Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Időjárási szélsőségek
2014. január 14.

Földünk több részén is rendkívüli időjárással indult a 2014-es esztendő: tikkasztó hőség a déli féltekén, sarkvidéki hideg az Egyesült Államokban, és szokatlanul enyhe időjárás Magyarországon.

Hazánkban ezen a télen még nem esett hó, sőt jelentős csapadék sem. "Az Alföld középső területein a sokéves átlaghoz képest 50-100 centiméterrel alacsonyabb szinten áll a talajvíz" - közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgatóhelyettese. Ennek oka a csapadékszegénység mellett a szokásosnál enyhébb téli időjárás. A Kötivizig mérései szerint az Alföld középső részét lefedő működési területén a december havi átlaghőmérséklet 1,4 Celsius-fok volt, ami 1,1 fokkal meghaladja a sokévi átlagot. Január eddig eltelt napjaiban pedig a sokéves átlagnál majdnem 6 fokkal melegebbet regisztráltak.
2013-ban a Kötivizig működési területére a sokévi 518,4 milliméterrel szemben 602,5 milliméter csapadék hullott. Az évkezdet ugyan bővelkedett csapadékban, a második felévben már alacsony értékeket rögzítettek, decemberben csupán 1,5 milliméter esett.

Az Egyesült Államok középnyugati részétől egészen a déli és keleti államokig terjedő, sarkvidéki légörvény okozta dermesztő hideg miatt számos amerikai nagyvárosban dőltek meg a hidegrekordok. Január 7-én a minnesotai Embarrass volt az ország leghidegebb települése, fagypont alatti 37 fokra ereszkedett a hőmérő higanyszála.

Összességében negyvenkilenc amerikai nagyvárosban dőltek meg az eddigi hidegrekordok. A délkeleti Atlantában mínusz 14 fokot mértek, hidegebb volt, mint a több ezer kilométerrel északnyugatra fekvő Anchorage-ban, Alaszka legnagyobb városában. Még a napsütötte strandjairól ismert Hawaiiban is beköszöntött a hideg tél, a Mauna Kea alvó vulkán tetején mínusz hét Celsius-fokot mértek.

Bolygónk déli féltekét viszont rendkívüli hőség tikkasztja: Ausztráliában január 9-én, több helyen 50 Celsius-fokot mértek (árnyékban). Karácsony óta 34 helyen dőlt meg az abszolút melegcsúcs. A meteorológusok előrejelzései szerint a hőség a jövő héten sem enyhül.

Queensland szövetségi államban állatok ezrei pusztulnak el, hozzávetőleg százezer denevér hullott alá az égből és pusztult el az hőhullám miatt. A földet és a fákat mindenütt az állatok teteme borítja, a tájkép sokakat Alfred Hitchcock filmjeinek hangulatára emlékezteti - írta internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit lap, amely szerint a természetvédők nagyjából 25 denevérkolóniában tapasztaltak tömeges pusztulást.

"Szörnyűséges, kegyetlen módja ez a halálnak" - mondta Louise Saunders környezetvédő a The Courier Mail című helyi újságnak, hozzátéve, hogy 43 Celsius-fok felett a denevérek nem tudnak a levegőben maradni, ők pedig csak annyit tudnak tenni, hogy elaltatják azokat a példányokat, amelyek halálukon vannak. Természetvédők attól tartanak, hogy a hőhullám katasztrofális hatással lehet az állam vadvilágára.

Brazíliában 49 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a napokban, Rio de Janeiro állatkertjeiben jégkrémet, jégbe hűtött gyümölcsöt kapnak a vadak, hogy könnyebben viseljék a kánikulát.

Kép források:
Fotó:MTI/AP/The Niagara Gazette, James Neiss
Fotó: MTI/AP/The Citris County Chronicle, Matthew Beck
Fotó: MTI/AP/Ausztrál Denevérklinika/Trish Wimberley
Fotó: MTI/AP/Silvia Izquierdo

forrás: http://travel.nationalgeographic.com/travel/top-10/trolley-rides/ , további info: http://http: