Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Red Bull Stratos: küldetés teljesítve!
2012. október 16.

Az osztrák Felix Baumgartner vasárnap körülbelül 2 és fél órás repülés után sikeresen földet ért, miután kiugrott az őt majdnem 39 kilométer magasságra szállító kapszulából. A sztratoszférából való ugrása során Baumgartner elérte az 1342.8 km/h-ás sebességet, így ő az első ember, aki szabadesése során átlépte a hangsebességet. A 43 éves osztrák pilóta megdöntötte a legmagasabb és a leggyorsabb ugrás rekordját.

Felix Baumgartner vasárnap reggel Új-Mexikó sivatagából indult útjára egy kapszulában, melyet egy héliummal töltött ballon szállított csaknem 3 órán át keresztül 39 kilométeres magasságba. A változó légnyomástól egy speciális védőruha óvta. Miután átlépte a kívánt magasságot, az ajtó kinyílt, és pár másodperc múlva következett az ugrás.

Baumgartner 4 perc 20 másodpercig zuhant a sztratoszférában, mielőtt az atmoszférába való érkezés lelassította. 1342.8 km/h-ra gyorsult a szabadesés során, ezzel átlépte a hangsebességet. Az ugrást követően pár másodpercig gyorsan pörögni kezdett, majd stabilizálta helyzetét, és sikeresen földet ért Új-Mexikóban. " A kiszállás tökéletesen ment, de aztán elkezdtem pörögni. Azt hittem, csak párszor fogok átfordulni, de aztán elkezdett begyorsulni. Nagyon ijesztő volt. Pár másodpercig úgy éreztem, elvesztem az eszméletem. Nem éreztem a hangrobbanást, mert túlságosan el voltam foglalva azzal, hogy stabilizáljam a helyzetemet. Sokkal nehezebb volt, mint ahogy gondoltam" - mondta az ugrást követően Baumgartner.

forrás: www.turizmusonline.hu