Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ahol a legfinomabb az ősz
2014. október 01.

A Dél-Dunántúlon virágzik legkorábban a mandula, itt érik be háromszor is a füge, és itt melengetik legtovább testünket-lelkünket az őszi nap sugarai. A remek tájborokban - a szekszárdi kadarkában és bikavérben, a villányi portugizerben, a pécsi cirfandliban - is a napsütést ízét, és sok generációs borász dinasztiák apáról fiúra szálló tudását érezzük. Lássunk most néhány ajánlatot, hogy ízsebbé tegyük az őszt!


Az ormánsági dinnye a legédesebb az országban. A szelíd gesztenye nem csak az ősszel, de a hazai gesztenyés finomságoknak otthont adó Kadarkút nevével is egybefonódik. Helyi termelőink sajtjait, a német ajkú nemzetiségi hagyomány stifoldert és kulent, a kerti és erdei gyümölcsökből készülő házi lekvárokat, szörpöket, a tökmag vagy szőlőmag olajat, a és megannyi egyedi finomságot a régió több mint 300, minősített helyi termelőjétől érdemes megvásárolni. Ők nem csak a mi prémium minőségű éléskamránk, de öngondoskodásból, kreativitásból, igényességből, fenntartható életmódból is a legjobb példát adják.

Méhészeink a hagyományos fajták mellett büszkék vegyes mézeik magas kőris és galagonya méz tartalmára, és a legkeresettebb kuriózum a csak a Mecsekre jellemző medvehagyma méz. E zöld régió gyógynövényeiből, erdei és kerti gyümölcseiből közel 100 fajta natúr teát készítenek Pécsváradon. Kánban, Bükkösdön és megannyi helyen szabad tartásban, természetes körülmények között nevelkednek az őshonos magyar haszonállatok, a szürke marha, a mangalica, és számos társuk.

Bőszénfán több ezer szarvast, vaddisznót, muflont, és más vad fajokat is tartanak, sok száz hektáros, látogatható területen, - és készítenek, mi szem-szájnak ingere, sonkát, kolbászt, szalámit. Szekszárdon működik a legnívósabb, a régiónak mintát adó helyi élelmiszer boltja, ahol a környékből származó finomságok között mindent megtalálunk, amire a konyhánkban szükség lehet. Még büfé sarok is működik, ahol megkaphatjuk kívánság szendvicsünket a friss, ropogós házi zsemléből, sajtokból, húskészítményekből.


Falusi vendéglátóink közül kiemelkednek a Pécs melletti Cserkút falusi vendégasztalra sütő-főző asszonyai. A kínálatban megtaláljuk a Mézes fészer saját füstölésű, kemencében sült, mennyei étkeit, vagy az igazi unikumnak számító "gazvacsorát" is. Utóbbihoz a vendég (oktatással egybekötött szakvezetéssel) maga gyűjtheti a réten, erdőben, árokparton lábunk előtt heverő, egészséges és meglepően ízletes alapanyagokat. S ha már a magunk szerezte alapanyagoknál tartunk, a horgászoknak egy érdekesség: a Dráván (melynek vízében ma is 52-féle hal él!), Zákányban telepedett le és épít tanpályát a legyező horgászat ír világbajnoka.

Akik a halételek élvezetének kényelmesebb módját választják, javasoljuk, látogassanak el Paksra és Mohácsra! A Mohács-Bólyi Fehérborút ékköve a bólyi pincefalu. Egyik legelismertebb pincészete, a Hárs családé a térség első biobor szekciójával büszkélkedhet. Hasonlóan Szekszárdon a Mészáros család és a Pécsi Borászati Kutatóintézet sok éves kísérleti, nemesítési programját koronázta meg a betegségekre, kártevőkre rezisztens, új fajtaként bejegyzett fehér szőlőből készült bor bemutatásával: megszületett a Mészáros Pincészet biobora, a Bors Menta.

Még ennél is nagyobb szenzáció, hogy az évekkel ezelőtt a birtokon fellelt, több százéves kadarka tőkéről kiderült, hogy a legrégebbi, és mára kihalt, így újként törzskönyvezett ősfajta az országban. Sikeres szaporításából származik a Szent Grál nevet viselő kadarka, a legősibb gyökerű bor. Aki a kiváló szekszárdi borászok borait egy helyen szeretné megkóstolni, ne hagyja ki a város sétálóutcájában nyílt Garay Éttermet!

forrás: VJM.hu