Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A világ 10 legkisebb állama
2014. március 12.

Bemutattuk már a világ legkisebb szigeteit, következzenek most a miniállamok! Elsőként ismerkedjünk meg közelebbről a St. Kitts and Nevis Köztársasággal, ami a Nyugat-Indiákon található - Észak-és Dél-Amerika között. Az Atlanti-óceán két szigetének területe 261 négyzetkilométer. A fő bevételi forrás természetesen a turizmus, de a virágzó mezőgazdaság és az offshore bankrendszer is meglehetősen jövedelmező. Ezeket a szigeteket népesítették be elsőként az európaiak.

Vatikánváros egy zárt városállam Róma egyik kerületében, melynek területe 44 hektár. 1929-ben alapították, és a pápa irányítása alatt áll. Vatikánváros büszkélkedhet a világ legszebb épületeivel - a Sixtus- kápolnával, a Szent Péter katedrálissal és a pápa székhelyével, az Apostoli Palotával. Az állam területének felét a vatikáni kertek foglalják el. Hivatalosan Vatikán állampolgárai hivatalosan nyolcszázan vannak, de naponta több ezer római érkezik ide dolgozni.

A világ második legkisebb állama Monaco. Területe 2.02 négyzetkilométer. A hercegség a legsűrűbben lakott országok közé tartozik, és 30 ezer embert foglalkoztat. Legfőbb bevételi forrása természetesen a turizmus.

Nauru a Csendes-óceán déli részén, Mikronéziában található. Az állam területe 21,3 négyzetkilométer. Nauru Köztársaság a legkisebb szigetország a világon. Bár függetlenségét 1968-ban nyerte el, a sziget háromezer éve az őslakosok otthona. Napjainkban a lakosság lélekszáma mintegy 9 millió, és nem ismerik a fegyveres erők fogalmát.

Tuvalu a Csendes-óceán déli részén található, és területe 26 négyzetkilométer. Az országhoz számos korall sziget is tartozik. Korábban Tuvalu a brit korona fennhatósága alatt állt, és Ellis Island-nek hívták. Tuvalu 1978-ban nyerte el függetlenségét. Népessége mindössze 10500 fő. A természeti erőforrások hiánya miatt Tuvalu létezése más országok segítségétől függ.

San Marino területe 61 négyzetkilométer, és az Európai Tanács tagállamai közül legkisebb a népessége. Ez a legrégebbi független ország a világon, hogy 301 évvel ezelőtt jött létre. Emellett San Marino az egyik leggazdagabb ország a világon, ugyanis bevételei meghaladják kiadásait.

A következő miniállam Liechtenstein, aminek nincs kijárata a tengerhez. Területe 160,4 négyzetkilométer. Liechtenstein Ausztriával és Svájccal határos, egyike a leggazdagabb országoknak a világon. Lakosainak száma (35 ezer) kevesebb, mint az itt regisztrált vállalatok száma.

A Marshall- szigetek a Csendes-óceán közepén találhatók, főleg korall-szigetekről beszélhetünk. Az ország területe 181 négyzetkilométer, népessége 62,000 fő. 1986-ban függetlenné vált az Egyesült Államoktól, de azóta is segíti őket "felszínen maradni." Az ország nem rendelkezik természeti erőforrásokkal, így az import jóval meghaladja az exportot.

A Seychelle-szigetek területe 455 négyzetkilométer, lakossága 84 ezer fő. A szigetcsoport Madagaszkártól északra található, és 115 szigetből áll az Indiai-óceánon. Kókuszt, vaníliát és fahéjt exportálnak. Azonban 1976 óta (ekkor nyerte el az ország függetlenségét) a fő bevételi forrás a turizmus.

A Maldív Köztársaság az Indiai-óceánban található, és a legkisebb az ázsiai országok között. A szigetország területe 298 négyzetkilométer, lakosainak száma 396 ezer (a fővárosban él a kétharmada). Régebben az ország fejlődését a szárított tonhal, kagyló és kókusz kötél exportjának köszönhette, most a fő bevéteti turizmus jelenti.

forrás: kalandozomagyarok.cafeblog.hu , további info: http://kalandozomagyarok.cafeblog.hu