Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Top 10 látnivaló Londonban
2016. november 28.

Nagy-Britannia fővárosa London, egy vibráló művészeti és szórakoztató központ, egy multikulturális olvasztótégely Európában. A kultúra, a divat, a politika, a pénzügy és a kereskedelem központja. London a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb városa, híres látnivalói évente 15 millió turistát vonzanak. Londonban találhatók meg legnagyobb koncentrációban a kulturális látnivalók: királyi palotáktól a római romokon, kastélyokon és katedrálisokon át a híres londoni metróig. Hetekig járhatnád a várost anélkül hogy kifogyj az egyedi látni és csinálni valókból, mi most mégis összeszedtük a 10 kihagyhatatlan látnivalót Londonban.

A Buckingham-palota és a Őrségváltás

Nagy-Britannia egyik legismertebb épülete a Buckingham-palota egyet jelent London legnépszerűbb látványosságával az őrségváltással. Minden évszakban mindennap tömegeket gyűlnek össze 11:30-kor , hogy végignézzék a színes-szagos zenés parádét. A Buckingham palota 1837-ben épült, a királyi család részére. A mindenkori uralkodó hivatalos rezidenciája, bár tulajdonosa a brit állam, és nem az uralkodó személyesen. Ha a királynő otthon van a királyi lobogó fel van húzva, a speciális állami alkalmakkor ő, és a királyi család tagjai a központi erkélyről köszöntik az összegyűlt tömeget. A nyári hónapokban mikor a királynő Skóciában tartózkodik, a palota egy része látogatható. Az egyik legjobb módja hogy bejárd a palotát, ha jegyet váltasz a 4,5 órás Buckingham Palace Tourra, ami tartalmazza az őrségváltást és megtapasztalhatod a hagyományos délutáni angol teázást is.

British Múzem

Az 1753-ban alapított londoni British Múzeum több mint 13 millió leletével a legnagyobb és legátfogóbb gyűjtemény a világon, reprezentálva, és dokumentálva az emberi kultúrát a kezdetektől napjainkig. A felbecsülhetetlen értékű tárgyak az összes kontinenst felölelik. A múzeum leghíresebb kiállított leletei: az ellentmondásos Elgin-márványok, az athéni Akropolisz épületeinek azon márványból készült szobrai és domborművei, amelyeket Lord Elgin vásárolt meg a Görögországban akkoriban uralkodó törököktől, a rosette-i kő a hieroglifák megfejtésének legfontosabb állomása, II Ramszesz kolosszális mellszobra, az egyiptomi múmiák Egyiptomon kívüli legnagyobb gyűjteménye, és a látványos 4. századi római ezüst, a Mildenhall kincs.

A Tower of London és a Tower Bridge

Börtönből palota, kincsestárból magánállatkert, levéltár és csillagvizsgáló, a londoni Tower az évszázadok alatt rengeteg különböző szerepet töltött be. Nagy-Britannia egyik legismertebb épülete, ez a látványos Világörökség sok órányi látnivalót tartogat az ország gazdag történelmére kíváncsiak számára. A Towert 1078-ban alapították, ekkor rendelte el Hódító Vilmos a Fehér Torony építését, ami egyidejűleg védte a normannokat a londoni városlakóktól és Londont a külső támadóktól. Jelenleg a Towerben őrzik a brit koronaékszereket, valamint egy gazdag királyi fegyver- és páncélgyűjteményt, de található itt pénzverde és kínzókamra is. Mégis minden funkcióját tekintve, amelyről talán a legjobban elhíresült az a börtön, egészen a 20. század közepéig működött börtönként. Híres foglyai között volt Sir Thomas More, VI. Henrik, Boleyn Anna és Catherine Howard (VII. Henrik feleségei) és Rudolf Hess. A szomszédos Tower Bridge (Tower híd) megjelenését is a Towerhoz kellett igazítani, így jöttek létre a ma is látható neogótikus tornyok. A két hatalmas 61 méter magasra emelkedő tornyával a Temze és London egyik ikonikus jelképe. Építése 1886-ban kezdődött és nyolc évig tartott. A híd két tornyát 42-44 méter magasságban egy-egy gyaloghíd köti össze, a gyalogosok akkor is átmehetnek a hídon, amikor az éppen felnyitott állapotban van.

Big Ben és a Parlament

Semmi sem jelképezi jobban Londont, mint a 97 méter magas torony hatalmas zenélő órájával, vagyis a Big Ben. A név igazából nem magára az óratoronyra utal, hanem a toronyban helyet foglaló 13 tonnás harangra, mely megrendelőjének, Sir Benjamin Hall-nak a nevét viseli. A Westminster-palota épületének eredeti óratornya 1834-ben tűzvészben elpusztult. A Big Ben dallama az egész világon ismert, mint a pontos idő jele BBC rádióban.
A Big Ben alatt, a Temze partján található Westminster-palota (Westminster Palace vagy Houses of Parliament) az Egyesült Királyság parlamentjének épülete, Nagy-Britannia kormányának székhelye, ahol a parlament két háza, a Lordok Háza és a Képviselőház tartja üléseit. A Parlament környékén található a a kormányzati negyed (a Whitehall és a Downing Street), mely nevek a brit kormány szinonimái. A Westminster-palota 1970 óta elsőrendű műemlék és 1987 óta a Világörökség része.

