Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kristályba faragott fényszobrok
2002. március 19.

A Stanford Egyetem és az IBM Kutatóközpont szakemberei létrehoztak egy olyan kijelzőt, amellyel valóban három dimenzióban tudnak megjeleníteni színes képeket.

Az elv egyszerű: bizonyos atomok láthatatlan - tehát például infravörös -sugárzás hatására gerjesztődnek, majd az elnyelt sugárzást egy másik, látható hullámhosszon bocsátják ki. Ez a hétköznapilag is ismert fluoreszcencia jelensége. A kép "hordozója" ezútattal nem folyadékkristály szilárdtest, hanem egy hármas rétegződésű, kockacukor nagyságú nehézfém-fluorid üveg. Az egyes rétegekbe más és más, különböző színben fluoreszkáló szennyezőatomokat juttattak be. A lantanidák csoportjába tartozó elemek közül infravörös fényű megvilágítás hatására piros színben fluoreszkál a prazeodínium, zöldben az erbium és kékben a túlium. A pontos színárnyalatot az egymást keresztező infravörös lézersugarak megfelelő frekvenciakombinációival érik el. 

A képet az adott térbeli képpontok - a voxelek - másodpercenkénti harminc-hatvanszoros gerjesztésével hozzák létre a teljesen átlátszó kristályban. Így egy állandó, villódzásmentes, színhű, háromdimenziós kép keletkezik, amely bármilyen szögből torzításmentesen látható. Az eljárásból adódóan, térbeli élményhez természetesen, a virtuális háromdimenziós tévéközvetítésekhez szükséges szemüvegre sincs szükség.

A találmány hátránya egyelőre az, hogy egységeit a kristály kisméretű, másrészt az óriási mennyiségű képinformáció nehezen dolgozható fel folyamatosan. Emiatt jelenleg még csak egyes orvosi területeken való szemléltetéshez, valamint a számítógépes tervezésben használható, színhű állóképek megjelenítésére van lehetőség. Az eddigi sikeres kísérletek során pedig még csak drótfigurákat (lásd képünket) és más egyszerű alakzatokat sikerült készíteni.

(Physics Today)

Forrás: É.T.