Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tunézia, ahova Hollywood is visszajár
2016. május 12.

A nemzetközi filmes elit - köztük az amerikai és brit filmesek - számtalanszor választották már Tunéziát forgatási helyszínnek, nem véletlenül: az ország természetes és épített környezete történelmi és nem evilági jelenetek hátteréül is szolgált már. Ráadásul az egyes helyszíneket az ide látogatók is megtekinthetik, sőt van, ahol meg is szállhatnak.

A filmtörténelem során több mint 130 alkotást forgattak már Tunéziában Roman Polanski 1986-os Kalózok című filmjétől Az angol beteg romantikus drámán és Az elveszett frigyláda fosztogatói című Indiana Jones-filmen át a Csillagok háborúja több epizódjáig vagy éppen az angol humor egyik megtestesítőjéig, a Brian életéig. A mozifilmek sokaságában egy közös volt: mind Tunézia változatos és egyedülálló környezetét használták háttérként - a rögös hegyeket, az aranyló sivatagot, a frissítő oázisokat és a történelmi városokat.

George Lucas Csillagok háborúja című sorozata kétségkívül a leghíresebb olyan alkotás, amelyet Tunéziában forgattak. Éppen ezért ma már számos Star Wars-rajongó zarándokol el a filmek ikonikus helyszíneire, az utazási irodák pedig komplett csomagajánlatokat kínálnak a filmkedvelők számára, mely során bejárják a mozikból már ismerős tájakat. A filmben szereplő Tatuin bolygó például nem más, mint a Tunézia délnyugati részén fekvő Tozeur "oázisváros", az innen nem messze található mészkőképződmények pedig a sorozat kronológiai első részében Qui-Gon Jinn és Darth Maul párbajának színhelyéül szolgáltak. Ma is látogatható Luke Skywalker egyik filmbéli, igluszerű otthona, amely egy egykori sóstó kiszáradt medrében található szintén Tozeur közelében. Az ország déli részén lévő Matmata - amely egy kis berber város - földalatti lakásai is ismerősek lehetnek a sorozat kedvelői számára: ez volt ugyanis a fiatal Luke otthona, ma pedig Sidi Driss Hotel néven szállodaként várja az elkötelezett Csillagok háborúja-fanokat. Itt egy Star Wars-bár is várja az utazókat, ráadásul egy kiállítást is láthatunk a film díszleteiből. Djerbán pedig - többek között - Obi-Wan Kenobi otthonát láthatjuk, ami a valóságban egykor halászok tárolóhelyiségeként funkcionált.


Tozeur környékén egyébként több turisztikai látnivaló is akad: a Chebika oázis az Atlasz-hegység kopár hegyei között csodálatos datolyapálmák és vízesések otthona, a közeli Grand Canyonnál forgatták a kilenc Oscar-díjjal elismert Az angol beteg című film néhány jelenetét is Ralph Fiennes-szal a főszerepben. Ez a film a magyarok számára azért is érdekes, mert gróf Almásy László Afrika-kutató történetéről szól. A forgatás során vettek fel jeleneteket többek között Tuniszban, Szfaksz kikötővárosban (ez a kairói bazárnak adott helyet) és a szintén tengerparti Mahdia városában is, amely a líbiai Bengázi szerepében tetszelgett.

Az Indiana Jones-rajongóknak jó hír, hogy Az elveszett firgyláda fosztogatóihoz is több jelenetet vettek fel Tunéziában. A filmben az 1930-as évek Kairóját például a Tunézia északi részén fekvő Kairouan - más néven Al-Qayrawan - alakította, ami kevesebb, mint száz kilométerre található az ország egyik legnépszerűbb üdülővárosától, Sousse-tól. Érdekesség, hogy a felvételek miatt több mint 350 televízió-antennát kellett eltávolítani a város egyes részeiről, amely a turisták által leglátogatottabb területeken zajlott, többek között a November 5-e sugárúton. Kairouan egyébként ma is a muszlimok egyik szent városa mecsetekkel - köztük a népszerű Nagy mecsettel -, piaccal, hangulatos utcácskákkal és káprázatos szőnyegekkel. A filmhez pedig Kairouanon kívül a fent említett Tozeur környékén is vettek fel jeleneteket.

Egy másik kultfilm, a rekeszizmokat megdolgoztató Brian élete bizonyos részeit is Tunéziában forgatták. A filmből ismerős lehet például a monastiri Ribat kolostor és erőd, amely egykor a város védelmét szolgálta - innen kémlelték ugyanis a tengert és a környéket a muzulmánok, akik a keresztény támadásoktól tartottak. A Ribat azon kívül, hogy forgatási helyszín volt és ezért a turisták is szívesen keresik fel, ma fontos vallási és kulturális örökségnek számít, Monastir pedig egy gyönyörű fürdőváros rengeteg történelmi látnivalóval. A Brian életéhez más tunéziai helyszíneken is forgattak, például a karthágói amfiteátrumban és a filmesek körében rendkívül népszerű Matmatában is.

Egy biztos: Tunézia számos kasszasiker népszerűségéhez hozzájárult gyönyörű, már-már földön túli tájaival és történelmi örökségével. Így nem csupán a tengerpartot és all inclusive-ellátást kedvelőknek nyújt kikapcsolódást, de az igazi filmrajongók paradicsoma is, akik akár egyetlen utazás során is számos ikonikus mozifilm helyszínét bejárhatják, legyen szó sci-firől, vígjátékról, vagy drámáról.

forrás: www.turizmusonline.hu , további info: http://http:

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Tunézia