Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Meerufenfushi, egy varázslatos maldív gyöngyszem II.
2003. március 11.

Többen megkérdezték, hogy mit lehet egy ilyen kis szigeten csinálni, s hogy nem unatkoztunk-e. Egyetlen pillanatra sem! Maldív annyira más, mint egy spanyol vagy görög tengerparti nyaralás. Az ittlét minden másodpercében új kaland leselkedik az emberre. Felfedezni a haletetés szórakoztató játékát, egyetlen kiflicsücsök segítségével.

Vagy figyelni a lisztpuhaságú tengerparti homokban szorgoskodó rákok munkáját, esetleg a homokvárán dolgozó, önmagáról megfeledkező svájci bankárban meglátni a "homo ludens"-t. Bent sétálni a sziget belsejében, mely egyszerre dzsungel és botanikus kert, vagy akár egy egzotikus állatkertnek is beillene. Délután ismét kimenni a vízre, s légzőcső segítségével csak lebegni a víz felszínén, akár egy medúza... s olyan lazának érezni magunkat, mint egy nagy zsák, szétgurult krumpli. Nincs ennél csodálatosabb érzés!

Vagy a rengetegféle kirándulás valamelyikén részt venni: hidroplánnal felszállva légi felvételeket készíteni a szigetekről. Vitorlásyachton hajókázni, halászfalu-szigeteket felkeresni, vagy elhajózni Maléra, a fővárosba, ahol- ahogy a pincérünk, Mauruh fogalmazott - "még közlekedési lámpa is van, meg toronyházak, amik az égig érnek".

E félnapos kirándulás során a vendégek megtekinthetik többek között az Elnöki Palotát és a vele szemben lévő Hukuru Miskiiy Mosque, vagyis a Pénteki Mecset ferde tornyát (ld.képen) a Szultán Parkot, a halpiacot, s a hozzá közel eső gyümölcs- és zöldségpiacot. Ezután szabadprogram keretében jut idő ajándékvásárlásra is. (Ha a mecset belsejét is szeretnénk megnézni, akkor az iszlám szokások tiszteletben tartása miatt az öltözködés legyen visszafogott, tehát a vállát és térdét férfinek-nőnek egyaránt el kell takarnia, sortban és trikóban nem engednek be!)

Fokozza a kényelmet, hogy az üdülőszigeteken egyáltalán nincs pénzforgalom. Bármit veszünk, hozzáírják a számlánkhoz. Így például a vízfelszíni búvárkodásban megfáradt és kiszáradt vendégnek csupán elég kijönnie a vízből, s a sziget bármelyik pontján is legyen, biztos, hogy 200 méteren belül talál egy beach-éttermet, ahol megebédelhet, vagy akár csak megihat egy sört, üdítőt, ásványvizet... majd egyetlen aláírásával igazolja a számlát, s utána máris mehet vissza a kellemesen langymeleg, 28 fokos tükörsima vízbe.

Csak úgy vagyok képes visszagondolni Meerufenfushira, hogy bizton tudom, egyszer még visszatérünk oda. Emlékképeim közt kutatva soha nem a 900x300 méteres, egy óra alatt körüljárható kicsiny (de ottani társaihoz képest kifejezetten nagy) sziget jut eszembe, hanem a napsütésben szikrázó, vakítóan fehér homok, a kék ég, a hihetetlenül türkiz, hullámzásmentes víz, a snorkeling közben látott színpompás kishalak, Gémóver barátom, na és persze a maldív emberek szüntelen mosolya és barátságos udvariassága. Az égigérő, sudár kókuszpálmák, a sós tengeri illatot hozó, simogató szellő, a magas páratartalom... az a hihetetlen béke és nyugalom, ami elönti az ember lelkét.

Bár a magyar turistákat - egyre inkább emelkedő tendencia mellett is elenyésző létszámuk miatt- egyelőre még nem tartják nyilván statisztikai kimutatásaikban... de évről-évre egyre többen vagyunk, akik szerelmesei lettünk e Földi Édenkertnek. Ezért hoztuk létre a MALongó Klubot, a MAL(dív raj)ongók baráti körét, hogy rendszeres találkozóink alkalmával meghallgassuk a legutóbb kint járt barátunk élménybeszámolóját, megnézzük fényképeit, videóját, hogy nosztalgiázva gondolhassunk vissza a mi nyaralásunkra... illetve, aki nem engedheti meg magának e kissé költséges utazást, az is minél többet tudjon, megismerhesse e csodás vidéket, hogyha egyszer majd rámosolyog a szerencse, tudja, hogy hová vágyjon. Én 10 évnyi sóvárgás után tudtam valóra váltani maldív álmomat: egy álomnyaralást, mely mentes a modern civilizáció minden stresszétől!

Sheila Bruckner
www.sheila.hu

Praktikus tanácsok utazóknak:

1. Amennyiben nem hidroplános, hanem hajós transzferünk van, akkor elutazás előtti csomagolásnál mindenképpen figyeljünk arra, hogy a kézipoggyászba tegyünk magas faktorszámú napozókrémet (különösen télen), mivel- pl. Meerura - 50 perces transzfer alkalmával pecsenyévé lehet égni. Ne feledjük: az Egyenlítőtől 4 fokra vagyunk! Emiatt aztán érzékeny bőrűeknek kifejezetten ajánlott a szigeten is a tartós fürdőzéshez pólót húzni az első napokban. Ebből a szempontból a borús, felhős idő sem kivétel, mivel mi az egyetlen borús, vaskos gomolyfelhős napon égtünkle... nagyon csúnyán!

