Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ésszel, ha citromhéjat reszel a karácsonyi sütibe!
2012. december 21.

Fokozottan kell ügyelni a citrusfélék héjának felhasználásakor, mert a távoli helyekről Magyarországra kerülő gyümölcsökön felületkezelést végeznek, így a héj alkalmatlan lehet a fogyasztásra - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A hivatal közleménye szerint a karácsony és a sütemények szinte elképzelhetetlenek a citrusfélék nélkül, kevesen tudják azonban, hogy a távoli termőhelyekről Magyarországra kerülő gyümölcsök a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket kiszáradást gátló védőréteggel.

A felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédőszer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héjára biztosan viaszt visznek fel - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Azt, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy növényvédőszerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton fel kell tüntetni. Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt később már nem lehet lemosni - ismerteti a hivatal. A közleményben hozzáteszik azt is: ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, körültekintően kell eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

A Nébih szerint az üzletekben található aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata. A termék címkéjének ellenőrzésével lehet meggyőződni a gombaölőszer-mentességről.