Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mentolos szúnyogok
2002. október 17.

Indiában egy új, olcsó módszert dolgoztak ki a szúnyogok terjesztette betegségek elleni védekezésre. A malária, a dengue láz, a fonalférgek közvetítette betegségek még ma is sok helyen tizedelik a lakosságot.

A Delhiben dolgozó kutatócsoport a menta egy Indiában honos fajának (Mentha piperita) kivonatának hatását tanulmányozta három szúnyogfaj lárváján. Az Aedes aegypti, amely a dengue lázat terjeszti, az Anopheles stephensi, amely a maláriás megbetegedésekért felelős, a filariázis és a nyugat-nílusi láz kórokozója a Culex quinquefasciatus is hasonlóan reagált a kezelésre.

A lárvák legalább 85 százaléka elpusztult egy napon belül, ha a víz felszínén négyzetméterenként 3 milliliternyi oldatot permeteztek ki. Ugyancsak kedvezőek a tapasztalatok, ha önkénteseket bekentek a mentaolajjal és azt nézték, hány szúnyog "csípi" meg őket.

A kutatások most a menta rokonainak körében folyik tovább. Brit szakértők szerint túl sok növényre van szükség, lehet, hogy a hagyományos rovarirtókkal jobb eredményt lehetne elérni.

(New Scientist)

Forrás: É.T.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
India