Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Délkelet-ázsiai szökőár
2005. január 03.

Cunami - szökőárhullám
2004. december 26-án majdnem ezer kilométer hosszan repedt szét az Indiai-óceán feneke a Szumátra szigeténél bekövetkezett földrengésmiatt. A Richter-skála szerint 9-es erősségű földrengés szökőárja végigvonultaz Indiai-óceánon és a Dél-Kínai tengeren, mely következtében több mint140 ezren vesztették életüket a térségben.
Az érintett országok:
- Indonézia
- Srí Lanka
- India
- Thaiföld
- Szomália
- Mianmar
- Maldív-szigetek
- Malajzia
- Banglades
- Kenya
- Seychelles-szigetek
- Tanzánia
A Külügyminisztérium utazási felhívásai:
Budapest, 2004. december 27.

A Külügyminisztérium a délkelet-ázsiai térséget ért katasztrófa miatt nem javasolja, hogy magyar állampolgárok utazzanak Sri Lankára és a Maldív-szigetekre. India érintett államaiba- Tamil Nadu és Andra Pradesh - csak nagyon indokolt esetben utazzanak.

Thaiföldön biztonságosnak tekinthető Bangkok, valamint az alábbi üdülőhelyek: Chiang Mai (északon), Pattaya (keleten), Koh Samui szigete (Thaiföldi-öböl). Újabb értesítésig nem javasolt az utazás Phuket, Krabi, Phi-Phi és Phang Nga szigetére.

Budapest, 2004. december 31.

2004. december 27-én kiadott utazási felhívását a Külügyminisztérium az alábbiakkal egészíti ki.

A természeti katasztrófa miatt - a helyzet normalizálódásáig - az állampolgároknak továbbra sem javasoljuk felkeresni Phuketet és a környező szigetvilágot, Phi Phi, Krabi és Phang Nga szigeteket. A korábbi felhívás értelmében úgyszintén nem javasolt az utazás Sri Lankára és a Maldív-szigetekre, illetve csak nagyon indokolt esetben India érintett államaiba- Tamil Nadu és Andra Pradesh területére.

A Külügyminisztérium javasolja egyúttal, hogy utazási terveik összeállításakor az állampolgárok vegyék figyelembe az Egészségügyi Minisztérium aktuális állásfoglalását is(www.eum.hu).

A Külügyminisztérium felhívása értelmében az el nem utaztatott utasok vis majorra hivatkozva elállhatnak a szerződéstől. A rendelet alapján- minthogy nem a saját érdekkörben felmerült okból álltak el az utazástól- az utasok az eredetivel azonos értékű helyettesítő szolgáltatást igényelhetnek, amennyiben arra az utazási vállalkozó más helyszínen, illetve időpontban képes. Amennyiben az utazási vállalkozó mégis a katasztrófa sújtotta területre utaztatja az utasait, az utasokat hátrányosan érintő minden következményért felel.

Ha az utas az egyenértékű helyettesítő szolgáltatást nem fogadja el, a részvételi díjat vissza kell fizetni, ám az irodák jogilag nem kötelezhetők a teljes összeg visszafizetésére. Ha az iroda kötött biztosítást, a szerződéstől függően a kár részben vagy teljes egészében megtérülhet. Azon is sok múlik, hogy az utazási iroda miben állapodott meg külföldi partnereivel.
Utazási irodák közleményei:
Az utazási irodáktól kapott információk alapján aMaldív-szigetekre, Srí Lankára, Phuketre belátható időn belül nemindulnak charterek.

A térségben Bangkok, Pattaya, Koh-Samui biztonságosan látogatható, a szállodákzavartalanul működnek, járványveszélytől nem kell tartani.