Westminster Abbey

Westminster-palota tőszomszédságában álló Westminster Abbey az angol gótikus építészet remekműve. 1245-ben III. Henrik kezdte el a mai templom építését korai gótikus stílusban, amely francia ihletésű. Egyes feltételezések szerint első mestere, Henry de Reynes francia származású volt, és a reimsi katedrálist tekintette mintának. Ez az egyik legjelentősebb egyházi épület az Egyesült Királyságban, hagyományos koronázási és temetkezési helyszín az angol és később a brit uralkodók körében, de az utóbbi évszázadokban tudósokat, művészeket is temettek el itt.
Itt nyugszik többek között I. Erzsébet, a jobb oldalhajóban pedig ellenfele, Stuart Mária sírja látható, de itt nyugszik pl. Shakespeare, Milton, Dickens, az Afrika-kutató Livingstone, Isaac Newton, Michael Faraday, Lord Kelvin és Ernest Rutherford is.

Hyde Park

Hyde Park London egyik legnagyobb és legismertebb parkja, a királyi parkok egyike. A parkot a 18. századi mesterséges Serpentine-tó szeli ketté, mely kedvelt csónakázó és piknikezőhely. A Hyde Park legismertebb része az északkeleti felében lévő Speakers' Corner (Szónokok Sarka) a szólásszabadság hagyományos fóruma. A park másik nevezetessége az Apsley House, a Hyde Park délkeleti sarkán. Az épületet 1820-ban a kormány Wellington hercegének ajándékozta érdemeiért, miután 1815-ben Waterloonál győzelmet aratott Napóleon felett. A spanyol király rengeteg kincset ajándékozott Wellington hercegének a waterlooi győzelem miatt, köztük Goya, Rubens és Van Dyck festményeit, ám a legnagyobb ajándéka a portugál díszasztal volt. Gerald Wellesley, Wellington 7. hercege 1947-ben a nemzetnek adományozta a házat és a káprázatos gyűjteményt, ami azóta megtekinthető, de a herceg leszármazottai ma is a házban kialakított privát lakrészben élnek.

London Eye

A Temze partján álló hatalmas, 135 méter magas óriáskerék a London Eye 32 külső üvegfalú kapszulájából fantasztikus kilátást nyújt London központjára. A kerék forgási sebessége elég lassú ahhoz, hogy a utasok a kabinokból ki és beszálljanak mozgás közben. A London Eye vagyis Európa legnagyobb óriáskereke a legnépszerűbb belépős attrakció az Egyesült Királyságban, évente több mint 3,5 millió ember látogatja. Az utazás időtartama kb. 30 perc, gyakran gyorsabb, mint a sorban állás. Érdemes tehát előre jegyet foglalni akár kicsit drágábban is (belépők és kombinációik), amivel rengeteg időt lehet megspórolni.

Piccadilly Circus és a Trafalgar Square

A Piccadilly Circus London egyik legforgalmasabb és legszínesebb pontja, a város szórakozónegyedének, a Soho-nak a kapuja, ahol éttermek, klubok, kocsmák (pub), mozik és színházak sokasága várja a vendégeket. A Piccadilly Circus szabálytalan metszéspontjában több forgalmas utca is betorkollik a Piccadilly, Regent, Haymarket, és Shaftesbury Avenue. Színes villogó neonreklámjain túl London legismertebb szobrát, az Erószt is érdemes szemügyre venni. "Ez olyan, mint a Piccadilly Circus" - gyakran használják a forgalmas és zavaros szituációk jellemzésére.
Trafalgar Square központi látványossága a magasan az égbe kiáltó Nelson's Column, ami a trafalgari csata hőseként ismert Lord Horatio Nelson, vagyis Nelson admirális Napóleon elleni - 1805-ben -Traflgarnál véghezvitt győzelmének állít emléket. Az oszlop legfontosabb ismertetőjele a magassága (55 méter), ami pontosan megegyezik Nelson hajójának, a Victory legmagasabb árbocának magasságával. Az oszlopot őrző négy oroszlánhoz és a plakettjeihez a vasat a trafalgari csatában vereséget szenvedett francia és spanyol hajók ágyúinak beolvasztásából nyerték.

Szent Pál-székesegyház

A legnagyobb és legismertebb londoni székesegyház - és kétségtelenül az egyik leglátványosabb katedrális a világon. A Szent Pál katedrális egy római templom helyén épült, melynek szerkezete az 1666-os nagy londoni tűzvészben megsemmisült. A székesegyház újjáépítésére Sir Christopher Wren irányítása alatt 1675 és 1710 között került sor. A 118 méter magas kupolának köszönhetően 1710-1962 között ez volt London legmagasabb épülete. Lehengerlő méretű kupoláját a római Szent Péter-bazilika ihlette, jelenleg is a legmagasabbak között van a világon. Megéri megmászni a számtalan lépcsőt, mert a kupola belsejéből páratlan kilátás nyílik a városra. A kupola 30 méter magasan húzódó, belső körfolyosója az ún. Suttogó-folyosó (Whispering Gallery), mely arra utal, hogy a kupola alatt a korlát egyik felén elsuttogott szó a túloldalon is tisztán érthető.

Covent Garden

A Covent Garden városrész nappal a színes piaccsarnokával vonz, éjszaka pedig a bulizás egyik fellegvára. Mindezek mellett London egyik kiemelkedő kulturális központja, minden megtalálható itt, az éttermektől, pub-okon, operán, színházakon, mozikon át az utcai előadókig. A városrész közepén található a Convent Garden Piazza, ami 1974-ig több száz éven keresztül virág és zöldségpiac volt. A hatalmas piac ma a New Covent Garden épületében működik, a régi épületben pedig 1980 óta bevásárlóközpont működik, Covent Garden Piazza and Central Market néven. Ez a régi vásárcsarnok, ma bevásárlóközpont a Covent Garden egyik fő nevezetessége, melyben főleg ruhák kaphatók.

forrás: http://vilagutazo.net , további info: http://vilagutazo.net

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
London
Nagy-Britannia