövetségének (ASTOI) a Maldív-szigeteken járt küldöttsége szerint az olasz irodák által használt 53 struktúra közül 32 teljes egészében használható, a higiéniás körülmények jók, a repülőtér használható és az élelmiszerellátás is biztosított. A korallszigetek partközeli része a szökőártól nagyobb kárt nem szenvedett. A Maldív-szigetek nemzeti jövedelmének 70%-a a turizmusból származik és évente közel 150 ezer olasz látogat ide. Január 4-én elindult a szökőár utáni első olasz, 150 fős turistacsoport a szigetre, miközben folyamatosan térnek vissza a Thaiföldről és Srí Lankáról az olasz utasok. Az előzetes adatok szerint a szökőár miatt 18 olasz állampolgár halt meg, az eltűntek száma 436 (401 Thaiföld,35 Srí Lanka). (Varga Béla, Milánó)