Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Az eltűnt férfiasság nyomában
2002. január 03.

Valamikor azidők kezdetén még a hím madaraknak is volt nemi szervük, akárcsak az emlősöknek. Aztán ez valahogy elveszett az evolúció során. Ma a madarak alig 3 százalékának van hímvesszője. A biológusok régóta keresik az okot: miért veszett el a hím madarak férfiassága?

Brit és kanadai kutatók furcsa választ adtak a kérdésre: azért nincs meg ez a szerv, mert a nőstények jobban kedvelik azokat az egyedeket, amelyeknek nincs nemi szervük. Napjainkban a legtöbb madár esetében a megtermékenyítés úgynevezettkloakális csók-kal megy végbe. A hím a saját kloákájából a nőstény kloákájának bemenetéhez juttatja a spermiumait tartalmazó váladékot, amely ott elraktározódik. A nőstény ezutánszabadon gazdálkodik vele: amikor petesejtek szabadulnak ki a petefészekből, a nőstény kloákájában feljebb hatolnak a spermiumok, s azok elvégzik a megtermékenyítést.

Ontarióban két egyetem kutatói több madárfaj szaporodási szokásait vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a kevesebb tojást rakó madarak hímjei általában hímvessző nélküliek, míg a több tojást rakóknál többnyire megmaradt a hím nemi szev. A tojások létrehozása és lerakása a nőstény nagyon sok energiájába kerül, és a lehe-tő legrátermettebb utódokat szeretné létrehozni, ezértválogat. Minél kevesebb tojást rak, és ezek minél drágábbak, azaz minél több energiaráfordítást igényelnek a nősténytől, annál kevésbé hibázhat. Ilyen esetekben a hímeknek nincs olyan szervük, amely mélyen a nősténybe juttatná az örökítő anyagot. A kivételekhez, a hím nemi szervvel rendelkezőkhöz tartoznak többek között a struccok és bizonyos ludak. Bármilyen meglepő, ezek testtömegükhöz viszonyítva kis tojásokat tojnak, vagyis inkább megengedhetik maguknak, hogy hibázzanak.

(Eddig tart a hír, a fordítót azonban nem hagyja nyugodni a kérdés: hogy is van ez az emlősökkel? Hiszen például az ember is nagy ráfordítással hoz létre kevés utódot: lehet, hogy jobb lenne, ha egyszerűsödne a férfiak anatómiája?)

(New Scientist)