Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Magyar tájak és borok I.
2002. szeptember 30.

Magyar borok

A kárpát-medence szőlő- és bortermesztésének múltja a mesék és legendák homályába vész. Nehéz lenne megállapítani, hogy a kelták, rómaiak, trákok vagy más népek telepítették-e az első szőlőtőkéket.

A honfoglaló magyarok mindenestre már virágzó és fejlett szőlőkultúrát találtak a Kárpátok övezte vidékeken. A szőlőtermesztés és borkészítés tudományát valószínűleg magukkal hozták a magyarok.

Tájak és borok

Hazánk területének adottságai, éghajlati viszonyai rendkívül változatosak. Ezért a borok jellegét a termőhely döntően befolyásolja, sőt meghatározza. Párosul még ehhez az adott körzetben évszázadok alatt kialakult helyi borkészítési szokás, valamint a tájra jellemző művelésmód. Ezért van az, hogy egy-egy szőlőfajta bora vidékenként eltérő élvezeti értékű. A körülmények hatására a szín, az illat, az íz és a zamat sokféle változata alakul ki a borban. Hazánk éghajlati és domborzati viszonyai alapján 20 borvidéket különböztetünk meg. Az ország összes szőlőtermő területe megközelítően 145 000 hektár. Ennek egyharmada hegyi borvidék, többi sík terület, nagyobbrészt a Duna-Tisza közti homokon helyzekedik el. 

A Magyarországon honos vörösbor fajták a kadarka, a kékfrankos, az oportó, a pinot noir, a cabernet, a merlot és a zweigelt. A legfinomabb vörösborok Dél-Magyarországon a mészköves Villányi-hegységben teremnek. Az egri bikavérnek, amelyet Stierblut néven exportálnak, északon van a hazája, a Balaton körül pedig a merlot és a pinot noir a legelterjedtebb fajta.

Hazánkban igen nagy mennyiségben állítanak elő olaszrizlinget, sőt újabban kedvező árfekvésű chardonnay-t is termelnek. Mindamellett mégis a tokaji a legkiválóbb magyar bor, amelyet furmintból és hárslevelűből érlelnek. A sauternes mellett világviszonylatban is egyike a legnagyobb édes aszúboroknak; édességét puttonyban mérik, a legédesebb fajta 6 puttonyos.

Bazaltorgonák tövében - Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék az egyik legismertebb. A Balatont északnyugatról övező hegyoldalak csodálatos adottságait dicsérik az itteni táj borai.A festői látványú bazaltorgonák és hatalmas sziklatömbök tövében a védett, napsütötte lejtőkönmézédesre érlelődik a szőlő.

Tüzes, teste, harmonikus, finom zamatú borok teremnek ezen a tájon. Legjelentősebb fajta az Olaszrizling, legjellegzetesebb a Kéknyelű, legismertebb a Szürkebarát, de megtalálható itt az erdélyi eredetű Zöldszilváni is.

Vörös földön - Balatonfüred-csopaki borvidék

A Magyar Riviérát övező szelíd domboldalakon, Dörgicsétől Csopakig, szinte mindenütt díszlik a szőlő. A Balaton közelsége ideális klimatikus viszonyokat teremt. A parthoz közel elhelyezkedő domboldalak, hegyvonulatok napsütötte lankáira a tó felszíne visszatükrözi a fényt.

A borvidék legelterjedtebb fajtája az Olaszrizling, a Tihanyi Cabernet, a Pinot noir, a Furmint és a Muscat Ottonel a borvidék legismertebb fajtái.

Sokarcú tájakon - Balatonmelléki borvidék

Keszthelytől Almádiig, a két előző híres borvidékhez nem tartozó szőlőterületek külön egységet alkotnak. Ezeken a tájakon sokféle termelési módszerrel, nagyon változatos területeken, gyakran eltérő klimatikus viszonyok között termelnek. Az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Sauvignon, a Chardonnay a legkedveltebb fajták.

Újra a régi - Dél-balatoni borvidék

Kezdetben a Balaton melléki borvidékhez tartozó termőhelyként tartozzák nyilván. Jelenleg ez a Dél-balatoni borvidékünk. Az itttermesztett szőlőkből készült borok kellemes, új ízekkel gazdagították a balatoni repertoárt. A boglári borok kedvező tulajdonságaik miatt hamar ismertté váltak itthon és külföldön.Jellemzőjük a finom savösszetétel és a viszonylag alacsonyabb alkoholtartalom. Legtöbbjük félédes vagy édes.

Legfőbb fajták: az Olaszrizling, a Chardonnay, a Királyleányka, a Sauvignon blanc, Rajnai rizling, a Rizlingszilváni, a Tramini, Merlot, a Kékfrankos, a Zöldszilváni, a Muscat Ottonel és a Cabernet Sauvignon.

Öreg vulkán mai tüze - Somlói borvidék

A legkisebb, de mégis az egyik leghíresebb borvidékünk a kitűnő borokat termő Somlói. Az itteni borfajták hjrnévben és keresettségben a tokaji borok után következnek. Európa egyik leghatásosabb gyógyborának tekintik.

Elősegíti az emésztést, tisztítja a vesét, enyhíti a vérszegénységet, fokozza az étvágyat, fogyasztása nem okoz fejfájást, gyomorsavtúltengést. A tokaji bor mellett a somlói az, amelyik külföldön még patikákban is kapható orvosi receptre.

Legényeknek való - Móri borvidék

Itt terem hazánk egyik legkarakterisztikusabb bora, a móri Ezerjó. Ez a tüzes, pikáns kemény bor, amelyben a savak okozta ragyogó fényben a zöld és a fehér szín keveréke gyönyörűen érvényesül, nem véletlenül lett a vidék szinte száz százalékban uralkodó fajtája.

Az utóbbi időben az Ezerjó melett több kiváló minőséget adó fajtát telepítettek. A Leányka, a Rizlingszilváni, a Tramini, a Chardonnay, az Ottonel muskotály jó fajtáknak bizonyultak, kitűnő minőségű bort adnak Mórott.

Ismét születőben - Ászár-neszmélyi borvidék

Területe a Dunántúli-középhegység északi és északnyugati nyúlványain helyezkedik el. A talaj, valamint a kedvező éghajlati viszonyok ismeretében a kiváló bort adó Ezerjó, valamint az Olaszrizling fajtát ültették el a hatvanas években. Telepítésre került még a Piros tramini, a Leányka, a Rizlingszilváni. Zöldesfehér szín, kellemesen savanykás íz, üde, friss jelleg, finom illat, zamat, aroma a jellemző az itteni borokra.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország