Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Téli lubickolások Termálországban - Így csábítanak a magyar gyógyfürdők
2012. december 10.

Ha valamiben, akkor gyógyvizekben igenis gazdag ország vagyunk. Bár nincsenek vad hegyvidékeink, lélegzetelállító kanyonjaink vagy csalogató tengerpartunk, viszont szinte bárhol lefurhatunk országunk területén, és csak úgy tör felfelé a termálvíz. Csak az a baj, hogy sokáig szinte kizárólag a nyugati turisták használták ki a magyar gyógyvíz áldásos hatásait, idehaza pedig a termálfürdő az idős, beteg emberek gyógyászati kezelésének kiegészítőjeként vonult be a köztudatba.

Hála Istennek azonban mostanra komolyan változni látszik a helyzet. Az utóbbi évek gyógyfürdő felújításai szinte minden termálvízzel ellátott fürdőintézményt európai színvonalúra emeltek. Sőt, az eddigi fürdők mellett számtalan hotel és szálloda egészítette ki szolgáltatásait a gyógyfürdési lehetőségekkel és a hozzá kapcsolt orvosi és terápiás ellátással. S tették mindezt természetesen a fizetőképes nyugati turistákra alapozva, de manapság már hazai körökben is bőven akadnak, akik áldoznak a gyógyfürdős pihenésekre.

Kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, kétféle magyar ember van: az egyik, aki volt már gyógyfürdőben, a másik, aki nem. Az előbbi, még ha kezdetben gyógyászati céllal látogatta is valamelyik termálintézményt, mostanra valószínűleg rájött, hogy a szükséges kezelésen túl mást, többet, méghozzá nagyon kellemes élményt is adhat egy magas szintű szolgáltatásokkal párosult termálfürdő.

Az utóbbiak, akik sosoem jártak termálfürdőben, szerencsére egyre kevesebben vannak. No, nem azért, mert egészségügyi szempontból lassan mindenki rászorul a gyógyító vizek jótékony hatásaira, hanem mert elhiszik, hogy a termálvíz nem csak a betegek és főként az idősek kötelező orvosi kezelésének része. De ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, hogy a gyógyfürdőzés nem a büdös és csúnya színű meleg vízben ázó nyugdijaskörhöz való csatlakozást jelenti, legalább egyszer el kell vetődnünk egy ilyen intézménybe.

S ha már vettük a fáradságot, és elutaztunk valamelyik gyógyhelyünkre - erre egyébként keresve sem találhatnánk jobb alkalmat, mint a sivár hangulatú ködös, csípős téli hétvégéket - , nem elég bemerészkednünk a gőzölgő melegvízbe. Ettől ugyanis még nem biztos, hogy termál-pártiakká válunk. Ami ugyanis a gyógyfürdős pihenések erényeit erősíti, az a csatlakozó szolgáltatások káprázatosan széles köre: a punnyadásra alkalmas termálmedence mellett úszásra való nagymedence, többféle szauna, gőzfürdő, aromafürdő, masszázs, valamint a többi, már nem is a gyógyvízhez tartozó, inkább a pihenő intézmény kiegészítő szolgáltatása, a szépségfarm szoláriummal, fodrászattal, kozmetikával, valamint a sportolási lehetőségek széles köre (leggyakrabban fitnss-terem és teniszpálya), no és persze az olyan vezetett foglalkozások, mint a vízierobik vagy a jóga, hogy valóban csak néhányat említsünk. És ez így összességében - kiegészítve persze egy egészségesebb táplálkozással - maga a wellness. S mielőtt azt gondolnánk, hogy mindez a nők paradicsoma, sietünk közölni, hogy ez tévedés: legalább annyi férfi jár tetermálfürdőbe, mint nő. A wellness ugyanis sokkal inkább jelent egészséges pihenést és feltöltődést, mint szépségkúrát. Persze ez utóbbi akkor is hat, hiszen a jól karban tartott test és lélek valóban megszépíti külsőnket, elsimítja ráncainkat, simává varázsolja bőrünket.

De mindennek távolról szemlélve nem lehetünk az elkötelezett hívei. Csakis akkor, ha magunk is időt és pénzt áldozunk arra, hogy legalább megismerkedjünk a termálfürdőzés kultúrájával. És akkor aligha fogunk csodálkozni a történelem nagy fürdőkultúrával rendelkező népein, például a törökökön vagy a rómaiakon, akik bizony nem luxusnak, hanem mindennapi tevékenységük részének tekintették a fürdőbe járást, mint a test és a lélek karbantartásának kellemes és szükséges módját.

És valószínűleg ehhez a szemlélethez kellene visszatérnünk, és megértenünk azt, hogy a végletesen praktikusra és gazdaságosra faragott világunkban igenis szükségünk van erre a kultúrára. De míg a rómaiak naponta és tisztálkodásra is használták fürdőiket - no és persze pihenésre és a társadalmi élet gyakorlására - addig mi, XXI. századi emberek testünk és lelkünk időnkénti megnyugtatására és feltöltődésére találhatunk pompás megoldást.

Intézmények: hogyan válasszunk?

Durván legyszerűsítve két dolog közül választhatunk, ha gyógyfürdős pihenésre vágyunk: vagy választunk egy olcsóbb szállást hazánk valamelyik gyógyfürdőjének közelében, vagy befizetünk egy magasabb kategóriájú (minimum négycsillagos) termál-szolgáltatásokkal is bíró szállodába. Az előbbi egy kicsit olcsóbb megoldás lehet, bár ezesetben a fürdőbelépőt külön kell megvásárolnunk, az utóbbi alapvetően drágább, viszont sok szolgáltatást igénybe vehetünk, aélkül, hogy külön fizetnünk kellene értük. És persze ki sem kell lépnünk az épületből, akár egy szál fürdőruhában és a szálloda puha fürdőköpenyében slattyoghatunk egész álló nap szobánk és a medencék, a szaunák, a masszázsszobák, a fitnesztermek és büfék között.

Szolgáltatások: mit válasszunk?

A gyakorlatlan fürdőlátogató még nem biztos, hogy tudja, melyik szolgáltatás milyen és mire való. Legjobb, ha nem egyetlen hétvége alatt kíséreljük meg kipróbálni valamennyi szaunafajtát, masszázst és aromafürdőt, nem beszélve a svédasztal kínálatáról (ez utóbbival akkor is érdemes vigyáznunk, ha nem fogyókúrás szándékkal érkezünk egészségesnek tervezett pihenésünkre, hiszen a színvonalas szállodákban ellenállhatatlan gasztronómiai csodákkal is kényeztetik a vendégeket). A legjobb, ha valóban a pihenésre koncentrálunk, és csak azt vállaljuk be, amire éppen szükségünk van, hiszen a halmozott örömök, a hirtelen túlzásba vitt gőzfürdőzés és szaunázás, de még a kelleténél több masszázs is túlzottan igénybe veheti szervezetünket. A legtöbb helyen azonban nem kell tartanunk attól, hogy magunkra maradunk, hiszen a szállodákban és a gyógyfürdőkben egyaránt találunk szakembereket, akiket akkor is megkérdezhetünk, ha nem bonyolult és komplex kúrát szeretnénk összeállíttatni magunknak.

Ha már útnak indulunk, válasszunk olyan vizet, amely jó hatással van meglévő kisebb-nagyobb problémáinkra, még akkor is, ha ezek igényelnek kezelést. A gyógyfürdők látogatói egyébként meglepően kevés időt töltenek a gyógyvizű medencékben, főként, hogy egyes típusú vizekben nem is egészséges túl sokat időzni. Ehelyett viszont előszeretettel vonulnak el a szaunába, gőzfürdőbe, aromafürdőbe vagy masszázsra.

S hogy melyikbe, az egyre nehezebb kérdés. Mert nem csak a hagyományosnak számító finn száraz szauna létezik, ahol az alig elviselhető forróság izzadásra serkenti testünk vérkeringését, méregtelenítve gyógyítva azt. A Sanarium például a szauna és a gőzfürdő keveréke. A hőmérséklet 60 fok, a levegő páratartalma pedig 40-45 fok közötti. Az enyhe izzadás különösen jó hatással van a magas vérnyomásra. Helyenként madárcsicsergést, vízcsobogást utánzó hangok és színes fényhatások segítik az ellazulást. A laconium a finn szauna hűvösebb változata. A hőmérséklet nem több, mint 55 C, a páratartalom elenyésző, így fokozza a vérbőséget és erősíti az immunrendszert. A caldarium 45 fokos, a meleg, gyógynövényes gőz segíti a regenerációt, az ellazulást. A bőr és a légutak megtisztulnak, az izomzat ellazul. A tepidarium kabinja talán a legkellemesebb, mindössze 30-40 fokos, használhatjuk akár szauna előtt vagy utána. Erősíti az immunrendszert anélkül, hogy a keringést megterhelné.

A gőzfürdőt már az antik görögök is használták: a 45 fokos meleg és a 100 %-os páratartalom kikapcsol, megnyugtat, ápolja a bőrt, tisztítja a légutakat. A törökfürdő kellemesen nedves és meleg, a keringési problémákkal küzdőknek is hasznos, 45 fokos hőmérsékleténél 30 perc alatt fokozatosan hevül a test, nincs hirtelen forróság, ami megterheli a szervezetet. Ezután következhet a masszázs.
Az infraszaunát sokan azért szeretik, mert hőmérséklete nem éri el a 90 C fokot, a gyógyhatáshoz ennek a fele is elegendő, s ez jobban kíméli szívünket, mint a finn szauna. Amíg a hagyományos szaunákban az izzadással szervezetünkből víz távozik el, s csak három százalékban salakanyagok, addig az infraszauna hője húsz százalékos salakeltávolítást tesz lehetővé. A szaunákban használt illóolajok további kedvező hatással vannak szervezetünkre. Megfázás esetén a fenyő fertőtlenítő hatású illóolaját keverik a kövek locsolására szolgáló vízbe, a fenyőillatú gőzt belélegezve tisztulnak a légutak. Ezen kívül más illatokat is használhatunk a szaunában, s mindegyiknek más-más hatása van: a majoránnaolaj, a menta nyugtató hatású, a citrom a nyirokrandszerre, a levendula a bőrproblémákra, a narancs az emésztésre és anygcserére.

