Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Barlangoljuk végig a világot!
2016. augusztus 23.

Keveseknek jut eszébe a nyári napsütésben barlangászni, pedig megéri, hiszen hihetetlen élményekben lehet részünk a föld alatt. Összegyűjtöttük a világ 11 legkülönlegesebb barlangját, köztük a legnagyobbat, a legmélyebbet és a legveszélyesebbet.

A világ legnagyobb barlangja

A Vietnamban található Hang Son Doong a legnagyobb ismert barlang a világon. Több kamrából áll, amelyek közül a leghosszabb öt kilométeres, 200 méter mély és 150 méter széles, azaz akár egy felhőkarcoló is elférne itt. A barlang egy részében utat vájt magának a dzsungel és a víz, így zöld környezetben, vagy éppen vízesésben barangolhatunk a mélyben.

Barlangvasút visz a cseppkövek közé

Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja a Szlovéniában található Postojnai-barlang. Már az odaút is különleges, az érdeklődőket ugyanis barlangvasút viszi le a föld alá. A hatalmas, különös formájú cseppkövek impozáns látványt nyújtanak, az embert szinte megrettenti a természet ereje.

Mesebeli világ a márványbarlangban

Dél-Amerika egyik legnagyobb édesvízi tavában, a chilei General Carrerában található az a világhírű márványbarlang, amelynek falait a víz formálta az idők során. A víz által kivájt alagutakon csónakkal lehet bemerészkedni a barlangba, ahol egy kékbe borult, mesebeli világ tárul a látogatók elé.

A világ egyik legszebbjének kikiáltott barlangja

Az izraeli Avshalom-barlang a Júdeai-hegység nyugati lejtőjén található. A szakértők szerint már 25 millió éves és a világ 10 legszebb barlangjának egyike. A cseppkövek különleges alakokban képződtek, és a mai napig formálódnak, olykor szőlőfürtre vagy kagylóra emlékeztetve, a különleges megvilágítás pedig csak fokozza a páratlan élményt.

A barlang, amelynek hangja van

A skóciai Fingal-barlangot a tenger vájta a vulkanikus eredetű bazaltba. A különleges képződmények, a bazaltorgonák közt kialakult üregekben felerősödő, visszhangzó hullámverés hangja számos zeneszerzőt megihletett, köztük Mendelssohnt is.

Barlangtemplom a mélyben

Az egyik legősibb barlang a 400 millió éves Batu Caves Malajziában, Kuala Lumpurtól nem messze. A mészkőbarlang mára az egyik legnépszerűbb hindu szentéllyé vált Indiában. A barlangban ennek megfelelően közel száz évvel ezelőtt templomot alakítottak ki, amelynek hatalmas, boltíves mennyezete nagy látványosság.

Jégbarlanggá vált lagúna

Az izlandi Skaftafellben található jégbarlangnak tulajdonképpen egy megfagyott lagúna a Svínafellsjökull-gleccser mellett. Évszázadokon át folyt lefelé a víz az Öraefajökull vulkán lejtőin, a gleccser pedig szépen-lassan tömör jéggé alakult. A barlang csodálatos kék fényben pompázik, olyan, mintha a víz a fejünkre folyna.

A világ egyik legveszélyesebb barlangja

A mexikói Cueva de los Cristales elnevezésű kristálybarlang csodálatos, gipszkristályos képződményei akkor kerültek elő, amikor bányát nyitottak a területen, és a vizet kiszivattyúzták a sokáig víz alatt lévő barlangból. Azonban akkora itt a páratartalom és a hőmérséklet, hogy csak speciális öltözetben lehet megközelíteni, így turisták nem látogathatják.

A világító barlang

Az új-zélandi Waitomo-barlang egyedülálló a világon, mivel arról híres, hogy az itt élő szentjánosbogarak lárvái bevilágítják az egész, háromszintes barlangot. A turisták csónakon tudják végigbarangolni a mészkőképződményt, amelynek mennyezete a sok kis világító kékségtől olyan, mint a csillagos ég.

A világ legmélyebb barlangja

A Krubera-barlang a Kaukázus nyugati vonulatában, az Arabika hegy mélyén húzódik. Csak a legbátrabbaknak ajánlott a megtekintése, és nekik is csak nagy tapasztalattal és speciális felszereléssel, ugyanis több mint kétezer méterével ez a legmélyebb barlang a világon. Ráadásul a barlangászást meredek sziklafalak, szűk járatok és jéghideg vízzuhatagok nehezítik.

Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere

Az Aggteleki-cseppkőbarlang világhírű képződmény, a világörökség részévé nyilvánították. A fehér, vörös, narancs és citromsárga színben pompázó cseppkövek varázslatos látványt nyújtanak. A hatalmas sziklacsarnokok és különleges cseppkőalakzatok mesebeli hangulatot teremtenek.

forrás: www.nlc.hu