Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Töltött galambok
2002. január 04.

Vannak férfiak, akiknek a teltkarcsú hölgyek, atöltött galambok tetszenek. Azt nem tudni, hogy a fiú galamboknak mi tetszik, de a hím pintyek párválasztáskor a jól táplált lányokat részesítik előnyben.

A madarak párválasztásáról általában azt tartják, hogy a hímek igyekeznek minél több nősténnyel párosodni, mert így tudják a legtöbb utódot létrehozni, míg a nőstények alapos válogatás és megfontolás után választják ki azt az egyetlen hímet, amellyel frigyre lépnek. A nőstények szempontja ugyanis az, hogy az általuk világra hozott, adott számú utód a lehető legjobb genetikai állománnyal rendelkezzen. Egy nemrégiben elvégzett kísérlet során kiderült, hogy a hímek sem annyira csapodárok, és ők is megnézik kivel lépnek frigyre.

Az ausztráliai zebrapintyek jól tarthatók fogságban, ezért viszonylag könnyű megfigyelni a szokásaikat. A glasgow-i egyetemen véletlenszerűen két csoportba osztották a nőstény madarakat. Az egyik csoport kölesen élt, a másik csoportnak tyúktojással dúsított kölest adtak. Két hétig tartott az elkülönítés, majd kalitkákba zártak egy-egy hímet két nősténnyel. Az egyik nőstény a kölesen tartott csoportba tartozott, a másik a fehérjedús táplálékon tartottba. A nőstények között szemmel látható eltérés nem volt, sem korban, sem súlyban, sem külső megjelenésükben nem különböztek egymástól.

Ennek ellenére, a hímek mégis a második csoporthoz tartozó nőstényeknek udvaroltak és velük párosodtak az esetek 90 százalékában. Nem tudni, honnan tudták, de igaz, hogy a fehérjedús táplálékon tartott nőstények tojásaiból életképesebb utódok születnek. A kutatók feltételezik, hogy talán a madárból távozó ürülék szaga segített a hímeknek a párválasztásban.

(New Scientist)

Forrás: É.T.