Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Az afgán lány előkerült
2002. március 19.

RIADT, GYÖNYÖRŰ SZEMEK: AZ AFGÁN LÁNY ELŐKERÜLT

Egy fiatal nő, akiről 17 éven át nem tudtunk semmit
A National Geographic 114 éves történetének legismertebb fényképe: a rejtélyes"Afgán lány", kinek riadt, zöld szeme bejárta az egész világot. Most, két évtizeddel azután, hogy a National Geographic Magazine címoldalán feltűnt ez a tekintet, ismét a lány nyomára bukkant az eredeti képet készítő fotós.

2002 januárjában Steve McCurry és csapata visszatért Nasir Bagh-ba, a pakisztáni menekülttáborba, ahol az eredeti fotót készítette, hogy rátaláljon egykori modelljére. Sok embert megkérdezett, mire bármit is megtudott a zöldszemű lányról. Végül kiderítette, hogy Sharbat Gula mára már férjhez ment és Afganisztán egy távoli részén él családjával.


SHARBAT GULA IGAZ TÖRTÉNETÉT MÁRCIUS 18-ÁN ESTE 21.00 ÓRAKORMUTATTA BE A NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL. 

E FILM FELFEDI, MILYEN CSODÁK, RÉMÜLET ÉS HARC REJLIK A RIADT, ZÖLD SZEMEK MÖGÖTT.

A National Geographic tudományos módszerekhez folyamodott, hogy megállapítsa és bizonyítsa a keresett lány személyazonosságát. Különféle technikákat alkalmaztak, beleértve az írisz-azonosító rendszert és az FBI arc-felismerő technikáit is. 

"A tudomány igazolta első reakciómat. Mikor először megláttam, tudtam, hogy őaz." - mondta Steve McCurry, aki tizenhét év után ismét fotókat készíthetett a lányról.- "100 százalékig biztos voltam benne, hogy Sharbat Gula nem lehet más, csak az én ’afgán lányom’, akit tizenhét éve keresek. Ugyanolyan igézőek és mégis rémültek a szemei, mint akkorvoltak."

"Sharbat története minden forradalom jelképévé vált" – mondja a National Gegoraphic Magazine főszerkesztője, William L. Allen. –"Nagyszerű érzés, hogy megtisztel bennünket azzal, hogy ismét a címlapunkra tehetjük a fotóját!"

David Royle, a National Geographic Explorer alelnöke szerint "az ő története mindannyiunk számára rejtély volt. Annyi év után rátalálni mérhetetlen nyomozói teljesítmény volt és persze egy kis szerencse is kellett hozzá. Persze ne feledkezzünk meg azokról a tudományos eszközökről sem, melyek nélkül az azonosítás lehetetlen lett volna. Az ő személyes sorsa a világ számára az afgán emberek életét tükrözi, róluk is szól."

Sharbat az 1984-ben készült híres fotót idén januárig nem is látta. Nem tudott arról sem, hogy ilyen nagy port vert fel a róla készült felvétel. Élte az életét a csendes ismeretlenség homályában. Röviddel a McCurry-vel való találkozás után férjhez ment és négy lányt szült, melyek közül egy még csecsemő korában meghalt. Pastuként egész életében szorosan kötődött a helyi hagyományokhoz, népszokásokhoz és a valláshoz.

Sharbat Gula az egész világ számára az afgán anyák és gyermekeik felnövekvő generációjának szenvedését szimbolizálja. Ennek tükrében a National Geographic Society egy speciális pénzügyi alapot hozott létre, amelynek célja, hogy oktatási lehetőségeket és támogatást nyújtson a fiatal afgán nők számára. A program néhány általuk kiválasztott non-profit szervezettel és a helyi hatóságokkal együttműködve munkálkodik a program kidolgozásán. Az alapítványról többet megtudhatnak a www.nationalgeographic.com internetes címen.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK AZ AFGÁN LÁNYRÓL

A NATIONAL GEOGRAPHIC VÁLASZOL
1. Ki is ez az „Afgán lány”? Hol találtak rá?
A neve Sharbat Gula. Afganisztánban találtunk rá, ahol a családjával él. Körülbelül 29 éves.

2. Hol van most? Beszélhetnénk vele?
Sharbat és családja nem szeretne a média kereszttüzében lenni. Úgy véli, hogy ez feldúlnácsaládja és szomszédai nyugalmát, megzavarná békés együttélésüket. Reméli, hogy a háborúnak hamarosan vége szakad és boldog, békés életet élhetnek. 

3. Hogy találtak rá? Fogadtak embereket, hogy a nyomára bukkanjanak?
A National Geographic kutatócsoportja és a fotós, Steve McCurry talált rá megbízható afganisztáni és pakisztáni források alapján és csupán a szokásos forgatási költségeket kellett kifizetnünk.

4. Honnan tudták, hogy ő az a lány, akit keresnek?
A legmodernebb technikákat alkalmaztuk az írisz-azonosítástól az FBI által alkalmazott arc-elemző módszerig. A kutatásról és a személyazonosság megállapításának folyamatáról a National Geographic Channel műsorán, illetve a National Geographic Magazine áprilisi számában is láthatnak részleteket.

5. Miért találták olyan elbűvölőnek az emberek az eredeti képet? Mi ragadta meg őket?
Ez a lány egyszemélyben testesíti meg az afgán népet. Az ő sorsa mindannyiuk életét jellemzi. Úgy érezzük, hogy ez egy különleges jelentőséggel bíró történet történet, mellyel kiteljesíthetjük vállalt küldetésünket. Reméljük, hogy ezzel a történettel felhívjuk a világ figyelmét azokra az emberekre, akik úgy élnek, mint Sharbat Gula. Együtt segítünk rajtuk!

