Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Átvették a robotok az uralmat egy japán szálloda felett
2015. július 30.

Mit szólna hozzá, ha a szálloda bejáratánál robot üdvözölné, robotportásnál jelentkezne be, automata vinné fel a csomagját, és a szobában is robot érdeklődne az igényeiről? Japánban ez már a valóság!

Hideo Sawada, aki valami nagyon is egyedülállót akart létrehozni, megnyitotta az első majdnem teljesen automatizált robotszállodáját a Huis Ten Bosch élménypark részeként. A vendéget az ajtóban a robot fogadja és üdvözli (egyenlőre csak japán nyelven), kinyitja és becsukja az ajtót, a robotportás felveszi bemondás alapján az adatait, és elkészíti a vendég fotóját a későbbi azonosításhoz és számlázáshoz.

Ezt követően a poggyászt egy automata viszi fel a szobába, ahova a vendég a fényképe alapján - arcfelismerő rendszer segítségével -, szobakulcs nélkül bejuthat. Ott szintén robot érdeklődik kívánságairól, felhívja a figyelmét a szállodai szolgáltatásokra, ismerteti a várható időjárást és jó néhány kérdést is meg tud válaszolni.

A Henn-na Hotel névre keresztelt szálloda szobaárai 80 jennél kezdődnek, mely Japánban jó árnak számít, és három kategóriában is bérelhetők: standard, superior és deluxe. A szállót majdnem teljes egészében robotok irányítják, kivételt képez a konyha, a szobaasszony és a biztonsági szolgálat. A jelenlegi állapotban a komputerek csak japánul "értenek és beszélnek", de a menedzsment elképzelése szerint még ez évben "megtanítják" őket kínaiul és koreaiul is.

A vendégek véleménye megoszlik a szállodáról. Vannak, aki szertik, ha minél kevesebb személyes kontaktjuk van, mások viszont igénylik ezt. Az azonban egyértelmű, hogy ilyen árakat teljes személyzettel nem tudnának fenntartani, ezért főleg az üzletembereknél sikeres a kezdeményezés. A vezetés a kezdeti sikerek után elhatározta, hogy a jövő év folyamán még több hasonló, automatizált szállót kíván nyitni.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Japán