Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Vásárok bűvkörében - Ínycsiklandozó advent Németországban
2014. november 18.

Bár még várunk kell egy kicsit a hazai vásárokra, lélekben azért már készülhetünk a fahéj-, narancs-, és gyertyafüst illatú karácsonyi vásárok idejére, amiből Németországban több mint 150 van. Ünnepélyes ragyogás, karácsonyi hangok és kulináris nyalánkságok a tengerparttól az Alpokig.


A német adventi vásárokon nem csak kézműves árukat kaphatunk, vagy forralt boros bögrékkel leszünk gazdagabbak, hanem szeretettel, melegséggel, jóérzéssel is. Ha lehetőségünk adódik, érdemes több vásárt is felkeresni, mert mindegyiknek más miatt szép és csábító. Valahol a helyi szokásokat ismerhetjük meg, máshol a történelmi környezet határozza meg a vásár attrakcióit.

Ebből a szempontból, a két legnevesebb adventivásár a nürnbergi Christkindlesmarkt és a drezdai Striezelmarkt. De ezeken kívül találunk még több mint 150 vásárt szerte az országban, amik karácsonyi süteményekkel, forralt borral és helyi specialitásokkal kényeztetnek, a zenei hátteret pedig a kórusok és fúvós zenekarok ünnepi dallamai biztosítják.

Ilyen például az aacheni adventi vásár, ami közel 100 karácsonyi díszítésben pompázó házikóval várja a látogatókat, rögtön a történelmi városháza lábánál, a Vásártéren. Amint ott sétálgatunk, és a világ legfinomabb fűszeres mézeskalács specialitását, az Aachener Printent majszoljuk, a fejünk fölé tornyosul a káprázatos aacheni Dóm. A vásár állandó és kihagyhatatlan programja még a 40 stációból álló jászolút, ahol különböző nemzetiségű, művészi jászolokat nézhetünk meg. Hogy felülmúlja-e vagy sem az aachenit, azt mindenki döntse el maga, de a Frankfurti Karácsonyi Vásár is egy egyedülálló adventi program. Ez a vásár, mely a legrégebbinek számít - 1393 óta rendezik meg - az egyik legszebb és legnagyobb is a maga stílusában. Évente több millió látogatót vonz a világ minden tájáról. 200 házikója mellett koncertek, harangjáték és a 30 méter magas karácsonyfa körüli programok várják a vendégeket. A vásárban vezetést is tartanak, a mottó: Forralt bor, történetek, sütemények. Ilyen programok mellett az egész estét ott tölthetjük a Römerberg, Paulsplatz és Mainkai környékén.

Lépjünk ki és menjünk egy kicsit délebre. Egyik kedvenc, rendkívül emberléptékű városom Mainz. Az itteni karácsonyi vásáron a házacskák saját kezűleg készült művészi tárgyakat és ínycsiklandozóan finom harapnivalókat rejtenek, mindezt a csillagos ég leple alatt. A vásár idejére összekapcsolódik a Höfchen, a Piactér és a Liebfrauplatz, hogy mindenkinek és mindennek meglegyen a helye. Ahogyan annak a rendkívül kedvelt jászolnak is, amit életnagyságú figurák népesítenek be, illetve a 11 méter magas karácsonyi piramisnak. Természetesen a zene és a művészi programok Mainz színpadáról sem hiányoznak, úgyhogy innen sem megyünk haza túl korán. Az eddigi nagyvárosok mellett érdemes megemlíteni egy kisebb, tengerparti települést is, ami szintén személyes kedvenc, már csak a híres német író Theodor Storm miatt is, akinek ezen a varázslatos, rejtélyes, ködös vidéken játszódik a Schimmelreiter című novellája. A város, amiről szó van, nem más, mint Husum, ami advent idejére fényárba borul. Az itteni vásárban a régióra jellemző termékek és ételeket mellett tegy élő kalendáriumot is találunk. De az Északi-tenger eme kikötővárosa, akkor mutatja meg igazi arcát, ha mézeskaláccsal a kezünkben lekuporodunk a mesélők mellé, és belehallgatunk Storm lenyűgözően ködös történeteibe.

Karácsonyi extravagancia

A főváros már egy teljesen más arcát mutatja az adventivásároknak. A Charlottenburgi kastély királyi kulisszája előtt mindenből a legjobbat kapjuk: káprázatos fényjátékok, exkluzív kézműves remekek, nemes ékszerek, történelmi bútorok, antik lámpák, a legfinomabb gasztronómiai termékek, és mindezeket fűtött sátrakban, eredeti berendezésű tiroli kunyhókban, nagy tanyasi teraszon és orosz faházakban élvezhetjük, válogathatunk közülük. A gyerekeknek külön királyi vásárt rendeztek a szervezők, a klasszikus koncertek és a történelmi zenekarok, kosztümök pedig mind a szülők kedvéért vannak, ugyan úgy ahogy a meleg fénnyel bevilágított kastélyban megterített ünnepi asztal, ahova mindenki behozhatja a saját finomságát is, hogy megossza a többiekkel. Ennél jobb zárást el sem lehet képzelni egy királyi vásárlátogatásnak.

forrás: VJM.hu