Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A tigrisek ugrálni szeretnek a legjobban.
2001. szeptember 15.

Folyamatosan várják az adományokat a tigriskifutóhoz Korszerű tigriskifutót szeretne építeni a Budapesti Állat- és Növénykert a tigriseinek, ugyanis a különösen veszélyeztetett alfaljba tartozó szibériai tigris, Argun jelenleg az állatkert egyik utolsó (még a hetvenes évekbeli "divat" szerint épült) szűk és elavult vasrácsos ketrecében lakik- egyedül.
A macskafélék (Felidae) családjába tartozó állatok jellemzője, hogy karcsú testűek, izmosak és nagyokat képesek ugrani. A legtökéletesebb ragadozók. Lábaik közepes hosszúságúak, ujjon járók, karmaik visszahúzhatók (így nem kopnak) és hegyesek. Szemfoguk és tépõfoguk erõteljes.

Hazánkban csak egy vadon élõ faj van, a vadmacska (Felis silvestris). Az úgynevezett nagymacskák az emberre nézve is veszedelmes ragadozók. A tigris (Panthera tigris) a legnagyobb macskaféle három méter hosszúra is megnõhet, ennek egyharmada a farka. Mérete nagyon változékony, de a szibériai példányok a legnagyobbak. Valaha Kis-Ázsia és a Közel-Kelet volt elterjedésük nyugati határa, de a Szovjetunió déli részétöl Baliig, Szumátráig, Jáváig, keleten pedig Koreáig és Mandzsúriáig fordultak elõ.

A Szibériából származó amuri tigris a világ legnagyobb macskaféléje, a tajga erdőkben él. Magányos vadász, s ahol háborgatják, ott csak éjjel jár zsákmány után. Szigorúan védett alfaj, fogságban már csak 300 pár él, de vadon- az orvvadászok miatt - már ennyi sem.

A nőstények körülbelül három havi vemhesség után egy sziklahasadékban, vagy faodúban hozzák világra kicsinyeiket (általában négy -öt utódot), de az anyaállat általában négynél több kölyök táplálására- természetes körülmények között - képtelen, így az éhség nagyon hamar elpusztítja a legéletképtelenebb utódot.

Az ember beavatkozásával felgyorsult a fajok kihalásának üteme. Tudósok megállapítása szerint napjainkra a valaha létezett 100-250 millió faj legalább kilencven százaléka eltűnt, ma már az eredeti állomány csaknem 2-10%-a él a Földön.

Napjainkban a tigrisek száma is csak a töredéke a korábbinak. Régebben az óriási lakatlan területek biztonságot nyújtottak ennek a szépséges ragadozónak, de életterük rohamos zsugorodása, a vadászat és az üldözés eredményeképpen számuk megfogyatkozott. Becslések szerint közelítőleg 4-5 ezerre tehető a szabadon (tehát nem természetvédelmi területeken és rezervátumokban) élő tigrisek száma. Populációjuk megóvása- dacára a szigorú védelmi törvényeknek - egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül, ezért ez a hatalmas testű ragadozó sok társához hasonlóan nemzetközi védelem alatt áll.

A tigrisek az állatkertek egyik legnépszerűbb állatai, és nagyon jól szaporodnak fogságban. A nemzetközi összefogás alapján létrejött szaporítási program során születő szaporulatok talán hozzájárulnak ennek nagy, elegáns ragadozónak a fennmaradásához. Egyes nőstények életük során akár több, mint harminc kölyköt fialnak és fogságban 26 évig is elélhetnek. Fővárosi Állat- és Növénykert célja, hogy megismertesse a veszélyeztetett, védett állatokat és tudatosítsa, hogy kihalásuk egy egész faj eltűnését jelentheti. Argun, a szibériai hím tigris 1993. június 9-én született Münsterben és két éves korában érkezett a Budapesti Állatkertbe párjával, Sidney-vel. Sydney sajnos tavaly elpusztult rákban, és láthatóan nagyon hiányzik Argunnak.

Az új kifutó lehetőséget adna arra is, hogy Argun kaphasson egy új társat, így nem kéne egyedül élnie a továbbiakban. Mivel a Budapesti Állatkert is részt vesz a nemzetközi szaporítási programban, így lehetőséget kapott arra, hogy egy Argunnak ideális nőstény tigris költözzön ide a skóciai Edinburghból. Ő azonban addig nem jöhet, amíg nincsenek meg a megfelelő feltételek a tigriseknek.

A tigriskifutó és a mostani rénszarvaskifutó területének összevonásával kialakítható lenne egy védett állatokat bemutató park, amely hozzájárulna az élővilág védelméhez és a nemzetközi természetvédelmi programok széleskörű megismertetéséhez.

A kifutó átalakítási tervei már elkészültek, ezek szerint a tigrisek jelenlegi területe a hétszeresére növekedne, a vasrácsok eltűnnének, növények, sziklák és akár úszásra alkalmas tavacska tenné otthonosabbá, és nem utolsó sorban természetesebbé a helyet. A tervek megvalósításához azonban ötvenmillió forint szükséges, ebből csak harmincmillió van meg. A hiányzó összeget az állatkert felajánlásokból szeretné összegyűjteni.
Fogadja örökbe Ön is Argunt, így támogathatja a felújítást és a Védett állatokat bemutató park létrehozását!
Az Állatkert számlaszáma, ahová várják az adományokat: 11784009-15490658
További információ: Állatkerti Alapítvány 06 1 3633701