Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Csodálkozni márpedig jó!
2002. január 30.

"Beautiful World" Fotó és kultúra - kiállítás
Január végén egy fotókat és kultúrákat bemutató kiállítás nyílt a város egyik teaházában a PLANET Alapítvány szervezésében. A kiállítással és a mellé szervezett eseményekkel a világ szépségeire kívánják felhívni a figyelmet. A fotók, a helyszín, a történetek, az események utazásra invitálják a nézőt, akinek szerepe messze túlhaladja a passzív, befogadó kiállítási látogatók szerepét. A rendezvény ötvözi a vizuális élményt, a kérdezés, mesélés, visszajelzés lehetőségét. A képek által bemutatott helyek mélyebb megismerését az ott járt honfitársak, onnét jött emberek élményei, történetei segítik.

A szervezők nem titkolt célja, hogy a kiállítás gyönyörködtessen, elgondolkodtasson, beszélgetéseket indítson és kérdéseket ébresszen, utazásra, a világ megismerésére sarkalljon.

A látni- és hallanivaló folyamatosan változik majd, ahogy azt a résztvevők és látogatók alakítják.

Ami szokványos: szemet gyönyörködtető amatőr fotók több mint 20 országból, 5 földrészről.

Ami kevésbé szokványos: 

- Először is, ha valakit érdekel, minden képről könnyedén kideríthető, hogy ki csinálta, hol, miért, mivel, hogyan is készült - ugyanis a fotósokat a helyszínen személyesen, vagy a képekhez tartozó e-mail címeken lehet faggatni mindenféléről. Mit keresett a szerző több hónapig Papua-Új-Guineában, Costa Ricában, vagy Lettországban? A kiállított képek mellett helyet kapnak a képet készítők portréi és egy rövid történet, ami a képhez vagy vidékhez kapcsolódik a szerző elmondásában.

- Másodszor, ez egy kulturális és utazási élménybeszámolókkal összekötött kiállítás. Heteken keresztül esténként (Európában, Dél-, Közép-, Észak-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Óceániában) messzi tájakon járt emberek töltik meg a fotókkal megrakott teret. A kiállítás ideje alatt megrendezésre kerülő eseményeken, földrészek szerinti bontásban beszámolók, diavetítések és ország-bemutatók vonják be közönséget az élménymegosztásba.

- Harmadszor pedig a látogató is lehet kiállító és előadó! A látogató itt nem csupán néző, hanem aktív része és alkotója a programnak. Ha bárkinek olyan élményei, tapasztalatai gyűltek össze külföldi vagy magyarországi barangolásai során, amiket szívesen megosztana egy nyitott közönséggel, akkor a február 4. és március 9. közötti 5 hét lesz a közeljövő legalkalmasabb időszaka arra, hogy sztorizzon, meséljen, másokat is bevonjon kalandjaidba, rácsodálkozásaira. 

- Végül, de nem utolsó sorban az ötödik hét után azokon a sor, akik nem szívesen állnak egy csupa kíváncsi emberből álló kör közepére élménybeszámolót tartani, viszont úgy gondolják, hogy fotóikkal mégis át tudnak adni, meg tudnak mutatni valamit a világ szépségéből. Bárki egyéni képeivel járulhat hozzá egy folyamatos"élmény-kiállításhoz".

Hisszük, és tapasztaltuk, hogy a világ túl csodálatos ahhoz, hogy kimaradjunk belőle!

A kiállításon és a programsorozat egyes estéin való részvétel után a közönség reményeink szerint ráérez az utazás és a világ megismerésének szépségére, és mások élményeit hallgatva kíváncsi befogadóvá válik, vagy kedvet kap sajátjainak megosztására.
A program vázlata: február 11-17. Amerikák

   11-Feb hétfõ Guatemala

   12-Feb kedd Észak+Dél-Amerika

   13-Feb szerda Peru

   14-Feb csüt Ecuadori indiánok

   15-Feb péntek Dél-Amerika
február 18-24.Afrika

   18-Feb hétfõ Kenya + Etiópia biciklivel

   19-Feb kedd Marokkó motorral

   20-Feb szerda Libéria

   22-Feb péntek Afro-Magic

   23-Feb szombat Tanzánia antropológus szemmel
február 25.-március 3.Ázsia és Óceánia

   25-Feb hétfõ India

   26-Feb kedd Indonézia

   27-Feb szerda Japán

   28-Feb csüt Kína

1-Mar péntek Ausztrália, Új-Zéland
március 4-10.Önszerveződő hét

Minden program este 7-kor kezdődik, és ingyenes.

A kiállításhoz, annak nevéhez és szelleméhez szorosan kapcsolódó Kicsi@Világ Teaház és Találkozóhely biztosít helyet. Cím: Budapest, 1075, Madách Imre út 11.

Szeretettel és érdeklődve várunk minden látogatót, élménybeszámolót, és fotót!

További kérdésekre szívesen válaszolok az alábbi telefonszámon illetve e-mail címen.

A szervezők nevében,
Bánfi Rita PLANET Alapítvány
20/917-4297
banfi_rita@planetclub.org
2002. január 21. Budapest