Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Luxus Louvre a Perzsa-öböl partján
2013. január 23.

A párizsi művészeti galéria neve immáron az Egyesült Arab Emírségek birtokában van. És egy olyan épületegyüttes fogja viselni, ami egyszerre napfény, tenger és elefántcsont.

Egy Dubai központú konzorcium, az Arabtec Holding építi meg azt a pazar dómot, mely a Louvre Abu Dhabi nevet viseli majd. A nagyszabású, luxus művészeti galéria 654 millió amerikai dollárból valósul meg, jelentették be a héten a fejlesztők.

A város körülbelül 1.3 billió amerikai dollárt fizetett azért, hogy az épület 30 éven keresztül viselhesse a nagy hírű párizsi múzeum nevét. A beruházók szerint a hófehér dóm építése nagyon hamar elkezdődik, mivel 2015-re nyitást terveznek.
A tervek kidolgozását a világhírű francia építészre, Jean Nouvel-re bízták, aki egyesíti a mindent körülölelő vizet, a sugárzó napfényt és a biztonságot nyújtó falakt. Mint ahogy tette ezt Luzern büszkeségénél, a KKL (Kongresszusi és Rendezvény Központ) Luzernnél is.

De miközben Abu Dhabi-ban tervezgetnek és álmodnak, aközben Franciaországban több tüntetés is kitört a híres név bérbeadása körül. A francia művészvilág szerint a Louvre így elkoptatja a hírnevét és hosszú hosszú évek alatt megszerzett felbecsülhetetlen szellemi értékét, mivel Abu Dhabi vezetőségének viselkedése megkérdőjelezhető a disszidensekkel és a bevándorló munkásokkal szemben, akik részt vesznek a projekt megvalósításában.

forrás: VJM.hu