2. Szintén elutazás előtti tudnivaló, hogy aki többet akar költeni a szigeten, mint 800 $, az vigyen magával készpénzt is bőségesen, mert a szigeteken nem tud sem bankautomatából, sem másmilyen módon pénzt felvenni! (Kivétel Malé és talán Hulhulé.) Másrészt ez a 800 $ úgy lett megállapítva, hogy ennél többet kevés vendég költ, hisz aki sokat akar enni-inni, az "all inclusive" foglalást csinál, tehát minden fogyasztása ezután ingyenes.

3. A borravalóról is essék szó. A magyar vendéglátósokhoz hasonlóan kis fizetésű maldívok is elvárják a borravalót. De mivel a szigeteken nincs készpénzforgalom, így a pincérünknek és a szobafiúnknak a távozás előestéjén lehet (illik) borravalót adni, méghozzá kb. napi 1 $-t, tehát a két hétre elvárják a 15 $-t. Ezen kívül a csomagunkat a bungalóhoz hurcoló hordároknak adjunk 1-1 $-t (megérkezéskor és elutazáskor).

4. S ha már a pénzügyek, akkor tájékoztatásul néhány ár (Meerun, 2002-ben):

1 perc telefonálás Magyarországra 8 $
0,5 literes Aquarius szénsavmentes ásványvíz 1,20 $
1 liter Apollinaris szénsavas ásványvíz 4 $
1,5 literes Aquarius szénsavmentes ásványvíz 2 $
1 alkoholtartalmú koktél 8 $
1 alkoholmentes koktél 6 $
1 dobozos (0,33 literes) Coke light 3 $
1 dobozos (0,33 literes) sör 3 $
Mandulás Magnum pálcikás jégkrém 3 $
1 doboz konzerv sósmogyoró (nagyon finom) 3 $
Maldív-szigetekről szóló képes útikönyvek 25 $
Ajándéknak való emberalakos faszobrok (kb. 30 cm) 10 $
Kézi festésű, maldív mintás, fedeles fa tárolóedény 15 $
Fa díszdobozos ceyloni tea (ajándék halacskás kulcstartóval egybecsomagolva) 4 $
Halacskás "szóróajándék" kulcstartók 2,50 $
Képeslapok 1 $
Magyarországra szóló bélyeg (10 maldív Rufiyaa-s) 1 $

5. A transzfer miatt egyébként nem kell aggódni, bár a legtöbb utasnak ez jelenti a legnagyobb izgalmat: nehogy a repülőtéren ragadjon. Megérkezés és a hivatalos ellenőrzések után a reptér hatalmas kijárati csarnokában minden szigetnek (olykor több kisebb szigetnek közösen) van egy pultja, ahol a sziget képviselője vár bennünket, az érkező utasok listával a kezében. Itt regisztrációkor elveszi az útlevelünket, amit csak az elutazáskor kapunk vissza.

6. A szobák felszereltsége jó. Még a legolcsóbb szálláskategóriában, a Standard Roomban (sorház jellegű 4-es bungaló) is volt csillárventilátor és nagyteljesítményű, csendes, távirányítós fali klímaberendezés, számkombinációs faliszéf az útiokmányok és értéktárgyak elhelyezésére, hűtőszekrény (minibárral), fürdőszoba 220 V-os konnektorral, kéztörlőkkel, törölközőkkel és fürdőlepedőkkel, illetve a szokásos hotel mini-tisztálkodó szerekkel felszerelve. A bungalóhoz tartozik még egy műanyag napozóágy is, amit az ember első nap elvonszol a bungalója előtti partszakaszra, kedve szerinti helyre és szögben elhelyezi, majd két hétig otthagyja. (A hátuljára rá van írva a szobaszámunk, tehát nem tud "elveszni". A szigeten egyébként is szinte tökéletes a közbiztonság, akárcsak az egész Maldív Köztársaság területén, ahol évente átlagosan 4 bűneset van.)

7. A gazdag svédasztal minden kulináris igényt kielégítő színvonalon kínál hagyományos "európai" ízeket és természetesen a maldív konyha tájjellegű remekeit; ezek közül is kiemelendő a rengetegféle egzotikus gyümölcs (mangó, papaya, passion fruit, mézédes ananász stb.), a finom saláták és persze a tenger gyümölcsei. Ezek az ételek szinte senkinél nem okoznak anyagcsere-gyorsítást, nem úgy, mint a jégkocka! (A pincérek persze ajánlgatják, hisz ők ehhez szoktak, nekik semmi bajuk tőle. De az európai vendégeknél szinte kivétel nélkül egy-két napos kellemes diarét okoz.)

8. A kirándulásokra való feliratkozásnál vigyázzunk: a maldívok nagyon precíz népek, és ha valahová feliratkoztunk, akkor csak bizonyos feltételek mellett (mondjuk 1, 3 vagy 24 órával előtte) lehet lemondani. Minden más esetben (tehát pl. ha nem megyünk el, vagy elkésünk és emiatt lemaradunk róla) a teljes összeget kifizettetik. Ugyanez a helyzet a szépség- és masszázs-szalonban: bejelentkezés, ill. időben lemondás, különben felszámolják a szolgáltatás árát.

9. Végül a szuvenir vásárlásokról annyit, hogy a legdrágább ajándékboltot kétségtelenül a reptéren találjuk. A sziget butikja közepes árfekvésű, ennél olcsóbban kaphatjuk meg a portékákat a "bevásárló-szigeteken" vagy néhány olcsóbb boltban Malén.