Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Így lakhatsz luxushotelben pár ezer forintért
2016. június 28.

Az utazás, nyaralás jellemzően sokba kerül, főleg ha nem a tóparti kempingben, hanem valamivel exkluzívabb környezetben szeretnénk pihenni. Egy amerikai férfi azonban életcéljául tűzte ki, hogy minél több és minél minőségibb helyet látogasson meg, lehetőleg első osztályon utazva, mindezt úgy, hogy nem fizet többet egy fapados repülőjegy áránál.

Ben Schlappig számára az utazás több, mint sima kikapcsolódás: egy kihívásokkal teli játék, amelynek célja, hogy a lehető legolcsóbban jusson hozzá luxuslakosztályokhoz és prémium repülőjegyekhez. Tehetségét bizonyítja, hogy tudott már 49 dollárért (valamivel több mint 13 000 forint) 500 dolláros (közel 140 000 forint) párizsi lakosztályt foglalni, illetve egy havi nagybevásárlás költségéből első osztályon körbeutazta a világot. Akárcsak a Micsoda Turista című blogot vezető Balázs, ő is újabb és újabb célpontok meghódítására törekszik, de költségeit igyekszik a listaárak töredékére csökkenteni.

Schlappig egyike a magukat travel hackernek nevező utazóknak, akik minden létező módon arra törekszenek, hogy olcsón tudjanak repkedni szerte a világban. Annyi előnnyel indul bárki máshoz képest, hogy gyerekkorában, szüleinek köszönhetően rendszeresen kellett repülőn utaznia, ezért rengeteg törzsutaspontot gyűjtött össze. Amióta elvégezte az egyetemet, főállású utazóként tölti napjait, és One Mile at a Time című blogján számol be kalandjairól.

A fiatalember nemrég a VICE magazinnak adott telefonos interjújában számolt be következő célpontjairól, illetve tippeket is adott, hogyan lehet jelentősen lefaragni az útiköltségekből. Elmondása szerint, ha az eddigi utazásait piaci áron fizette volna, már több mint egymillió dollárt (több mint 275 millió forintot) költött volna repülőjegyekre és szállodai szobákra. Ehhez képest saját számításai szerint több éve tartó mániájára eddig összesen úgy 50 000 dollárt (13,7 millió forintot) költött csupán.

A "hitelesség" fontos

Schlappig szerint egy első osztályú repülőjegy New Yorkból Hongkongba nagyjából 30 000 dollárba (több mint nyolcmillió forintba) kerül, ezért ha valaki nem szeretné egy kisebb hobbiterepjáró árát kifizetni, trükközésre kényszerül. Az utazó hacker első számú fegyvere mintegy 30-40 hitelkártya, amelyekkel értékes promóciós ajánlatokat vehet igénybe és törzsvásárlói pontjait is gyarapíthatja. Természetesen ennyi hitelkártyát már megigényelni sem könnyű feladat, de ne feledjük, hogy Schlappig már évek óta űzi ezt a műfajt. A második fontos tényező, hogy ezeket a kártyákat számon is kell tartani, nehogy valaki súlyos adósságspirálba kerüljön. Persze aki nem akar 30 hitelkártyát, akár már kettővel is elkezdheti a törzsutaspontok begyűjtését, ha akad erre irányuló ajánlat a cégek kínálatában. Az is fontos tényező, hogy sokszor a hitelkártyás cégek kifejezetten egyes szállodaláncokkal partnerségben kínálják kártyáikat, az ilyen kártyákkal pedig nem kell túl sokat költeni, hogy egy-egy ingyenes éjszakához jussunk.

Azonban ha ez sikerül, akkor jöhet a következő fázis: kimatekozni, hogy mikor melyik kártyát éri meg használni, illetve figyelni arra, hogy mikor melyik cég kínál vonzó utazási promóciókat. Például az egyik prémium szállodalánc nemrég olyan akciót hirdetett, hogy kliensei két megvásárolt éjszaka után egy ingyenes éjszakát kaptak a lánc bármelyik szállodájában. Schlappig erre le is csapott, mivel észrevette, hogy a cég egyik hotelje a floridai Tampa repülőtere mellett található, ahol egy éjszaka csupán 80 dollárba (körülbelül 22 000 forintba) került. Az így megkaparintott ingyenes éjszakát pedig ugyanannak a szállodaláncnak a rendkívül elegáns sydney-i hoteljében használta fel, amely körülbelül 1000 dollárba, vagyis több mint 275 000 forintba került volna.

