Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Legóból rakták ki Dalí híres elefántját
2014. április 13.

Idén eddig szinte minden hónapra jutott valami Salvador Dalíval kapcsolatos érdekesség, amit leginkább annak tudunk be, hogy januárban volt éppen huszonöt éve, hogy elhunyt a szürrealizmus legismertebb alakja. Egy spanyol design cég Dalí ihlette kitömött birkából készített iratszekrényt, egy szintén spanyol festő pedig megfestette, hogy milyen lenne, ha Dalí festészet helyett építészettel foglalkozott volna. Ezúttal a koreai "Lego művészt" ihlette meg a festő egyik vissza-visszatérő témája, az elefánt, melyet többféleképpen is megfestett munkássága alatt.

Jin Keinek a katalán művész 1948-as elefántjai keltették fel a figyelmét, melyet az eredetinél is alternatívabb, úgynevezett steampunk stílusban rakott össze a népszerű játékból. (A steampunk kifejezés az 1980-as évek végétől van jelen egyes művészeti szubkultúrákban, de leginkább a sci-fi egyik altematikájának tekinthető - írja a wikipedia.org.)

A végeredmény kifejezetten hasonlít Dalí remekművére, a fogpiszkáló lábú, rovarszerű elefántokra, annyi csavarral, hogy a mókás "legósított" változat tele van bonyolult fogaskerekekkel és mechanikai kötésekkel, melyek semmit nem rontanak az összképből, inkább erősítik azt - írja az inhabitat.com. A megépített ormányos hátán pedig nem a jellegzetes emeletes sátor, hanem egy egész olajfúró torony díszeleg. Furcsa, hogy a Legóból összerakott, gépiesített lény mennyire hihetőbb és feldolgozhatóbb, mint az idegenszerűnek és valószínűtlennek tűnő pipaszár lábú állatok Dalí festményén.

forrás: www.divany.hu