Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Interaktív élménytúrák a Csokoládé Múzeumban
2017. május 25.

Különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a csokoládé szerelmesei a Szamos Kossuth téri üzletében, amelynek harmadik szintjén egy évvel ezelőtt nyílt meg a Csokoládé Múzeum. A tematikus termekbe rendezett tárlaton a résztvevők végigkísérhetik és végigkóstolhatják a kakaóbab teljes életútját, a program utolsó állomásaként pedig mindenki elkészítheti saját táblás csokoládéját.

A Szamos család több mint 30 éve gyűjti a csokoládéhoz és a forró csokoládé fogyasztásához kötődő tárgyakat, legyen szó akár forró csoki kitöltésére szolgáló porcelánkannáról, díszes csészéről, csokoládé adagoló automatáról, képzőművészeti remekekkel díszített bonbonos dobozokról, fémből készült praliné formákról, vagy csoki adagolására szolgáló mérlegről. A több évtizedes gyűjtőmunka alatt felhalmozott értékek méltó helyet kaptak a múzeum tavalyi megnyitásával, amelynek kialakításában, tematizálásában és berendezésében S. Nagy Anikó, a Szamos család barátja, a Vendéglátóipari Múzeum korábbi főigazgatóhelyettese és a csokoládé téma alapos ismerője (Az ő tollából származik az Istenek eledele - Történetek a csokoládéról címet viselő gasztronómiatörténeti kötet is, a szerk.) segített.

A múzeum hat termében a kakaóbab termesztésétől egészen a csokoládé öntéséig bemutatjuk a termék teljes életútját és minden terem egy-egy kóstolási élménypont is egyben - mondta el az élménytúra koncepcióját dr. Bak Judit, a Szamos PR menedzsere, aki ez alkalommal vállalta a tárlatvezetés feladatát. A turisztikai újságíróknak szervezett bemutatón Kelényi Szamos Gabriella tulajdonos is végigkísért minket, akinek egy-egy kiállítási tárgyhoz fűződő személyes történetei tovább színesítették a múzeumlátogatást, még közelebb hozták a csokoládé világát.

Az első teremben a kakaó termesztését ismerhetik meg a látogatók, amelynek termőterülete az Egyenlítő vidéke. Megtudtuk, a növénynek öt év kell, hogy termésbe szökjön, az ültetvényeken virágait egyesével, kézzel is beporozzák, a kakaógyümölcsöt ágain és törzsén hozza. A gyümölcs savanykás húsában körülbelül negyven kakaóbab helyezkedik el, ezt érlelik, szárítják majd jutazsákokba varrva juttatják el feldolgozásra.

A terem egyik vitrinjében az is látható, hogy az egyes csokoládétípusokban (ét, tej, fehér) a kakaóbab, kakaóvaj, cukor és tejpor milyen arányú keveréke található. Szintén e teremben kapott helyet a Szamos egyik jelképének számító kakaófa szobor, amelynek eredetije a kölni Csokoládé Múzeumot ékesíti, és amely Kelényi Szamos Gabriella férje, Kelényi Gyula tervezői- és további hét mester keze munkáját dícséri.

A következő állomás az Édes szalon, amelyben átélhetjük a forró csokoládé egykori luxusát. Az első forró csokoládé a királyi udvarban került felszolgálásra, és hamar népszerűvé vált az úri szalonokban is, nem csoda, hogy hamarosan az úri közönségnek szánt, a forró csokoládé fogyasztását szolgáló luxuscikkek is megjelentek. A vitrinekben a fém és porcelán forró csoki kiöntők, édesség tárolására szolgáló díszdobozok között olyan speciális csészét is lelhetünk, amelyek felfogták a hintók ringását, hogy ha menetközben csokoládéivásra vágytak az előkelőségek, nehogy az ital a ruhájukra fröccsenjen.

A Doboz galériában a gyűjtemény legszebb édességes dobozai lettek kiállítva, amelyek már offset technológiával készültek. Híres festők híres képeit láthatjuk itt egy-egy dobozfedélen. A svájci festőművész, Liotard Szép csokoládés lány című festményéről mintázott, 78 kilogramm marcipánból készült szobor szintén helyet kapott itt.

A következő teremben rövid filmvetítésen ismerhetik meg az érdeklődők a csokoládé feldolgozásának lépéseit. Láthatjuk a praliné és csokoládé figurák készítésének hajdani eszközeit és csokoládé címkéket abból az időből, amikor Magyarországon még 33 csokoládégyár működött.

A következő két terem szintén időutazás: előbb egy negyvenes évekbeli édességboltba toppanhat a látogató, korabeli pulttal, mérleggel, kasszagéppel, majd egy csokoládéműhelyt fedezhet fel, amelynek eszközei a mai napig betölthetnék funkciójukat, ha a technológia fejlődésével és a modernebb eszközökkel nem vált volna mára hatékonyabbá a marcipán és csokoládégyártás. A műhely az, ahol a látogatók saját ízlésüknek megfelelő táblás csokoládét készíthetnek az információ- és élménygazdag program lezárásaként.

Gulyás Gábor, a Szamos marketing vezetője elmondta, bíznak benne, hogy a csokoládé díszítéssel és kóstolóval egybekötött vezetés népszerűvé válik az érdeklődők körében, és zömében erre a programra érkeznek majd vendégeik. A Csokoládé Múzeum weboldala a napokban indul el, ahol az időpontfoglalás is lehetséges lesz az élményprogramra.

A múzeumba három féle jegytípussal lehetséges belépni: a sétálójegy nem tartalmaz tárlatvezetést, a tárlatvezetést pedig csokoládé kóstolással és anélkül is lehetséges igénybe venni.

Dr. Bak Judittól azt is megtudtuk, hogy egyelőre heti három alkalommal hirdetik meg a kóstolóval egybekötött élménytúrát, amely hamarosan idegen nyelven is elérhetővé válik. A program remélhetőleg tovább növeli a kiállítóhely népszerűségét, amely az idei évben eddig 2800 látogatóval büszkélkedhet.

forrás: www.turizmusonline.hu , további info: http://turizmusonline.hu