Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Baklava
2013. július 13.

Hozzávalók:

A sziruphoz:
  • 1 bögre cukor
  • 1,5 bögre víz
  • 0,5 bögre méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • ½ citrom leve
  • 1 fahéj (egész)


A töltelékhez:
  • 1,5 bögre darált dió
  • 8 db aszalt füge
  • ½ bögre szezámmag
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 rumaroma


A tésztához:
  • 16 db réteslap
  • 20 dkg vaj, vagy margarin


Elkészítés:
A fügét apró kockákra vágom, egy edénybe helyezem, hozzáadom a mazsolát és rummal, vagy rumaromával leöntöm és hagyom benne, hogy felszívják a rumot.
A szirup hozzávalóit egy edénybe helyezem és összefőzöm. A sütőt előmelegítem 180 fokra (első-felső).
A szezámmagot teflon serpenyőben zsiradék nélkül egy picit megpirítom.
A töltelék hozzávalóit egy edénybe és összekeverem.
A tepsit kivajazom, belehelyezem a réteslapot, megkenem olvasztott vajjal, vagy margarinnal, erre jön egy újabb lap, azt is megkenem, erre megy egy következő lap azt is megkenem, jön rá a következő azt is megkenem és szórok rá a töltelékből. Erre megy megint egy lap, rá vaj, újabb lap, vaj, újabb lap vaj, töltelék és ez megy míg az egészet be nem fejezzük. A tetejét vajjal megkenem, felkockázom, minden kocka tetejére vagy diódarabot, vagy szegfűszeget helyezek, én diót helyeztem és ment a sütőbe. A középső helyre tettem a sütőbe és egy órán át sütöttem.
Kivettem a sütőből és leöntöttem a kihűlt sziruppal.

forrás: www.nagyutazas.hu , szerző: Márton Attila

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Görögország