Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Majmok végnapjai
2001. szeptember 14.

A Közép-Vietnamban és Laoszban élő tarka karcsúmajom (Pygathrix nemaeus) jövőjére igencsak kedvezőtlenül hatott a sokéves háborúskodás, különösen az élőhelyükön eközben szétpermetezett lombtalanító vegyszerek (közöttük a hírhedt agent orange). A háború idején 22 ezer négyzetkilométernyi erdő- és mezőgazdasági terület ment tönkre, és az ott duknak nevezett, 50-60 centiméteres termetű karcsúmajom vadászata is folytatódott, kétségessé téve az állat jövőjét. Ezért azIUCN a tarka karcsúmajmot a kipusztulással fenyegetett állatfajok közé sorolta.

E főemlős állatkerti jövője is bizonytalanná vált. Túlságosan specializált táplálkozásmódja miatt különösen nehezen tartható. Szinte kizárólag lombtakarmánnyal él, és a téli hónapokban megoldhatatlan az ellátása. Nagyon válogatós, hiába kínálják tucatnyi gyümölcs- és zöldségfélével, étlapjának legalább a felét annak a tizennégy különféle fafajnak a leveleiből kell összeállítani, amelyekkel eredeti élőhelyén is táplálkozik. A fagyasztással tartósított galylyakból a téli hónapokra szükséges mennyiséget mélyhűtőben tárolni nem csekély feladat.

Az 1960-as és az 1970-es években vadon befogott 126 példányból nem sikerült igazán erős és népes állatkerti állományt létrehozni. Számos európai állatkertből kipusztultak, máshonnan pedig a megmaradt példányokat a kaliforniai San Diegóba küldték. Ma Európában egyedül a félmajmok tenyésztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett kölni állatkertben található egy kisebb csapatuk, felvételünk is ott készült.

Kép és szöveg: Kapocsy György

Forrás: É.T.