Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Múzeum lesz Ceausescu kivégzésének helye
2013. augusztus 14.

Szeptembertől turisztikai látványosság lesz Romániában a laktanya, ahol a Ceausescu házaspár 1989 decemberében, a kivégezésük előtti utolsó éjszakáját töltötte, s ahol a perük zajlott, majd kivégezték őket.

Az épület Targovistén a megyei csendőrség udvarán található (annak idején katonai laktanya volt), de már 15 éve nem használják, s az állapota is megfelelő. A belső helyiségeket az eredeti színekre festették, a turisták láthatják a szobát a három ággyal, ahol a Ceausescu-házaspár aludt: két ágyban ők, a harmadikban a felügyeletükkel megbízott katona. Visszaállították a korabeli bútorokat abban a helyiségben is, ahol a per zajlott, látható az orvosi szoba, ahol a vérnyomásukat megmérték, a kivégzés helye a fallal, a folyosó festése, kialakítása is ugyanaz, mint 1989 decemberében.

Az új látványosság a targovistei múzeum része lesz, s a tervek szerint néhány helyiségben felidéznék az egykori lovassági iskolát is, kiállítanák a megőrzött relikviákat. A műemléképületben ugyanis 1893-1914 között katonai lovassági iskola működött. A múzeumot fenntartó megyei önkormányzat már kérvényezte a hadügynél, hogy lehessen kiállítási tárgy a páncélozott jármű, amelyben a diktátor-házaspárt a kaszárnyába szállították.

A múzeum vezetői szerint máris nagy az érdeklődés külföldről, a belépőjegy pedig kb. 500 forintnak megfelelő lej lesz.

Irházi János

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Románia