Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ma is titkok őrzői a mexikói barlangok
2019. március 19.

Chichén Itzá egyike a világ leghíresebb romvárosainak, amely több mint 150 éve kedvelt turisztikai célpont, a világörökség része, és egyike a világ hét új csodájának. De még ma is sok titkot - és egyben új turisztikai látnivalót - rejt Mexikó második leglátogatottabb műemléke.

Egy föld alatti, vízzel teli barlang kutatása során, az El Castillo piramis alatt, a régészek hatalmas üreget találtak, amely tele volt használati tárgyakkal.

Egy mexikói régész először 1966-ban fedezte fel, hogy a barlangban számos, kitűnő állapotban lévő tárgy található. Ám a helyiek hamarosan bezárták annak nyílását, és csak több mint 50 évvel később, 2018-ban nyitották meg ismét.

A leletek legalább 1000 éve hevernek ott érintetlenül. A régészek eddig több mint 155 tárgyat hoztak a felszínre, főleg füstölőket, vázákat, tálakat. Ezek tudományos feldolgozása még csak nemrég kezdődött el, ahogy az eddig feltárt hét rituális áldozati kamra kutatása is.

A nehezen megközelíthető, titkos barlangrendszert valószínű, hogy elsősorban rituális célokra használták. Az eddig dokumentált műtárgyak kiváló állapotban vannak, és mivel több száz éve izolálták azokat, fontos információkat tartalmaznak arról, hogyan és ki építette ezt az ikonikus helyet - nyilatkozta Guillermo de Anda régész, a hely megszállott kutatója.

Chichén Itzá egzotikumára és egyediségére az amerikai John Lloyd Stephens: Incidents of Travel in Yucatan című, 1843-ban megjelent könyve hívta fel a nagyközönség figyelmét, azaz több mint százötven éve a város kedvelt, izgalmas turistacélpont. A legnagyobb érdeklődés a tavaszi napforduló idejére esik, mert minden évben több ezren szeretnék átélni a nagy piramistemplomból előkúszó fény-árnyék kígyó csodálatos látványát.

Yucatánban nincsenek folyók és tavak, az ott élők főként a föld alatti víznyelőkből nyerték ivóvizüket. Ezek kiemelten fontos szerepet játszottak a maják és a toltékok életében, vallási hiedelmüknek és rituális szokásaikban. Ma már a víznyelő barlangok jelentős része turisztikai attrakció, sok helyen étterem, üzlet is található a közelükben.

forrás: Turizmus.com

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Mexikó