Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Frans Lanting: Szemtől Szemben
2004. szeptember 16.

FRANS LANTING: SZEMTŐL SZEMBEN

A Magyar Természettudományi Múzeum és a 

National Geographic Channel közös fotókiállítása.



A Magyar Természettudományi Múzeum különleges meglepetéssel szeretné emlékezetessé tenni a 3000 négyzetmétert meghaladó alapterületű új kiállítási tereinek nyitását mindazok számára, akik kedvelik az állatvilágot és a természetfotókat. A nagyközönség számára 2004. szeptember 10-től látogatható új Kiállítási Csarnok egyik fő látványossága FRANS LANTING Szemtől szemben című kiállítása lesz.


Frans Lanting - korunk egyik legkiemelkedőbb természetfotósa- idén ünnepli hivatásos fotográfus pályafutásának huszonötödik évfordulóját. Munkái a legelismertebb magazinok- National Geographic, Audubon, Life, Stern, Figaro, GEO - hasábjain jelennek meg. Önálló kiállításai bejárták az egész világot: Párizs, Milánó, Tokió, Berlin, Basel, és Moszkva után végre Budapest is feliratkozhat a listára.



A SZEMTŐL SZEMBEN című kiállítás különleges állatportrékat mutat be, amelyeket a BBC szerint egy olyan díjnyertes fotós és természetbúvár alkotott,"aki természetfotósok egész nemzedéke számára mértékadó személyiség". Ezek a fényképek, amelyek 20 esztendő leforgása alatt születtek, bemutatják azt az egyéni, művészi stílust, amit Frans Lanting a természetfotózáshoz ad. Emellett jól példázzák azt a meglepően új látásmódot, amellyel az állatvilágot örökíti meg. A képeit méltató cikkben a The New York Times így fogalmazott:"Mr. Lanting fotói a már unalomig ismert állatokat új, elménket leigázó látomásokkáemelik."


Frans Lanting munkamódszeréről sokat elárul az, hogy a vízilovak fotózása során kameráját a feje fölé emelve sétált be közéjük a tóba, pedig ezek az állatok minden évben több áldozatot szednek, mint a"Big Five" becenévvel emlegetett öt veszélyes nagyvad: az oroszlán, a leopárd, a kafferbivaly, az orrszarvú és az elefánt együttvéve.


A világ természeti csodáinak megörökítése során Frans Lanting minduntalan szembesült környezetünk rohamos átalakulásával. Az élőhelyek megóvásában felbecsülhetetlen segítséget jelent a közvélemény és a politikusok befolyásolására a vadon élő állatok és az érintetlen környezet bemutatása. Ezek a képek segítenek megértetni a nézőkkel, mit veszíthet el az emberiség.


Kevés embernek adatott meg az a szerencse, hogy személyesen találkozzon ennyi egzotikus élőhelyen előforduló vadállattal, és még senkinek sem sikerült úgy megörökíteni őket, mint Frans Lantingnak. Munkáit a látványtervezők művészetnek, a biológusok tudományos eredményeknek tartják, a nagyközönség pedig az emberiség és az állatvilág közti kapocs látnoki megjelenítéseként értékeli őket. Fotói arra sarkallnak minket, hogy az állatok szemébe nézzünk, és ismét felfedezzük önmagunkat.


A kiállítás 2004. szeptember 10-től december 13-ig a Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthető meg kedd kivételével minden nap 10-től 18 óráig. További részletekért hívja a múzeum 06-1/210-1085-ös információs telefonszámát! A sajtóközleményhez fotót a múzeum 06-1/210-1085-ös telefonszámán, bővebb anyagot a 06-1/269-2313-as telefonszámon vagy az ngchu@interware.hu e-mail címen (Breuer Zsófia), a National Geographic Channel magyarországi irodájától kérhet!