Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Stájerország felkészült a télre
2016. november 18.

Stájerországban egy hete kezdtek el üzemelni az első sípályák. Az osztrák tartomány ebből az alkalomból több országra kiterjedő roadshow-t szervezett, amelynek keretében november 17-én Budapesten, a Robinson Étteremben is bemutatta a stájer téli szezon újdonságait.

A tartomány 33 millió euró értékű fejlesztést hajtott végre annak érdekében, hogy a síterepeken az idei téli szezonban is minden gördülékenyen működjön. Csak egy példa: a Planai-Hochwurzen-Bahnen 11 millió eurót fektetett be többek között felvonók fejlesztésébe és hóágyúkba. Sőt elkezdték egy, kifejezetten gyerekeknek szánt élménybirodalom kiépítését is a Weitmoos/Märchenwiese területén.

Stájerország idegenforgalmi mutatói nagyszerűen alakultak az elmúlt időszakban: 2015-ben 3,7 millió vendéget fogadott a tartomány, 4,7 százalékkal többet, mint a megelőző évben, a 11,7 milliós vendégéjszaka-szám pedig 2,8 százalékkal múlta felül a megelőző évit. 2016 első kilenc hónapjában a vendégek számának 6,8 százalékos, a vendégéjszaka-szám 5,7 százalékos növekedését regisztrálták - adott gyors összegzést Erich Neuhold, a Steiermark Tourismus vezetője.

A tartományba látogató magyar turisták forgalma hasonlóan alakult, szeptemberig 98 ezer vendég (6,8 százalékos növekedés) 390 ezer vendégéjszakát (8,8 százalékos növekedés) töltött el.

Stájerország az elkövetkező szezonban a családi üdülésekre helyezi a hangsúlyt. Ennek jegyében a tartomány 37 sí- és sífutórégiójában 2016. december 17-én Stájer CsaládiSíFesztivált tartanak számtalan programmal, sportolási lehetőséggel és speciális csomagokkal. Ez alkalomból a tartomány valamennyi régiója 50 százalékos kedvezményt ad a 15 éven aluli gyerekeknek a síbérlet, a síoktatás és a síkölcsönzés árából. A fesztivál arca Renate Götschl háromszoros sívilágbajnok és összetett világkupa-győztes.

Speciális téli olimpia

2017. március 14-25. között Graz, Schladming és Ramsau am Dachstein ad otthont a 11. Speciális Téli Olimpiai Világjátékoknak. Julia Maierhofer, a Steiermark Tourismus sajtófelelőse elmondta: az eseményre 107 nemzet közel 3000 atlétáját, 1100 edzőt, 5000 családtagot, 3000 önkéntes segítőt, ezer újságírót, valamint kétezer díszvendéget és kongresszusi résztvevőt várnak. A résztvevők kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat . A nyitóünnepséget a Planai Stadionban tartják, a záró ceremóniára pedig a grazi Merkur Arénában kerül sor.

A Kulinarium Steiermark elnevezésű kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából az elkövetkező két évben 165, ebből 26, közvetlenül a síterületek mellett található hütte is különleges gasztronómiai élményeket kínál. A sajtos-sonkás szendvics és az egyszerű gőzgombóc helyett például sajtgombóclevest, tepertős gombócot és túrós-szedres rétest kínálnak a betérőknek.

Digitális síszemüveg

A Schladming-Dachstein régiót képviselő Sabrina Nagl megemlítette, hogy a régió számos előre kialakított túraútja, szánkópályája, sípályája, egynyomsávos pályája és bobpályája remek lehetőségeket kínál a fatbike-ozók számára is. A fatbike a téli feltételekhez jól illeszkedő, széles gumiabroncsú hegyi bicikli, amely bármilyen hóban jól kormányozható, és annyira biztonságos, hogy 12 éves kortól használható. A sporteszközre számos szervezett túrát is hirdetnek.

