Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A világ nyolcadik csodája-Sigiriya
2014. szeptember 29.

Sigiriya Sri Lanka szigetének közepén, egy természetes sziklatömb köré épült ősi település. Építményei csodálatos kompozícióként fonódnak össze a természetes formákkal. A szikla tetején romjaiban is lenyűgöző titokzatos fellegvár áll.


Kifinomultan tervezett, máig működő medencék, teraszok, lépcsők és sétányok szövevényéből álló gazdag kertek veszik körűl, belesimulva a körülölelő tájba. A hatalmas, vörös vulkanikus tömb lélegzetelállító óriás kavicsként áll a széles zöld fennsík közepén. A sziklához simuló épületegyüttes a Kr. e. III. században a ma ismert legősibb Theravada buddhista iskola egyik központja volt. A település virágkora a jelenlegi kutatások szerint mindössze néhány évtizedig tartott az Kr. u. V. század végén, amikor ellentmondásos, viszállyokkall teli időszakban királyi székhely lett. Misztikus hangulat lengi körül a vidéket, valószínűtlen keverékét alkotva szabályos emberi műnek és furcsa természeti képződményeknek. Az első szembeötlő, ember alkotta karcolat a természeti tájban a sziklatömb felé futó nyílegyenes út, melyre nyugat felől közelítve lépünk rá. Erre majdnem szimmetrikusan fűződnek szabályos négyzetes medencék, közelebbről kirajzolódik mindegyiknek egyedi formája, természetes eleganciát varázsolva a szerkesztett tájba. A világ egyik legősibb kertjében járunk.
A hozzávetőleg egy kilométer széles, négyzetes parkot három oldalról sáncok, a negyedikről maga a nagy szikla határolja, mellyel szemben, a nyugati oldalon nyílik az erődítmény főbejárata. Innen a főtengelyben a medencék kertjén át vezet az út a nagy szikla felé. A merőleges sétányrendszer átszövi a változatos alakú, beugrásokkal, szigetekkel, lépcsőkkel tagolt medencék rendszerét. A közeli víztárolóval összekötött földalatti vízvezeték-hálózat ma is működik.Tovább haladva a sziklakertbe jutunk, ahol hatalmas vándorkövek állnak légies sziklatámaszokon, rakott kő és téglafalak, valamint széles, sima felületű kőteraszok felett. Innen két hatalmas szikla által képzett természetes boltozat alatt jutunk a teraszok kertjébe. Az előttünk tornyosuló nagy sziklától a teraszok mesterséges támfalakkal emelkednek a fellegvár bejáratául épült, ma alig felismerhető oroszlánszájig. A megérkezés fantasztikus dramaturgiával szervezett díszleteit még korántsem jártuk végig.

A trónbitorló herceg

Kashyapa herceg, Dhatusena király rangon aluli szeretőjétől született. Amikor felszólította apját, hogy adja át neki kincseit, a király az általa építtetett legnagyobb víztározóhoz vezette, és annak vízére mutatott mondván: Ez minden kincsem! A herceg dühében elevenen a gátba falaztatta apját. Miután apjától elragadta a trónt Sigiriyába tette székhelyét. Féltestvére, a trónörökös Moggallana herceg visszatértétől való félelmében építette a fellegvárat, melyet a bitorolt ranghoz méltón, minden kényelmet biztosító palotává alakíttatott. Kashyapa elűzött féltestvére, Moggallana 22 év után visszatért Indiából, és az elodázott küzdelemben visszaragadta a trónt. A legenda szerint a harcban, amikor Kashyapa harci elefántjával jobb kilátást biztosító helyre indult, serege félreértette mozdulatát és visszavonulva magára hagyta őt. Mire a magasabb szirtre ért egyedül állt testvérével szemben alkotása felett. Tőrével metszette el saját torkát.

Az oroszlánnyelvként kezdődő főlépcsőre lépve indulunk felfelé, és hosszan kanyargó függesztett szerpentinen jutunk el a Tükörfalhoz. A szikla középmagasságában futó fal a történet szerint olyan simára volt csiszolva, hogy a király láthatta magát benne. Tovább emelkedve egy spirállépcsőn a fal mögött az építmény egy másik talányos részéhez érünk. Egy 140 méter széles, 40 méter magas falfestmény részletei bontakoznak ki itt, mely eredetileg ötszáz, gyönyörűen festett női aktot, Apsara-t ábrázolt. A freskó nagy része mára eltűnt, de néhány, évszázadokig rejtve maradt alakja még megcsodálható. Hamarosan feljutunk a citadellába, melynek épületei nehezen rekonstruálhatóak.

Sziklába vésett medencék ma már csak alig kiálló alapfalak merőleges vonalai, piramisszerűen csúcsosodó romok közt sétálunk fel és le. A romjaiban maradt hatalmas területet bejárva csak elképzelhetjük, mi állhatott itt, és milyen lehetett egykor, 20 évig királyként visszavonultan élni Sigiriya fellegvárában. Az 1500 évvel korábban uralkodó Kashyapa király palotájának maradványai ezek. A legenda szerint ellentmondásos személyének köszönhető itt minden, amit körültekintve fent és lent látunk.

forrás: VJM.hu