Egy kis függőség sem árt

Annak érdekében, hogy ne maradjon le a hasonló ajánlatokról, Schlappig éjjel-nappal az internetet és a különböző utazással foglalkozó blogokat túrja (már amikor nem utazgat). Elmondása szerint a travel hackingnek különféle válfajai léteznek: van, aki az ingyen utazásokra hajt, a kényelemmel mit sem törődve, míg mások számára az első osztályú jegyek és luxuslakosztályok megkaparintása jelenti a célt, természetesen az eredeti ár töredékéért.

Az olcsó utazás egyik nagy trükkje, hogy érdemes kerülni a drágábbnak számító országokból való indulást. Például egy Kairóból New Yorkba tartó repülőre 1200 dollár körül alakul a jegy, míg ugyanez az irány fordítva akár 9000 dollárba is kerülhet. Schlappig ezért sokszor azt a stratégiát választja, hogy célállomását olyan országokból közelíti meg, ahonnan a repülőjegy is kevesebbe kerül. Persze ehhez először el kell jutnia az adott helyre, és itt jön be a képbe a travel hacking egy újabb fontos szelete: ismerni kell a légitársaságok logisztikáját. Bizonyos légitársaságok ugyanis olcsóbban repülnek egyik városból a másikba, míg mások ugyanezt két-háromszoros áron teszik, mivel sok múlik azon, hogy melyik cégnek hol vannak a világban nagyobb bázisai, logisztikai központjai.

Az időzítés is legalább ilyen fontos: ha valaki törzsutaspontokkal szeretne fizetni az olcsó repülőjegyért, érdemes a létező legutolsó pillanatig (sokszor akár az indulás napjáig) várni, mivel a légitársaságok az utolsó percekben megnyitják a foglalásokat, hogy a "bent ragadt" jegyeket megpróbálják értékesíteni. Schlappignak így sikerült például első osztályon elrepülnie Hongkongba, a jegyét mindössze két órával az indulás előtt vásárolta.

A célpont "becserkészése"

Kombinálni is érdemes: míg egy távolabbi cél megközelítésére érdemes egy nagyobb légitársaságot választani, egy adott régión belül már lényegesen jobban járhatunk, ha a helyi, akár fapados cégeket részesítjük előnyben. Schlappig tapasztalatai szerint ilyenkor akár ugyanannyiért is vehetünk repülőjegyet egyik helyről a másikra, mint amennyibe a reptéri taxi kerülne. Persze fontos figyelembe venni, hogy a fapadosok sokszor extra költséget számolnak fel egy sor szolgáltatásért, így elkerülhető, hogy az eleinte kedvező árúnak tűnő jegy a végére súlyos tízezrekbe kerüljön. Szintén érdemes elkerülni a népszerű utazásszervező oldalakat és közvetlenül a helyi társaságok weboldalán keresztül jegyet foglalni, így további megtakarítást érhetünk el.

Az olcsó utazásokra vágyóknak érdemes lehet a nagyobb szállodaláncok hűségakcióiba is belépni, a törzsvásárlói kártyák ugyanis sokszor értékes ingyenes éjszakákat jelentenek. Például a már említett 49 dollárt Schlappig az egyik ilyen cég hűségprogramjába való belépésre költötte, amelyért cserébe választhatott egy 500 dolláros szobát Párizsban, Londonban, de akár Bora Bora szigetén is. Kevésbé ismert emellett, hogy a légitársaságoknál olyan is előfordul, hogy a törzsutaspontokat sokszor közvetlenül is értékesítik, amely megfontolandó lehet, mivel a pontok nem kerülnek túl sokba, ellenben akár business class vagy első osztályú repülőjegyekre is beválthatóak, jelentős kedvezménnyel. A szállodai hűségprogramokba azért is érdemes lehet belépni, mert akkor is ketyegnek rá a pontok, ha más okból kifolyólag - például munkaügy - szállunk meg az adott hotelben, illetve már kevés pontért is értékes tárgyakhoz juthatunk hozzá a szállodaláncok webshopjaiban.

forrás: www.nlc.hu