A kulináris élvezetekre vágyók március 18-25. között az Alpok legmagasabban (2700 méteren) fekvő termelői piacára is ellátogathatnak, ahol a régió összes finomsága felsorakozik a pikáns szalonnától a likőrökig.

Sőt március 26-án részt vehetnek Ausztria legnagyobb téli grillpartiján is a Planai-on, csodás hegyi panorámájú környezetben. Az eseményen Johann Lafer mesterszakács és a Weber Grillakadémia grillmesterei látják el tanácsokkal az érdeklődőket.

A régió digitális újdonságokkal is jelentkezett, ezek közül az egyik legérdekesebb a síszemüveg-szoftver, amely a sípályával kapcsolatos - például a sebességre, a magasságra, az időjárásra vagy a felvonók aktuális állapotára vonatkozó - információkat juttatja el a síszemüveg kijelzőjére, sőt teljesen friss újdonságként navigációs funkciót is kapott. A szemüveget a Ski Amadé síközpontban lehet kikölcsönözni vagy megvásárolni.

Téli driftelés és hegyre szánkózás

A Murtal üdülőrégió újdonságairól Petra Moscher beszélt. A síterep legnagyobb sporteseménye a FIS Snowboard Slopestyle Világkupa lesz 2017. január 14-én. Egy másfajta sportélmény lehet a téli driftelés saját autóval a Red Bull Ring központjában. A vállalkozó kedvűek egy triál motor nyergében is próbára tehetik ügyességüket, vagy akár motoros szánnal is felfedezhetik a környéket. Aki pedig szívesen korcsolyázik, jégkorongozik vagy jégtekézik, az a Red Bull's Lane tetőteraszán kialakított jégpályán bizonyíthatja tudását. A központban sírollerezni, görkorcsolyázni és síelni is lehet, a legsportosabbak pedig a csúcsmodern, lézeres lőtérrel rendelkező biatlonpályán is kipróbálhatják magukat.

A Turracher Höhén Nocky Télidő néven téli akadálypályát alakítottak ki azoknak a gyerekeknek, akik már nagy biztonsággal síelnek. A Tonnerhütte családi síterepen pedig a hegyre felszánkózást próbálhatják ki azok, akik a fáradságos hegymászás helyett inkább csákányos felvonóval húzatnák fel magukat a szánkópálya kiindulópontjáig.

Hótaxi a kimerült kezdőknek

A Magas-Stájerországot képviselő Claudia Flatscher elmondta: a régió rengeteg kedvezménnyel várja a családokat, az egyik helyen például a gyerekek 1 euróért mindent ehetnek, ami csak megtetszik nekik az étlapon, de olyan helyek is vannak, ahol a gyerekek a szülőkkel 1 euró ellenében szállhatnak meg.

A gyalogosoknak szól 2017. január 9-31-ig az egy vendégéjszakától érvényes felső-stájer vendégkártya, amely egy sor felvonó egyszeri használatára (hegy- és völgymenetben) jogosít.

A tapasztalatlan sítúrázók számára alakítottak ki egy természetes hóval borított síterepet az Aflenzer Bürgeralmon, ahol a kezdők idilli környezetben, oktatók segítségével tehetik meg az első lépéseket, igény szerint felszerelést is kapnak, és ha teljesen kimerültek, "hótaxi" viszi el őket a szállásukra.

Lazulás a fürdőkben

Az Ausseerland-Salzkammergutból érkezett Ernst Kammerer többek között a régió két élményfürdőjére, a Bad Mitterndorfi Grimming Termálfürdőre és a Bad Aussee-i Nárciszfürdőre hívta fel a figyelmet, amelyekben pompásan el lehet lazulni a fárasztó síelés után.

A tartomány hat termálközpontjában egyébként 2017. január 13-tól március 22-ig termálvízheteket tartanak, amelyeket a Termálfürdők Hosszú Éjszakájával vezetnek be, amikor is éjszakába nyúlóan lehet majd fürdőzni.

forrás: www.turizmuspanorama.hu , szerző: Turizmus.com , további info: http://turizmus.com

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Ausztria