Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Európa és Amerika között - Azori-szigetek
2014. október 02.

Amikor megérkezett a meghívás, bizony keresgélnem kellett a térképen, hol is található az Azori-szigetek. Valahol az Atlanti óceán közepén, az biztos. Persze, azért nem pont a közepén, de jó messze az öreg kontinenstől. Portugália partjaitól 760 tengeri mérföldre, New Yorktól pedig 2110 tengeri mérföldre. Sok legenda szerint ez volt az egykori Atlantisz, és a szigetek őrzik az eltűnt világ nyomait.

Két és félórás repülőút Lisszabonból, a kontinens pereméről.A pilóta megdönti a gép szárnyát, és feltűnik Terceira szigete, melynek viszonylag új repterén fogunk landolni. Mindenütt smaragdzöld mezők, érdekes kis parcellákra osztva, dimbes-dombos táj, fehér falu házak, háttérben a kék óceánnal.Az Azori-szigetekhez három nagy vulkáni szigetcsoport tartozik, melyek ma Portugália egyik régiójaként önálló kis államot alkotnak, saját törvényhozással és kormányzattal.Összesen kilenc kisebb-nagyobb sziget tartozik ide. A legnagyobb San Miguel 745 négyzetkilométeres területtel, a legkisebb a mindössze egy 17 négyzetkilométernyi földdarab, Corvo szigete. A szigetcsoport összesen 2323 négyzetkilométernyi területen fekszik, és saját mikroklímával rendelkezik, melyet a tengeri szelek és a Golf-áramlat nagyban befolyásol. A hőmérséklet-ingadozás itt minimális, télen az átlag 13 C, s nyáron sem magasabb 23 C-nál. A tenger hőmérséklete is hasonlóan alakul: 17-23 C között ingadozik, évszaktól függően.Az óceáni éghajlatnak és a vulkáni eredetnek köszönhetően igazán egyedi flóra és fauna várja az idelátogatókat, akik vagy közvetlen menetrendszerinti légi járattal érkeznek Lisszabonból, vagy charter járattal Németországból és az Egyesült Államokból. Az egyik szigeten korábban amerikai légibázis is működött, ahol 5000 amerikai katona állomásozott. Ma már csak 1000 NATO katona él Terceirán.

A szigetcsoportot a XV. század elején fedezték fel portugál hajósok, útban az Újvilág felé. Az első településeket az 1430-as években alapították a szigeteken. Ezek közül Terceira és annak legnagyobb városa,AngradoHeroismo fontos állomás lett az India és a kontinens között vezető tengeri útvonalon.



Reneszánsz Világörökség - Terceira


Landolunk, és első utunk egy óriási vendégházhoz vezet, ahol megszállunk. Az elegáns nagyúri berendezés ellenére az árak megfizethetők: egy szoba 50 Euro reggelivel, ami a gyönyörű múltszázadi bútorokat és a kandallót elnézve baráti ár. A kúria kertje gondozott park, mely pálmákkal, páfrányokkal, és egy kis tóval csábít sétára. Mindössze tíz percnyire vagyunk AngradoHeroismo-tól, a sziget legnagyobb városától. A város felett emelkedik a Monte Brazil hegy, oldalában a Sao Joao Baptista portugál erőd magasodik, és uralkodik a terület felett. A városkában a reneszánsz kori színes házak dominálnak a XV-XVI. századból. A város katedrálisa isezidőtájt született, hasonlóan a város szép templomaihoz. Sajnos 1980-ban egy 7,4-es erősségű földrengés rázta meg a szigetet, melyben a templomok falai leomlottak, rengeteg ház megrongálódott, de ma már ismét régi pompájukban láthatóak. 1983-tól a város az UNESCO Világörökségének része.

Utunk a Monte Brazil tetejére vezet, ahonnan káprázatos kilátás nyílik az egész szigetre, és Angra városra. Rendezett parkokat, futóútvonalakat, játszótereket alakítottak ki szép környezetben, melyhez a bazaltból készült erőd nyújt egzotikus hátteret.

Útközben rálátunk a vulkáni kráterre, ahol most egy lőtér található. A hegy tetején II. világháborús angol ágyuk emlékeztetnek a XX. század borzalmaira, bár ezeket a lövegeket soha nem használták, a német gépeknek ugyanis túl messze voltak a szigetek.

A városban sétálva néha olyan érzésünk van, mintha valahol Dél-Amerikában lennénk, a színes házak, templomok egyáltalán nem keltenek európai hatást. A katedrális a XVI. század végén épült egy XV. századi gótikus templom alapjaira. A vasárnapi misén ma is megtelik, sok fiatalt és gyereket is látunk a szertartáson. A Misericordia templom nem ilyen idős, XVIII. századi, viszont vakító kék színével kiemelkedik a városképből. Az épületek alapja a vulkáni bazaltkő, a tradicionális azori házak ebből épültek.



Tó a föld alatt


A várost elhagyva dombok, legelők között vezet az út. Jellemző tájkép mindenütt: zöld mezők fekete vulkáni kősorokkalelhatárolva egymástól, rajtuk tehenek legelnek mindenütt. A kis kerítések a sós tengeri széltől védik a mezőket, valamint így lehet látni, mennyit legeltek a tehenek, és mindennap újabb parcellába lehet őket terelni. Ez a rendszer is több száz éves, mint maga a marhatartás.

Kis halászfaluban, Sao Mateo-ban állunk meg. Apró kikötőjében színes hajók várják az orkán erejű szél csendesülését. A parton cseppnyi múzeummutatja be, hogyan éltek a bálnavadászok,még a hajóikat is láthatjuk. 1973 óta tilos a bálnavadászat. Az egykor használt hosszú, keskeny bálnavadász csónakok a garázsokba szorultak, orrukon ma már csak idős bácsik ücsörögnek, emlékezetes cetvadászatokról nosztalgiázva.

Kirándulásunkat egy gyönyörű kilátóhely meglátogatásával folytatjuk, ahonnan körbelátni az egész szigetet. A MatiasSimao csúcson, szakadék fölé nyúló kilátóról nyílik gyönyörű panoráma a zöldellő mezőkre, csak az erős szél zavarja a látvány élvezetét. Mellettünk csöndben, álhatatosan forognak a szélkerekek. A szélenergia mellett a vulkáni eredetű meleg víz-, és gőzforrásokat is nagyszerűen kihasználják a szigeteken. Jelenleg a felhasznált energia 65%-a származik saját, környezetkímélő forrásból, de a cél, hogy tíz éven belül ez az arány meghaladja a 80%-ot.

Az egyik faluban kis menettel találkozunk. Éppen búcsút tartanak, vagy, ahogy ők mondják, Szent lélek fesztivált, melynek végén a rászorulóknak adakoznak, vagyis a falu főterén főznek minden erre járónak.

Terceira-sziget egyik egyedülálló látványossága a Natal vulkáni barlang, amely száz méter mély, és egy csodálatos belső tó rejtőzködik benne. A kiépített barlangot sejtelmesen megvilágították, a föld alatt folyamatosan esik a nyakunkba az eső, azaz a talajvízen átszivárgó nedvesség.Különleges földalatti élmény! Csakúgy, mint terceira-szigeti utolsó állomásunk, a láva medencék az óceán partján,Biscoitos-nál. A természetes vulkáni medencék, a hatalmas lávakövek közé becsapnak az óriási hullámok. Nyáron, jó időben páratlan élmény itt megfürödni, a több méteres hullámok permetében lubickolni.

forrás: VJM.hu