Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Felfüggesztette a bíróság Trump beutazási tiltórendeletét
2017. február 06.

Azonnali hatállyal felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét egy seattle-i szövetségi bíró. A döntés országos érvényű.

James Robart bíró - akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki - elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik, emellett vitathatónak találta az is, hogy a Trump-kormányzat a 2001. szeptember 11-i merényletekkel indokolta az intézkedést. A szövetségi bíró rámutatott arra: nem követtek el támadásokat a hét országból származó egyének az Egyesült Államokban.

A 2001-es merényleteket többségükben szaúd-arábiai állampolgárok követték el, Szaúd-Arábia azonban nem szerepel a beutazási tilalommal sújtott országok között. Robart úgy fogalmazott,"ahhoz, hogy Trump rendelete alkotmányos legyen, tényekkel kell alátámasztani, nem pedig fikcióval".

Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén. Hozzátette: "A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem". Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja.

James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy.

A CNN amerikai hírtelevízió közlése szerint a pénteki rendelkezés azt jelenti, hogy a rendelet ideiglenesen érvényét veszti, az amerikai repülőtereken visszatér minden a rendelet előtti kerékvágásba.

Egy légitársaság tisztviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a határőrség már tájékoztatta az amerikai légitársaságokat arról, hogy ismét felengedhetik az átmenetileg hatályát vesztett elnöki rendelet által sújtott állampolgárokat a járataikra. Az érvényes vízummal bíró érintettek ismét felszállhatnak az Egyesült Államokba tartó repülőjáratokra.

Az NBC hírtelevíziónak a nemzetbiztonsági hivatal egy tisztviselője korábban viszont azt mondta, hogy a bírósági döntésnek nem lesz azonnal gyakorlati hatása, ugyanis a hét országban kiadott vízumokat visszavonták, ezért az Egyesült Államokba beutazni akaró érintetteknek újra beutazási engedélyért kell folyamodniuk.

A Fehér Ház először "felháborítónak" minősítette a szövetségi bíró rendeletét, a közleményt azonban később átírták, kivették belőle ezt a jelzőt. Sean Spicer fehér házi szóvivő a bírói döntésre reagálva közölte: az elnöki rendelet, amelynek célja az amerikai emberek védelme, törvényes és helyénvaló. A szóvivő arról is beszélt, hogy a kormány mihamarabb fellebbez a döntés ellen, az igazságügyi tárca viszont azt mondta, még várnak ezzel.

A január 27-én aláírt elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok 90 napra azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. Trump egyúttal határozatlan időre elrendelte a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, és 120 napra leállította az Egyesült Államok teljes menekültprogramját. A rendelettel kapcsolatban több keresetet is benyújtottak, a seattle-i a legátfogóbb döntés, amely eddig született.

forrás: www.turizmuspanorama.hu , szerző: MTI , további info: http://turizmus.com