Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Észak-Lengyelország: tökéletes célpont a pihenésre
2014. július 22.

A csendes és nyugalmas Balti-tengeri parton, a változatos történelméről ismert Gdańskon vagy a világörökség részét képező Słowiński Nemzeti Park homokdűnéin ábrándozva egy hűsítő vakáció élményeit idézem meg.

Andalgás Gdańsk főutcáján

A rózsaszín, sárga, zöld házak, hol magasabbak, hol alacsonyabbak, tülekednek egymás mellett az Óváros főutcáján. Mind igyekeznek a legkiválóbbak és legfigyelemfelkeltőbbek lenni, ebben a színes-díszes kavalkádban. A századfordulós hangulatot árasztó Hosszú utca mutatja meg igazán a mai Gdańsk városmagjának hangulatát, itt találhatók a múzeumok és a Neptun kút is. A város közepén álló, gótikus Szent Mária templom a történelmet és művészetet kedvelőket örvendezteti meg. Az utcát a 17. századi Aranykapu zárja le, melynek árkádjai alatt utcazenészek játsszák a középkort, kora újkort idéző dalokat.


Amikor átléptem a kapun, a Motława-folyó partján találtam magam. A kikötői sétányon árusok bódéinak végtelen sorai közül kimagaslik a kereskedelméről híres lengyel város 600 éves kikötői daruja. A város szimbólumát több tonna rakomány megemelésére tervezték. A fából épített daru mellett áfonyalekváros füstölt sajtot és krówkát árultak az utcán. A gyerekeket pedig a folyón szabályos időközönként feltűnő kalózhajó szórakoztatta.


19. századi üdülő a Balti-tengernél: Sopot

Gdańsktól fél órára fekszik Sopot üdülővárosa. A 19. század előkelőinek nyaralóhelye ma is népszerű, de még turistaszezonban sem volt túlzsúfolt. A parton a bátrabbak megmártóztak a körülbelül 15 fokos Balti-tengerben, az úszni nem vágyók, mint én is, végigsétáltak Európa leghosszabb, fából épített mólóján. A város hangulatát az elmúlt századok neogótikus, eklektikus vagy neoklasszikus épületei és 1904-ben épült gyógyfürdője határozzák meg.



Egy monumentális történelmi építmény: a Malborki Kastély

Vörös kastély képe remeg a Nogat-folyó tükrén, a Malborki Kastély Európa legnagyobb téglából emelt építménye. A masszív épületegyüttes tökéletes védelmi és kereskedelmi támaszt nyújtott a 13. századi Teuton lovagrendnek. Az UNESCO által világörökségnek nyilvánított épületbe 40 zlotyiért (körülbelül 3000 forint) jutottam be, és ingyenes audio guide-ot is kaptam, igaz, magyar nyelven nem tudott.

A függőhídon átkelve megcsodálhattam a Máriának szentelt, monumentális várat, aminek bejárásához legalább három-négy óra szükséges. A tágas, festményekkel díszített gyűlésteremtől a lovagrend nagymesterének puritán szállásán át a háborúk által megtépázott Szűz Mária templomig áthatja a kastélyt a középkori kereszteslovagok életmódja.
A pihenni vágyóknak tökéletes célpont a békés Észak-Lengyelország


Amikor megéheztem, a vár aljában ínycsiklandó halat, sajtot vagy goffrit vettem a nyári vásárban. Szerencsémre éppen a malborki középkori lovagi játékok idején látogattam el a lengyel erődbe, amit idén is megrendeznek július 18-20. között a vár előtti sík terepen.
Słowiński Nemzeti Park védett dűnéi

A Balti-tenger partján fekvő Nemzeti Park 1977 óta áll az UNESCO védelme alatt. Az erdőkkel tarkított homokdűnék 33 000 hektáron terülnek el, de az élővilág fokozott védelme miatt csak a Park kisebb része látogatható. A legnagyobb homokdombokat több kilométeres ösvényen gyalogolva vagy kisvonattal zötyögve lehet megközelíteni, én utóbbit választottam. Kordonnal elkerített területen csodáltam a végtelennek tűnő dűnéket, miközben több mint 200 madárfaj dalolt a fák között. A hűs Balti-tenger partján sétáltam vissza a parkolóhoz.

A vörös város, Toruń

A Visztula partján fekvő vörös téglás Toruń a világörökség részét képező városmagjáról híres. A város fejlődését a 1231-ben épített teuton lovagrendi erődítés alapozta meg. Nevét mégis inkább a 16. századi csillagász, Kopernikusz kapcsán ismerhetjük, akinek állítólagos szülőházát a város közepén meg is látogattam. A több emeletes, toronyszerű lakóházban egyre följebb haladva a középkori csillagász hálószobáján át tetőtérben lévő dolgozószobájáig vezet az út.

A 15. századi városháza ma már múzeumként működik, ahol a gótika remekeit, ötszáz éves faszobrokat, oltárokat lehet megnézni. A város egyébként a változatos mézeskalácsairól híres, így speciális alakú sütőformákat, de akár Kopernikusz fejét mintázó édességet is vásárolhatunk az utcai bódékban.

forrás: www.nlc.hu