Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A szögedi papucs
2002. január 23.

Lakodalmak előestéjén még néhány évtizeddel ezelőtt is szokásban volt Tápén a kendő- vagy a bicskavivés. De nem hagyták otthon a majdani anyósnak szánt fejkendőt sem, hogy ne csak a menyasszony örvendjen az elsőkendőnek.

A lányos háztól érkeztek a bicskavivők, este, csöndesen. Csak a vőlegényes ház kapujában daloltak és zörgettek. Ám oda csak akkor mehettek be, ha bizonyos találós kérdésekre is meg tudtak felelni. Ezek között volt:- Mirül hírös a szögedi papucs? - Mire a helyes válasz: - Mert páratla'! Ez azt jelenti, hogy egy-egy méret egyazon kaptafán készül, és a taposásával válik jobb-, illetőleg ballábassá.

Nos, a menyasszony - nem csak módos családokban - két párat is kapott. Egy hófehéret- ez volt a menyasszonypapucs -, amelynek a fejét búzakalász és búzavirág díszítette, valamint egy pirosat (vagy bordót), amely megintcsak virágdíszt kapott. Ám ennek az újaszszonypapucsnak a fejét csodaszép bársonyból- némelyek brokátból vagy plüssből - készítették, és vagy mezei csokrot, vagy rózsákat hímeztettek rá. Akadt olyan papucsfej is, amelyik már eleve díszes brokátból vagy plüssből készült, és a mester csupán arra vigyázott, hogy a rózsák mindkettőn jól láthatók legyenek. Különlegesség még, hogy a fejet a talppal úgy varrták össze.

Ifj. Lele József
Kép: Bojtár Ottó

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Szeged
Magyarország