Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Afrikai rejtélypark épül a Bükkben
2013. október 24.

A természeti környezet szépségét, a jó levegőt, a csendet és a hagyományokat kihasználva kedvező irányba mozdult el a turizmus Felsőtárkányban, nyilatkozta lapunknak dr. Juhász Attila Simon polgármester. Régebben Felsőtárkány idegenforgalmának túlnyomó részét a Bükkbe kiránduló bakancsos turisták adták, mára, a számtalan turisztikai fejlesztésnek köszönhetően ez megváltozott.

Imázsnövelő intézményt hoztak létre a településen, és megtervezték a község idegenforgalmi marketingjét. Kiemelt rendezvényekkel irányították a hazai és külföldi vendégek figyelmét Felsőtárkányra. Így az idén júliusban is nemzetközi részvétellel rendezték meg a tárkányi tavon az úszó alkalmatlanságok világbajnokságát. Augusztusban pedig a helyi civil szervezetek összefogásával tartottak Rétes napokat, valamint a Bükki kerékpáros maratonra is invitálták a versenyzőket és a nézőket. A falu specialitásának számító sós-túrós rétest, sok érdeklődő vendég kóstolta meg. A színes programoknak köszönhetően az említett rendezvényeken csaknem négyezeren fordultak meg Felsőtárkányban.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban több jelentős turisztikai fejlesztéseket valósítottak meg. Nőtt a szálláshelyek száma a településen és a ma már a helyi porták mellett, panzióban, egy kétcsillagos- illetve egy négycsillagos szállodában fogadják a vendégeket. Ez utóbbi kiemelt minőségű hotelt irányító cégcsoport még az idén hatszáz millió forintos fejlesztést valósít meg. Kialakítják azt a bükki rejtélyparkot, amely várhatóan Európában szinte egyedülálló lesz. Ebben az Afrika világára emlékeztető látványosságban a földalatti barlangtól a vízesésig sokféle érdekességben lesz részük a turistáknak. A különleges parkot hamarosan átadják.

Mindezek mellett Felsőtárkány ismeretségét az utóbbi időben az is növelte, hogy a horgász tónál négyszáz vendég fogadására alkalmas nyitott rendezvényteret alakítottak ki. Ennek a közelében találni a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Oktató- és Látogató Központját, ahol a Karszt és élővilága címmel látható kiállítás, valamint erdei iskola is működik. Három tanösvényt is létesítettek, amelyek az oktatást és a bakancsos turizmust szolgálják.

Népszerű a turisták körében a faluban működő erdei kisvasút is, amely az EgerErdő Zrt. működtetésével őt kilométer hosszú fővonalon szállítja az érdeklődőket. A kerékpárosok közül is sokan látogatnak Felsőtárkányba, miután Egerből hat kilométeres kiépített útvonal segíti a bringások szabad mozgását. Nemrég pedig kölcsönzőt és szervizet is nyitottak a községben a kerekezőknek. A közelmúltban adták át a falun átfolyó Imókő-patak fölé épített hidat, melynek használatával gyorsabban juthatnak el a családok és a gyerekek a lovas tanyához is.

A helyi idegenforgalomban résztvevők az önkormányzat éves 120-130 millió forintos adóbevételéhez jelenleg 30 millióval járulnak hozzá. A 750 éves településen az elmúlt hét esztendőben az önkormányzat 220 millió forintot költött turisztikai fejlesztésekre. Az ágazatot segítő vállalkozók pedig erre a célra - pályázati támogatásokkal - 3,5 milliárd forintot fordítottak.

A felsőtárkányiak a következő években is fontosnak tartják a turisztikai ágazatot, ezért előre tekintenek. Tovább javítják a szálláshelyek szolgáltatásainak színvonalát, bővítik a kínálatot és még nagyobb figyelmet fordítanak a vendégek kiszolgálására. Korszerűsítik az utakat-, valamint kiépítik a Wi-Fi hálózatot. A vállalkozásokkal együttműködve kívánják fejleszteni az erdei kisvasutat és a lőteret is az idegenforgalom szolgálatára. Százmillió forintos ráfordítással nemrég készült el a falu mű- és természetes füves labdarúgó pályája, ahol olyan feltételeket teremtettek, amelyek elősegíthetik, hogy akár a nemzetközi élvonalhoz tartozó csapatok is tarthassanak edzőtáborozásokat. Ezzel is szeretnék növelni a vendégéjszakák számát.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország