Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Nem ijedtek meg a turisták a görög válságtól
2015. június 25.

Legfeljebb a szokottnál kicsit több készpénzt ajánlanak óvintézkedésként a szakemberek a Görögországba készülő turistáknak. Az ország GDP-jének 17 százaléka származik az idegenforgalomból, mindenkinek elemi érdeke, hogy ez ne sérüljön.

Az előfoglalások alapján idén a legtöbben Görögországba utaznak nyaralni busszal vagy charterrepülőgéppel - derült ki a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) adataiból. A magyar turisták körében évek óta igen népszerű ország - amely a szakemberek szerint 2015-ben részben az eredetileg Tunéziába vágyó, de a Bardo múzeumbeli márciusi merénylet miatt megrettenő turistákat is felszívja - az államcsőd szélén táncol. Ez azonban a jelek szerint korántsem veti vissza a forgalmat.

"Május közepe óta folyamatosan tömött buszok és repülőgépek indulnak Görögország népszerű szárazföldi desztinációi és a szigetek felé is. Az elmúlt napokban néhány érdeklődő telefont kaptunk már ügyfeleinktől, de csak azt kérdezték, van-e valamilyen fontos új tudnivaló a kiutazással kapcsolatban. Egyetlen útlemondásról sem tudok" - mondta lapunknak Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák vezérigazgató-helyettese. A szakember emlékeztetett: 2013-ban Cipruson a részleges államcsődöt is alig érzékelték a turisták, munkatársaik pedig naprakész információkkal rendelkeznek a görögországi helyzetről minden olyan településen, ahová csoportokat várnak.

A konzuli szolgálat szerint az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, de a gazdasági válság következményeként évek óta viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, a kisebb-nagyobb tüntetések, és a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti, nehezedhet az ügyintézés. A sztrájkokat jellemzően néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is, így az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell. A demonstrációk vagy a közlekedési sztrájkok túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, ezért érdemes folyamatosan tájékozódni az aktuális hírekről, elkerülni a tömegmegmozdulások helyszínét.

Felhívják a figyelmet arra is: az észak-görögországi Kilkisz és Chalkidiki régiók környékén évek óta fordulnak elő tiltakozások, ezek azonban nem terjednek át a kedvelt nyaralóövezetekre, de az esetleges útlezárások érinthetik az autóval közlekedőket.

A szakemberek szerint érdemes a megszokottnál kicsivel több készpénzzel útnak indulni, mert egy még mindig nem kizárható csőd esetén néhány napig nehézséget okozhat az ATM-ek használata, a bankfiókok pedig zárva tarthatnak. Az IBUSZ vezérigazgató-helyettese szerint azonban a készpénz jelentőségét sem kell túldimenzionálni, hiszen kevés turistának van szüksége napi több százezer forintra. Ráadásul a legtöbben egyébként is már korábban Magyarországon beváltott valutával utaznak.

"Görögország Európában van, a tenger meleg, az emberek vendégszeretőek, az idő pedig kitűnő. Ezen az esetleges államcsőd sem változtat. A görögök elemi érdeke, hogy a nyári főszezonban minden flottul menjen, ezzel ők vannak a leginkább tisztában" - tette hozzá Komora Zoltán. A turizmus a görög GDP 17 százalékát adja, becslések szerint a mintegy 11 millió lakosú országban ebben az ágazatban 2021-re összesen egymillió ember dolgozik majd.

A Kartago Tours munkatársai egyelőre szintén nem tudnak olyan körülményről, ami kényelmetlenné tehetné a görögországi nyaralást. Akad viszont olyan utazási iroda, ahol a kint tartózkodó munkatársak szembesültek már azzal: a turisták átmenetileg nem tudták pénzkivételre használni az ATM-eket, mert azok a helyiek rohama miatt kifogytak a készpénzből.

forrás: www.vg.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Görögország