Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Budapesti járatokat is érint a Lufthansa-sztrájk
2016. november 23.

Csütörtök éjfélig meghosszabbították a Lufthansa német légitársaság pilótáit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC) szerda hajnalban kezdett sztrájkját. A munkabeszüntetés budapesti járatokat is érint, míg a Debrecen-München vonal Lufthansa-járata szerdán is közlekedett.

A sztrájk miatt 876 járatot töröltek a Lufthansa szerdai menetrendjéből, ami mintegy 100 ezer utazót érint. Kimarad szerdán öt Budapest és München, illetve négy Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpár is.

Továbbra is azt javasolják az utasoknak, hogy az lh.com oldalon tájékozódjanak indulás előtt.

A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés.

A légitársaság kedden a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult, a sztrájk jogellenességének megállapítását és megtiltását kérve, de a testület elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy állami bíróság nem szólhat bele a kollektív szerződések kialakításának menetébe. A Lufthansa fellebbezett a döntés miatt, de a másodfokon eljáró hesseni tartományi munkaügyi bíróság is elutasította kérelmét.

A VC a bírósági eljárás lezárása után közölte, hogy nemcsak szerdára, hanem csütörtökre is egész napos sztrájkot hirdetnek.

A Lufthansa egyelőre nem változtatott csütörtöki menetrendjén, amelyben így valamennyi tervezett budapesti járat is szerepel.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött, 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl és munkaügyi közvetítő bevonását javasolja. A szakszervezet szerint az ajánlat a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan.

A VC a bérek ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a vállalatvezetés költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansa. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

A Lufthansa Csoport szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye a november 24-i menetrenddel kapcsolatban ITT olvasható angolul.

forrás: www.turizmuspanorama.hu , szerző: Turizmus.com , további info: http://turizmus.com