Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Miért kék a repülőgép ülések színe?
2017. augusztus 24.

A pszichológiai szempontok jelentős szerepet játszanak a légi közlekedés minden fázisában. Nem véletlenül: veszélyes üzemről van szó, ahol minden árnyalat, történés, hangulat, mosoly és szó számít.

Sokan valószínűleg észrevették már, hogy a legtöbb repülőgép ülőhelyeinek színe kék - attól függetlenül, hogy az adott légitársaság márkájának teljesen mások az árnyalatai.

Véletlenül sem azért, mert a kék szín elbújtatja a koszt - ahogy a news.com.au fogalmaz, hanem azért, mert a kék minden árnyalata megnyugtat. Egyes szakértők szerint a sötétkék megnyugtató hatással bír az utazókra, és csökkenti a dühöt, ami különösen fontos manapság, amikor egyre gyakoribbak a fedélzeti rendbontások.

A sötétebb árnyalatú kék hatására állítólag a szervezet olyan anyagokat bocsát ki, ami jó érzéseket kelt, és csökkenti a haragot. A hűvös kékes árnyalatok egyben csökkentő hatással vannak a szívverésre is.

Ugyanakkor ez a szín a megbízhatóságot, a tekintélyt juttatja az emberek eszébe. A melegebb, pirosas árnyalatok viszont fokozhatják adott esetben az indulatokat. A hetvenes-nyolcvanas években egyes légitársaságoknál divatban voltak a piros-narancsos ülések, de mára ezek lecserélődtek, ahogy nőtt a tömeg a gépeken és szigorodtak a rendbontások miatt intézkedések.

A kéknek más érdekes hatását is megfigyelték: egy kísérlet során kiderült, hogy a kék árnyalatú ásványvizes palackokban lévő vizet inkább ítélték szomjoltónak az emberek, mint a más színű üvegből kitöltötteket.