Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kréta, ahol hiány a kagyló, de rengeteget mosolyognak az emberek
2016. július 19.

Amikor a nyárra gondolok, akkor azonnal a tenger sós illata és a szikrázó napsütés jut eszembe. A parti homokba fúrni a lábujjaidat és nézni a végtelen kékséget, ez már önmagában fantasztikus. Idén Krétán nyaraltunk, és egy kis ízelítő következik azoknak, akik oda készülnek, vagy egyszerűen csak imádják a tengert.

Kréta szigete Görögországhoz tartozik, de sokáig önálló volt, és ezért egy kicsit különbözik a klasszikus Görögországtól: nagyon közel fekszik Afrikához, és sokkal kopárabb, mint mondjuk Korfu. A forróság itt mégis kibírható, ugyanis állandóan lehet érezni a hűs tengeri szellőt, ezért aztán észre sem veszed, ahogyan nagyon gyorsan pecsenyeszínűre égsz.

Ajánlatos minimum 30 faktoros, de inkább 60-as naptejet használni, és beszerezni egy fehér kalapot vagy sapkát, mert különben garantált a leégés, illetve a napszúrás. A klasszikus görög ízek itt vagy hiányoznak, vagy egy kicsit mások, mint a megszokottak: van muszaka és szuflaki, meg isteni tzatziki is, de krétai módra. Gíroszból és baklavaszerű édességből rengetegfélét találsz, de ez inkább a török örökség hatása. A halászatból ma már nem élnének meg a sziget lakói, ahogyan régen, inkább a turizmus tartja el a krétaiakat.

A sziget fővárosa Iraklion, mi mindössze néhány kilométerre mellette, Amudarában, egy üdülőfaluban laktunk, ahol a nagyon sok pici szálloda és megszámlálhatatlan apartman mellett még mindig rengeteg az üres telek, így folyamatosan bővül.

A hely olyan nyaraló számára ideális választás, aki nemcsak fürdeni és napozni szeretne, hanem a környék nevezetességeit is szívesen megnézi, mert nagyon gyorsan elérhető Knósszosz is. A Minótauroszról és Ariadné fonaláról ismert palota mindössze 25 perc busszal Amudarából, közvetlen járat visz a palotához. A buszjegy 5 euróba kerül fejenként, viszont ettől nem szabad megijedni, mert bármelyik iraklioni buszra jó, egészen éjfélig. A palotába 15 euró a belépő, viszont a gyerekeknek ingyenes. Az árban nincs benne az idegenvezetés, aki azonban beszél angolul, az jól eligazodik majd a táblák alapján is. A hatalmas épületkomplexum alaprajza annyira szerteágazó, hogy innen eredhet a valóságban nem létező labirintus romantikus mondája. Az eredeti festmények az iraklioni múzeumban kaptak helyet, de a pontos másolatuk ma is a palotát díszíti. Hatalmas amforákat is lehet csodálni, abban tárolták a gyümölcsöket, olajat. Két-három órát is simán lehet bóklászni a palotában, akár gyerekekkel is, maradandó élmény.

Iraklion kikötője hatalmas bástyájával szinte vonzza a tekintetet. Egykor városfal védte a települést, mára azonban már jóval túlnőtt a középkori városfal vonalán, inkább csak a belvárost veszi körbe.

A belváros központjában lévő téren egy velencei oroszlános szökőkút áll, körülötte vannak egészen régi és teljesen modern épületek is. Innen indulnak a turisták által kedvelt bevásárlóutcák.

Rengeteg az ékszerbolt, ahol a görög motívumok mellett a klasszikus krétai díszítés is minduntalan visszaköszön: a csigavonalszerű minta, ami egyrészt az élet örökös körforgását jelképezi, másrészt a labirintus-mondát idézi. Ha valaki esetleg aggódna, hogy a nyaralás alatt nem vásárolhat Krétán a kedvenc üzleteiben, akkor nyugodjon meg: Zara, Benetton, és minden egyéb megtalálható itt is, sőt július elején nyitott a helyi első H&M is.

Gyönyörű virágok nyílnak az utcákon, sajnos nem mindenhol, de a botanika szerelmesei sem maradnak élmény nélkül. Ha valaki kagylót akar gyűjteni, ahhoz viszont hihetetlen nagy türelem kell, abból ugyanis hiány van errefelé, nem úgy, mint a török partokon.

A tengerpart egyébként sok helyen apró kavicsos, de érdemes keresni, mert sok homokos gyönyörű part is van, szóval megéri gyalogolni egy kicsit. A napágyak szinte mindenhol ingyenesek, vagyis ezért nem kell fizetni, viszont csak akkor lehet ráfeküdni, ha a bárban vásárolsz. Egyébként Kréta egyáltalán nem drága, mindent itthoni, vagy annál olcsóbb árakon is meg lehet venni az üzletekben, sőt az éttermekben is olcsón lehet ebédelni, vacsorázni.

Ha valaki Krétára indul, akkor érdemes olyan helyen megszállnia, ahol van medence, mert a sós víz és az erős parti szél után pihenésképpen jólesik ejtőzni a medenceparton. A szobákból is érdemes légkondisat választani, különben elviselhetetlen a hőség, még éjjel is. A napból, a vízből és a görögök mosolyából viszont garantáltan eleget kapsz ahhoz, hogy pihenten gyere haza, ez tuti.

forrás: www.nlc.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Kréta
Görögország