Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Horvátország átmenetileg betiltaná az Ubert
2017. augusztus 01.

Horvát médiajelentések szerint az Uber fuvarmegosztó szolgáltatás mobil alkalmazásának átmeneti betiltását kérte bíróságon a horvátországi közlekedési minisztérium - számolt be pénteken az osztrák Die Presse hírportál a Jutarnji list horvát napilap jelentésére hivatkozva.

A Jutarnji list napilap beszámolója szerint a horvát hatóságok azt kívánják elérni a bíróságon, hogy átmenetileg tiltsa be az Uber alkalmazás elérhetővé tételét a mobil hálózati szolgáltatóknál. A horvát közlekedési minisztérium megerősítette a lap értesülését.

A horvát lap egyúttal arról is beszámolt, hogy a kormány a személyfuvarozás szabályozásának nagyszabású liberalizálására készül az ősszel, és csak addig kíván gátat szabni az Uber szolgáltatás használatának.

Az Uber a horvátországi médiában csalódásának adott hangot a közlekedési minisztérium döntése miatt, mondván, hogy az egy "monopólium védelmét szolgálja", aminek csak a magas viteldíjat fizetni kénytelen fogyasztók látják a kárát. Üdvözölte ugyanakkor a kormány szándékát a piaci szabályozás liberalizálására.

Az Uber 2015-ben indította el szolgáltatását Horvátországban a főváros, Zágráb mellett a Dubrovniktól Zadarig húzódó tengerparti üdülősávon. Saját bevallása szerint az Uber 1500 sofőrrel és 100 ezer ügyféllel rendelkezik az országban. A közúti fuvarmegosztó szolgáltatás mellett az Uber vízitaxi szolgáltatást is indított a horvát tengerpart turisták által frekventált szakaszain.

A horvát kormány jogellenesnek tekinti az Uber működését, mivel a sofőrök jellemzően nem rendelkeznek személyszállítási engedéllyel. Az ellenőrzések során az idén júniusig 5,2 millió kuna (214 millió forint) bírságot vetettek ki és egy tucat autót foglaltak le.

Az őszre tervezett piaci liberalizáció az előzetes beszámolók alapján megkönnyíti majd a fuvarozási engedélyek megszerzését és azonos feltételeket teremt a személyszállítási piac minden résztvevője számára.

szerző: MTI , további info: http://turizmusonline.hu