6. Hogy lehet, hogy Steve oly könnyen rátalált most, hisz éveken keresztül kereste mindenfelé?
Sharbat pastu tradíciók szerint élt házasságkötése óta. Steve korábbi látogatásai alatt mindenfelé kérdezősködött róla, de nem volt elég alapos. Mígnem egyszer kósza hírt hallott, miszerint a lány már nem él. A tábort, ahol a régi kép készült, több támadás érte és épp most készülnek azt teljesen felszámolni. Tudtuk: azzal, hogy a menekültek ezer felé szétszélednek, még a legkisebb esély is elszáll arra, hogy megtaláljuk. 2002 januárjában Steve és csapata elindult a térségbe, hogy aprólékosabb kutatást folytasson a lány és sorsa után, és a detektív munka végül sikerhez vezetett. Rátaláltak.

7. Mit tesz a National Geographic Society Sharbat Guláért?
A National Geographic-nak sikerült bensőséges viszonyt kialakítania Sharbat Gulával és családjával. Mindent elkövetnek azért, hogy további életüket megkönnyítsék, életkörülményeiket javítsák. Ennek ellenére a helyi hatóságok, a menekültek és maga a család is arra kért bennünket, hogy ne avatkozzunk bele az életükbe. Természetesen tiszteletben tartjuk a kérésüket.


Számunkra és sok más ember számára Sharbat Gula a szenvedő afgán népet szimbolizálja, szándékunk tehát az, hogy segítsünk rajta és sorstársain. Ennek szellemében hoztuk létre a National Geographic Afghan Girls Fund (kb: National Geographic Alap Afgán Lányok Számára), mely a helyi hatóságokkal és egyéb társaságokkal együtt képzési és tanulási lehetőségekhez segíti hozzá a fiatal afgán nőket.

8. Milyen bevételre tett szert a National Geographic a fotó segítségével?
A National Geographic non-profit szervezet. Fotóit történetek elmeséléséhez, kiegészítéséhez használja fel, hogy az embereknek könnyebb legyen elképzelni a körülöttük levő, mégis ismeretlen világot. Sharbat képét azért jelentettük meg lapunkban, hogy az emberek figyelmét felhívjuk az afganisztáni helyzet súlyosságára. A lapértékesítés bevételét pedig a földrajzi ismeretek gyarapítására, valamint tudományos- és kutatómunkák támogatására fordítjuk, azaz eredeti küldetésünket visszük tovább vele. Ezen felül az összes bevétel, ami a Sharbat képével ellátott kiadványok értékesítéséből származik, az afgán lányok számára létrehozott pénzügyi alapba folyik be.

9. A National Geographic Magazine története szerint Sharbat mérges volt, hogy McCurry fényképet készített róla. Igaz ez? Miért lehetett dühös a fotó miatt?
Amikor Steve 1984-ben bement a menekült táborba, a hatóságok és a helyi tanárok engedélyével készített felvételeket. Sharbat beleegyezett abba, hogy róla is készüljön egy felvétel. Steve célja az volt, hogy elkapja azt a megfelelő pillanatot, mely bemutatja a konfliktusok kereszttüzében álló emberek helyzetét.


Steve csak az idei, januári beszélgetés során érezte először, hogy a lány mérges volt a fotó miatt. Az afgán kultúrában egy nőt lefényképezni nem túl szokványos dolog. Ezért lehetett Sharbat bosszús emiatt. Ám mégis beleegyezését adta, hogy arca a National Geographic jelképévé válhasson.

10. Veszélybe kerülhet Sharbat azáltal, hogy rátaláltak és felfedték a személyiségét? 
Természetesen reméljük, nem esik bántódása. Ez is a fő ok, amiért nem fedjük fel teljesen a hollétét. Mi is aggódunk érte.

11. Hogy viszonyul Sharbat Gula a tálibokhoz és Osama Bin Ladenhez? Van valamilyen politikai meggyőződése? 
Sharbat Gula gondolatai a családja körül forognak, nem foglalkozik a politikával. Odaadó feleség és anya, aki egész életét pastu hitben töltötte és így nevelte gyermekeit is. Egyetlen dolog, amit szeretne, az a béke, ami számára a bombázások befejeztét jelentené.

12. A jövőben is minden bevétel, ami az ő képével ellátott termékek eladásából származik, az afgán lányok számára létrehozott alapba vándorol?
Természetesen igen.

13. Ebben az évben megjelent egy sajtóhír, miszerint a CIA keresi azt a nőt, aki a National Geographic fotóján tűnik fel: azaz az afgán lányt. Igaz ez a történet?
A tények a következők: mint már tudják, a National Geographic kereste azt az afgán lányt, akiről 1984-ben a fotó készült. Tudomásunk szerint sem a CIA-tólsem más kormányhivataltól nem adta ki magát senki a National Geographic munkatársának. Kutató csapatunk hallott egy nőről, akit Alam Bibinek hívnak és hasonlít az Afgán lányra. Természetesen ellenőríztük és arra jutottunk, hogy ez az asszony nem lehet ugyanaz, mint aki a régi képen látható. 

Véleményünk szerint mindössze egy pletyka volt az egész, mely az igazság elferdítésén és hiányos ismereteken alapult. Egyértelműen állíthatjuk, hogy Alam Bibi NEM az az afgán lány, aki 1985 júniusában feltűnt a National Geographic Magazine címoldalán!