Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Felújították a Czóbel-kúriát a szabolcsi Anarcson
2016. november 21.

Átadták a mintegy 200 millió forintos kormányzati támogatással felújított Czóbel-kúriát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson. Az úrilakot a kiállítások mellett rendezvényhelyszínként is hasznosítják majd.

Az eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében azt mondta, a megyének az egyik lehetséges kitörési és fejlődési lehetősége a turizmus lehet. Az anarcsi kúria kis gyöngyszem, amely története és kulturális öröksége révén helyet kaphat a térség értéktárában - fogalmazott.

Az 1826-ban Czóbel László helyi nagybirtokos által, eredetileg klasszicista stílusban építtetett földszintes épület állapota az utóbbi évtizedekben erősen leromlott. A korábban orvosi rendelőként és könyvtárként is működő, műemléki védettséget élvező kúria felújítására többször pályázott a község önkormányzata, forrást azonban csak 2015-ben sikerült szerezni a rekonstrukcióhoz.


Kalinák József polgármester az átadáson elmondta, a régi, kétszáz éves épület nagyon rossz műszaki állapotban volt, amelyet a felújítás során végül teljesen az alapokig vissza kellett bontaniuk a szakembereknek. A falakat újraépítették, de ennek ellenére az épület formailag teljesen megegyezik a korábbi kúriával.

A kúria vagyonkezelési jogát gyakorló önkormányzat a tervek szerint emlékszobát rendez be az Anarcson született Czóbel Minka (1855-1947) költő-műfordító emlékére, de lesznek időszakos és művészeti kiállítások, a dísztermet pedig konferenciák és rendezvények tartására hasznosítják majd.

Az úrilak egykor értékes régi tárgyak őrzőhelye volt, itt őrizték Luther és Kálvin korabeli képmásait, Simonyi óbester kardját, több pompeji vázát, bronzkori tárgyakat és eredeti régi festményeket, a falakat pedig több Mednyánszky- és Büttner-festmény díszítette.

Az épület körüli hét és fél hektáros angolkert felújításához 2013-ban kapott 188 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást a község, a kertbe sima levelű páfrányfenyőket, vasfákat, tulipánfákat, platánokat és tölgyeket telepítettek. A kertben található Czóbel Minka sírja is.

forrás: www.turizmuspanorama.hu , szerző: MTI , további info: http://turizmus.com

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország