Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

10 gyönyörű hely, amit látnod kell, mielőtt eltűnik
2013. április 14.

Globális felmelegedés, árvizek, emberi rombolás, öregedés. Pár évtizeden belül sok gyönyörű hely eltűnhet a térképről. Íme a tíz legveszélyeztetettebb hely hazánkban és Európában.

Lascaux-i barlangrajzok
A Franciaországban található lascaux-i barlang az egyik legősibb festett barlang, ám hiába tesznek meg a franciák mindent a hely megvédéséért, egy ellenálló gombafaj megtámadta a falakat. A szakértők szerint ha nem sikerül tenni valamit, a rajzok tizenöt éven belül eltűnhetnek a gombásodás miatt.

A hédervári Árpád-tölgy
Magyarország legöregebb fája 800 éves, de már ma is csak egyetlen ága zöldell és maradt máig életben. A magányos kocsányos tölgynek valószínűleg már csak néhány éve van hátra.

Velence
Velence városának elsüllyedésével már régóta riogatnak minket, nem hiába. Az egyre nagyobb áradásokkal küzdő város évente 2 milliméternyit süllyed a tengerbe, ami száz év alatt húsz centimétert jelent...

Az alföldi, nagykőrösi pusztai tölgyes
Több száz éves tölgyfák árnyékában megcsodálni a virágzó gyöngyvirágokat gyönyörű látvány, de nem biztos, hogy sokáig csodálhatjuk. Az egyre szárazabbá váló Alföld, az újonnan megjelent állatfajok, a kiterjedt mezőgazdasági tevékenység és a tarvágás mind veszélyezteti eme gyönyörű kis paradicsom fennmaradását.

A svájci gleccserek
A globális felmelegedés szakértői szerint az Alpok legismertebb gleccserei mind eltűnnek 2050-ig bezárólag. Az ország egyik legismertebb gleccsere, az Aletsch 55 év alatt a mérete 60 százalékát veszítette el.

Cahors, Lot-völgy
4200 hektárnyi szőlőültetvény gazdagítja Franciaország mesés borvidékét, ami már közel kétezer éve ontja magából a jobbnál jobb nedűket, de nem biztos, hogy sokáig. A 2070-2099-es időszakra a szakértők a területen kb. öt-hat fokos hőmérséklet-emelkedést jósolnak, pedig a szőlő esetében már egy-két fokos melegedés is végzetes lehet.

A Balaton
Bár a legtöbben igyekeznek csillapítani a pánikolókat, de a magyar tenger már tavaly is adott le vészjelzéseket, amikor iszonyatosan alacsonyra esett vissza a vízszintje. Sajnos a kiszáradás évtizedeken belül valóban bekövetkezhet.

Little Green Street, London
Az egyetlen, eredeti formájában megmaradt György-korabeli, festői utcácskának még a macskakövei is a régiek, ám hiába élte túl a második világháború bombázásait, a környékbéli befektetők fejlesztéseinek köszönhetően könnyen elveszítheti régimódi báját.

Leonardo Da Vinci Az utolsó vacsorája
Da Vinci 15. századi freskója ugyan átesett már néhány nagyobb felújításon, a szakértők szerint lassacskán menthetetlenül romlik az állapota. Már ma is legalább négy hétre előre jegyet kell foglalni, ha látni szeretnénk, és így is mindössze 15 percre láthatjuk ezt a csodás mesterművet.

A Kitzbühel sírégió
Ausztria egyik legnépszerűbb síparadicsomában a pesszimista jóslatok szerint a hó mennyisége kb. 80 százalékkal fog csökkenni pár évtizeden belül, ami nem túl jó hír a magyar síelőknek sem. Ráadásul a globális felmelegedés miatt a lavinaveszély is évről évre nagyobb.

forrás: www.nlc.hu , további info: http://www.nlcafe.hu