A szauna és a gőzfürdő közötti legnagyobb különbség, hogy szauna a gőzfürdőhöz hasonlóan segíti szervezetünket a salakanyagoktól való megszabadulásban, hatékony immunerősítő és érregeneráló hatású, élettanilag azonban többet nyújt, mint a gőzfürdőzés, ráadásul mentes a tipikus "gőzös" mellékhatásoktól. A forró és száraz a levegőben nem termelődnek, hanem elpusztulnak a baktériumok, vírusok. A bőr erei kitágulnak, felülete verejtékezni kezd, javulnak az anyagcsere folyamatok, fokozódik a szervezet vérellátása.

A szaunában sokkal több salakanyag távozhat el bőrünkön keresztül, mint a gőzfürdőben, hiszen a száraz gőz hatékonyan izgatja verejtékmirigyeinket, jelzéseivel egyértelművé teszi a válaszreakciót. A szaunázás azért is más, s jobb, mint a gőzfürdőzés, mert itt különböző illóolajokat is párologtathatunk, s juttathatjuk hatóanyagaikat megnyílt pórusainkon keresztül a szervezetünkbe. Ezzel fokozhatjuk a szauna meghűléses betegségekkel szembeni gyógyhatását, a megfelelő olaj párologtatásával pedig javíthatjuk lazító, nyugtató atmoszféráját. A rendszeres szaunázással elejét vehetjük a vissza-visszatérő légúti megbetegedéseknek, s jó kondícióban tarthatjuk magunkat.

Az aromafürdőben a fürdő vizéhez forrázat, főzet vagy illóolaj formájában keverik a gyógynövényeket. A kezelés során a gyógynövények kedvező élettani hatásait használják ki. Nyugtató, lazító vagy élénkítő hatásuk mellett kiválóan salaktalanítanak, és serkentik a vérkeringést. A meleg vízben a hatóanyagok könnyebben felszívódnak a bőrön át. Az aromaolajokkal dúsított fürdőben a párolgó gőz és az illatos illóolajok beszippantása kellemes közérzetet biztosít. Az aromafürdő még kellemesebb a váltakozó erősségű vízsugárral masszírozó kádban, azaz jakuzziban.

A masszázsnak szintén sokféle változata van. Az aromamasszázs lazító, stresszoldó hatású, rész-, illetve teljes testmasszázs az aktuális állapothoz választott illóolajokkal, ezek hatására intenzívebbé válik a masszázs relaxáló, energizáló és vitalizáló ereje. A svédmasszázs lényege, hogy a masszőr a kezét olajjal melegíti fel (napraforgó-, a bogáncs- vagy kókuszolaj, szantálfa-, jázmin vagy mandarinolaj). Az alapmasszázs simító, gyúró, csipkedő és ütögető fásokból áll. Ajánlott: reumás betegségek, neurológiai zavarok, műtétek, sérülések okozta mozgásszervi problémák, szívpanaszok, magas vérnyomás, bronchitis, légzési és pszichoszomatikus problémák, tartáshibák, csigolyák menti izommerevség ellen.

A nyirokmasszázs a testen felhalmozott zsír, narancsbőr eltávolítása a nyirokrendszeren keresztül, fokozott folyadék bevitel mellett történik. Speciális krémek és erős masszázs kombinált alkalmazása. A nyirokmasszázs beindítja a nyirokkeringést, megbontja a zsírsejtek szerkezetét és serkenti a zsírégetést. A talp-reflexzóna-masszázs alapja az a megállapítás, hogy kapcsolat áll fenn a testszervek és a bőrfelület meghatározott pontjai között. Ez a kapcsolat a talpon lévő reflexzónákon a legkifejezettebb. A kezelés mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit, elősegíti a salak-, és méreganyagok eltávolítását a szervezetből, fokozza az ellenálló képességet, és oldja a stresszt.

Gyógykúrát mindenkinek!

Sokan úgy tartják, hogy egy valamire való pihenés nem lehet két hétnél rövidebb. De az is igaz, hogy ezt nem engedhetjük meg magunknak kéthavonta. Viszont néhanapján "feláldozhatjuk" hétvégénket saját magunk regenerálására. Hiszen nem árt szem előtt tartani, hogy a gondosan ápolt testünk és lelkünk a hétköznapok kihívásaira is jobban reagál. Egy fürdőben töltött hétvége ráadásul nem zárja ki a barátok vagy a család jelenlétét, a legtöbb szállodában ma már nagy gondot fordítanak a kisgyermekekkel érkezők kényelmére is. S ha valaki mégis attól tartana, hogy az egész napos kényeztetést néhány óra alatt megunja, még mindig kirándulhat egy nagyot a környéken, felfedezheti a vidék látnivalóit, hiszen ez legalább annyira egészséges.

forrás: VJM.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország