Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hosszú hétvége Lengyelországban
2017. március 30.

Mindössze egyórás repülőút, panorámás medence és szórakozóhely a felhőkarcolók tetején, családbarát programok télen-nyáron, vodkabutik és garantált plusz kilók. Ez vár ránk Varsóban - írja a Turizmus Panoráma magazin.

A lengyel főváros valamiért nem szerepel az elsődleges úti célok listáján, és nemcsak Krakkóhoz mérve, hanem más európai nagyvárosok viszonylatában is méltánytalanul mellőzött, pedig számos kulturális és természeti látnivalót, s annál is több szórakozási, gasztronómia lehetőséget rejt magában. Egy hosszú hétvégére télen és nyáron is kiváló választás, s "a minőség jó áron" elve szinte mindenhol érvényesül.

Az elpusztíthatatlan város

Viharos történelmi múlt, bátorság, élni akarás és pozitív energia - ezek mind a város lelkének alkotóelemei. Az 1600-as évektől kezdve Varsó többször került ostrom alá, a II. világháború idején szinte porig rombolták: az épületek 85 százaléka megsemmisült. De újjáépült, lankadatlan fejlődése példaértékű, egy igazi "elpusztíthatatlan" város.

Tiszta, szellős, mindenféle giccs­től és túlzó reklámtábláktól mentes, tele fás, bokros területekkel. A mintegy 40 százaléknyi zöld területet az utak menti széles sávok, kertek, kisebb ligetek, erdők és a nagy parkok alkotják, melyekből több mint 80 található. A legősibb a Wilanów Park, amelynek palotájára a téli estéken installációt vetítenek, a kertet pedig fényárba borítják a színes diódákból alkotott kompozíciók. Az egyik legszebb a Łazienki Park, ide csakis mogyoróval a zsebünkben menjünk, mert mókusok állják utunkat egy-egy falatért, cserébe viszont pózolnak a kameráknak.

Varsó építészete rendkívül sokszínű. Szinte valamennyi stílus és forma megtalálható, mi több, keveredik egymással. Barokk és klasszicista, szocreál és modern, egészen az üveg és acél szerkezetű felhőkarcolókig. Az újraépített múlt összefonódik a futurisztikus jövővel.

Büszkesége az óváros, amely bár a legfiatalabbnak számít világviszonylatban, mégis felkerült az UNESCO világörökség-listájára, főterén a Királyi Palotával. Két-három óra alatt körbejárható, látványos történelmi betekintést a Varsói Felkelés Múzeuma ad, ahol modern környezetben rövid filmvetítés és egyéb audiovizuális eszközök segítik megérteni a múlt eseményeit. Az '50-es években emelt Kultúra és Tudomány Palotája a város legjellegzetesebb és legmagasabb épülete: számos eseménynek ad otthont, egyes termeit privát célra is kiadják. Ma is emlegetett híres bérlője volt Roman Abramovics, az orosz milliárdos, aki 2012-ben a labdarúgó-Eb idején barátai részére bérelt ki és alakíttatott át az igényei szerint egy nagyobb területet.

Evés reggeltől estig

Tapasztalatunk szerint az ízek városa cím is megilleti Varsót.
A lengyel konyha jellemzően gazdag kínálatú és kiadós. Nemzeti eledelük a zurek, vagyis a savanyú kovászolt leves és a pierog - a különféle töltelékkel ízesített, kelt tésztás batyu megkóstolása nélkül haza se jöjjünk. Erre az egyik legjobb választás a hangulatos Zapiecek, ahol tradicionális környezetben 3000 forint árából jóllakhatunk a nemzeti levessel és a pierogvariációkkal.

Ami nálunk a Szamos Cukrászda, az a lengyeleknél az E. Wedel. Belvárosi, kis hangulatos hely, egyben forró csokizó és kézművesdesszert-fellelő pont. Kedvünk szerint variálhatjuk a forró csoki mennyiségét és összetételét. A három alapíz (fehér, tej- vagy fekete csoki) mellé további hozzávalót, gyümölcssűrítményt, alkoholt, vagy szirupot kérhettünk, mindezt plusz tejszínhabbal, tejhabbal vagy öntettel a tetején. Az így elkészült italt ki-ki képzelje el.

A tradicionális konyha mellett számos újhullámos és fine dining étterem is található, meglepően jó árakon. Ilyen a loft stílusú, látványkonyhás Warszawa Wschodnia, ahová a hét minden napján 24 órában betérhetünk élvezni a lengyel és a francia gasztronómia ötvözéséből született fogásokat. A maracujás és tiramisu ízesítésű Pavlova torta megkóstolása után azt hittük, ennél nem jöhet jobb, és akkor betértünk a Platóba. A Varsó új városrészében nemrég megnyílt kicsi, de annál hangulatosabb fine dining étteremben az ételek formája, színe és íze meghozta a teljes katarzist. Az orientális zöldséges húsleves garnélarákkal és gombával, a grillezett nílusi sügér mandulával, ribizlivel és pestós cukkiniszósszal először a Távol-Keletre, majd Afrikába repített minket, mindezt a madagaszkári csokoládétorta zubrowkás sörbettel, joghurttal és áfonyaszósszal emelte tökélyre. Ezt a menüsort több mint 8000 forintért kaphatjuk meg, de ár-érték arányát tekintve megéri.

A lengyeleknél nincs étkezés jó aperitif vagy kísérő nélkül. Picasso állítólag azt mondta egyszer, számára a három legnagyszerűbb dolog egyike a lengyel vodka, amely nemcsak őt, hanem a zongoravirtuóz Frédéric Chopint is inspirálhatta. A lengyelek a hagyományos tiszta vodkát szeretik valamivel megbolondítani. Az alapból legalább 30 fajta, ízesített változatukból pedig több mint 100 van már a piacon. Csak a fantázia szab határt annak, mit kevernek hozzá, lehet szó gyümölcsről, fűszerekről vagy akár virágról is. A tormás fűszerezésű egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nálunk leginkább a bölényfűvel bolondított Zubrowka keresett, de a világ legjobbjai között tartják számon a Belvedere és Wyborowa márkákat. Az Elixír étterem és vodkabutikban exkluzív környezetben átszámítva már 1000 forint alatt ihatunk 4 ctl prémium minőségűt, 35 ezer forintért pedig megkóstolhatják az ultra prémium kategóriás Mlody ziemniak 2009-es évjáratát.

Divat és szórakozás

A lengyel divatmárkákból is keveset ismerünk, pedig kiváló minőségűek. Itthon csak a CCC és a Reserved van jelen, de ha kint járunk, érdemes felfedezni a helyi divattervezők darabjait a Nowy ¦wiat és Chmielna utcában található üzletekben. Lengyelország a legnagyobb borostyánkő-lelőhelyek egyike, ezekből egyedi ékszereket készítenek ezüsttel, bronzzal vagy fával ötvözve. Az Inglot sminkmárkát szerte a világban megkaphatjuk, professzionális termékei pénztárcabarát áron érhetőek el.

Szórakozási lehetőségekből sincs hiány. Egész évben változatos zenei fesztiválok követik egymást a Visztula partján és a parkokban, a pubok, bárok és klubok szinte valamennyi ízlést kiszolgálják. Kisebb, de rendkívül kedvelt hely a többszörös díjnyertes Syreni ¦piew whisky- és koktélbár, ha egy igazi diszkóban szeretnénk reggelig táncolni, akkor a Bank, Enklawa vagy az Opera Club a mi helyünk. Exkluzív partira is van lehetőség a legek legjének számító The View Clubban. A legnagyobb, a legmodernebb, a legmagasabban fekvő - a Spectrum Tower 28. és 32. emeletén található ezer négyzetméteres klub a helyi elit és sztárvilág felkapott helye.

Persze, haza se jöjjünk üres kézzel, a hagyományos lengyel finomságokért menjünk a Carrefourba, ahol harmadáron vásárolhatunk be E. Wedel-féle csokis-szilvás desszertből, tejkaramellából és természetesen vodkából.

forrás: www.turizmuspanorama.hu , szerző: Turizmus.com