Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

4 vidéki város Japánban, ahová el kell jutnod
2015. május 28.

Japán? Tokió, Kiotó, Oszaka, Okinava, Hirosima; nagyvárosok telis-tele híresebbnél híresebb látnivalóval és izgalmas programokkal. De tudod, mi van még Japánban? Eldugott kisvárosok, melyek a nagyok árnyékában csendben meghúzódva őrzik a több száz éves japán tradíciókat, a természetközeli, egyszerre "kint is, bent is" épületeket, a szamurájok és gésák ősi, legendákkal teli világát.
Japán szépsége és kultúrája kétségkívül egészen egyedülálló. Ha vesszük a bátorságot, és eltávolodunk a konvencióktól és a szokványos turistacsalogató helyszínektől, egy percre bepillantást nyerhetünk egy egészen más, sokkal ősibb, tradicionálisabb és természetközelibb világba, mely ugyanannyira Japán része, mint a nyüzsgő nagyvárosok, a felhőkarcolók és a luxus. "A vidéki Japán teljesen elvarázsolt minket. Tatamin aludtunk, azt sem tudtuk, mit eszünk, és még rákérdezni sem tudtunk. Kizökkentett minket a hétköznapjainkból" - meséli Simon Karolina, a Japánspecialista vezetője, aki első kézből tapasztalta meg a vidéki Japán szépségeit.

1) A világ egyik legkreatívabb városa, Kanazawa
Mondhatnánk azt is, hogy a kézművesség kedvelőinek kötelező, de nem muszáj megnézni a várost, csupán érdemes. 2015 márciusa óta Tokióból a Hokuriku Shinkansen szuperexpresszel 150 perc alatt lehet elérni Isikava prefektúra fővárosát.
Kanazawa az egyik leghangulatosabb japán város; a Japán Alpok, a tenger és festői folyók veszik körbe, talán emiatt is lehet, hogy művészeti élete ilyen gazdag. A város leginkább aranyfüstlemez-előállításáról híres, amit a helyiek kb. a 16. század óta azonos technológiával művelnek. Kanazawában járva a Yasue Aranyfüstlemez Múzeum mellett több helyi gyártó és művész műhelyébe is bepillanthatunk, és megnézhetjük, hogyan készülnek a többek között kozmetikai termékekben is használt, apró aranyfüstlemez-darabkák. Emellett a városban megelevenedik az ősi Japán is: szinte megelevenedik előttünk az ország gazdag, legendákkal teli történelme a szamuráj és gésa negyedben, valamint a Kenroku-en kastélyban és a hozzá tartozó mesés parkban, mely egyike Japán három legszebb kertjének.

2) A japán skanzen, Shirakawa-go
A Kanazawától mindössze 70 kilométeres távolságra fekvő apró település a skanzenek világát idézi; a városka házai egyedi látványt nyújtanak, szinte "csak tetőből állnak". A Gassho stílusban épült 114 parasztházikót (Gassho Zukuri) az évszázadok során úgy alakították ki, hogy kibírják a térségre télen jellemző, nagy mennyiségű havat.
Shirakawa-go 1995 óta világörökségi helyszín, a japán vidék hamisítatlan képviselője, amit az országra olyannyira jellemző hagyománytisztelet, nyugalom és békesség jár át. Érdemes meglátogatni a kilátót is, ahonnan megcsodálhatók a Japán Alpok minden évszakban csodálatos tájai.

3) A "Kis Kiotó", Takayama
A kis faházakkal teli Takayama a japán hagyományőrzés egyik ékköve: azon kevés helyek közé tartozik, amelyek máig megőrizték eredeti arculatukat és ősi hangulatukat. A városban járva olyan érzés fog el minket, mintha egy letűnt korba érkeztünk volna meg; a régi kereskedőház, az élettel teli reggeli piacok, valamint a patinás fogadók hűen mutatják az ősi Japán egyedülálló arcát.
Az erdővel körülvett, Kis Kiotónak is nevezett város a 16. században asztalosairól volt híres, akik a középkorban állítólag Kiotó palotáinak építésében is rész vettek.
Mivel Takayama alig 50 kilométerre fekszik Shirakawa-gotól, a három várost (Kanazawa, Shirakawa-go és Takayama) akár egy kiránduláson is útba lehet ejteni.

4) A különlegesek között is páratlan, a Miyajima-sziget
A Szentély-szigetnek is hívott Miyajima-sziget "Japán három látképének" egyike. A szigetre érkezőket az Itsukushima-szentély fogadja, hátterében a Misen-heggyel. Miyajima Hiroshimából könnyedén megközelíthető, az ōtorii, azaz a főkapu cinóbervöröse már messziről látható. Az Itsukushima-szentélyt a parthoz közel, cölöpökre építették - hogy dagálykor úgy tűnjön, a vízen lebeg -, a toriit pedig a parttól távolabb, a tengerben állították fel. Mindez azért fontos, mert a sziget kívülállók számára sokáig tiltott gyümölcs volt, az apró trükknek köszönhetően viszont zarándokok is látogathatták a szentélyt, hiszen az ilyenformán nem volt a szent hely része.
Noha immár a turisták is megcsodálhatják a szigetet, annak tisztaságát megőrzendő mind a mai napig tilos a temetkezés, a várandós anyák pedig az íratlan szabályokat tisztelve visszatérnek a főszigetre. Miyajimán 1878 óta nem regisztráltak születést és halálesetet.
Ha a szigeten járunk, a dagálykor szinte a vízen lebegő szentély meglátogatásán kívül érdemes kipróbálni a helyi ínyencségeket, a nyers vagy sült osztrigát, vagy épp a momijimanjūt, az édes babpürével, vaníliakrémmel, csokoládéval és más finomságokkal töltött, levél alakú süteményt.

forrás: Japánspecialista

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Japán