Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kairótól nem messze leltek rá a legendás óegyiptomi város falaira
2015. április 30.

Az óegyiptomi főváros, Memphisz városfalának maradványait tárták fel Kairótól 20 kilométerre délre orosz régészek.

Memphiszt (Ineb-hedzs), amely az Óbirodalom alatt volt az ország fővárosa, feltételezések szerint az Alsó- és Felső-Egyiptomot egyesítő Meni (Menész) fáraó alapította 5200 évvel ezelőtt. Az ókori romváros a gízai, abusziri, szakkarai és dahsuri piramisokkal 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

"Megtaláltuk Memphisz fehér falait" - fogalmazott Mamdúh Mohamed ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter a város óegyiptomi nevére utalva, Ineb-hedzs ugyanis Fehér falakat jelent. Ismertetése szerint a leletek Mit Rahina város közelében kerültek napvilágra. Az egykori városfalak mellett ókori kemencéket tártak fel, és a régészek több bronztárgyat is találtak.

"Reményeink szerint a leletek révén többet megtudhatunk az ókori Egyiptom történetének egyik legfontosabb városáról. Memphisz ugyanis óriási szerepet játszott a birodalom vallási, politikai és gazdasági életében" - hangsúlyozta a leletek jelentőségét méltatva Mamdúh ed-Damáti.

forrás: www.turizmusonline.hu